fredag 11 augusti 2023

Skrivande och fotbolls-VM

Jag sitter i tidningshusets tystaste korridor, så tyst att jag ibland undrar om jag är själv i huset, men plötsligt hör det tjut, skratt och jubel från desken, det har aldrig hänt tidigare! Snabb titt på nätet - jodå Sverige har gjort mål mot Japan.

Jag har ingen lust att titta på matchen, skriver hellre vidare på min text och planerar helgjobben, men roligt är det om Sverige vinner. Det är det.

Det har varit bloggtystnad här ett tag. Jag skriver hela tiden, men inte till bloggen tyvärr, jag hittar inte tiden.

Förutom lokaltidningsartiklar skriver jag också kåserier för tidningen Sydkusten en gång i veckan, ifall någon är prenumerant och vill läsa.

Hoppas att ni har en fin sommar!

söndag 25 juni 2023

Bloggträff och akvarellmuseum på Västkusten

I två veckor har jag nu sommarjobbat i Sverige. Två veckor utan barnen. På midsommarafton jobbade jag också, jag bevakade tre midsommarfiranden för tidningen, och jag som inte riktigt har haft någon åsikt om midsommar förut upptäckte att det är en högtid som jag inte tycker om. Sorgetaggen stack för att jag fotograferade så många barn med blomsterkransar i håret, men inte mina barn. De har aldrig firat midsommar i Sverige och kommer förmodligen inte att göra det heller.


Men på lördagen hade jag annat att tänka på, för då skulle jag hälsa på Tove, som jag har lärt känna tack vare bloggen. Känslan är att jag bjöd dit mig själv, precis som jag gjorde när jag träffade Bortugal-Åsa första gången, men så får man göra ibland för att saker och ting ska bli av :-)

En del av er läser Toves blogg också, ni vet att hon efter flera års letande har blivit husägare och dessutom gift sig med sin spanske man. Eftersom hon uppdaterar bloggen så sällan hade vi mycket att prata om!


Tove och hennes familj tog genast med mig på utflykt.

En kort färjetur förde oss till vackra Dyrön där vi promenerade och åt middag på restaurang. En god fisk-och skaldjursgryta blev det för min del, men dumt nog kunde jag inte låta bli att jämföra restaurangens burkräkor med pinfärska räkor från Huelva i Spanien. I övrigt ett toppenställe, trevligt, fint och bästa läget vid den lilla hamnen. Lätt att förstå att de firade bröllopet där!


På söndagen var vi på utflykt till idylliska Klädesholmen där de har bott tidigare, och sedan åkte Tove och jag ensamma till Skärhamn för att gå till Nordiska Akvarellmuseet som jag länge har velat besöka. Vi såg utsällningen Animal Kingdom, och jag tyckte så mycket om Ernst Haeckels otroliga bilder av havsdjur, och konstgruppen Teamlabs makalösa installationer, bland dem en stor skärm på vilken en blombild växer fram. Tidigare tog det ett år innan hela bilden hade fullbordats, nu har det förkortats till 15 minuter, men varje gång man går nära skärmen faller bilden sönder.


Jag hade kunnat stanna länge framför Teamlabs installationer, men var tyvärr, tyvärr tvungen att hinna med en buss. Att ta sig mellan Lidköping och Tjörn går rätt fort om man är bilburen, men med kollektivtrafiken tar det fyra och en halv timme med en omväg via Göteborg.

Den där brådskan till bussen hade det positiva att jag inte köpte en underbar anteckningsbok som jag inte behöver i museibutiken, och inte heller akvarellfärger, papper och penslar, som jag mycket gärna hade velat ha. Jag vill måla, men vet inte hur man börjar.

En riktigt fin helg blev det, så roligt att träffa Tove och hennes familj. Och komma till vackra Västkusten med mjuka klippformationer, små öar, varmt ljus och vajande tång under bryggorna. Det var bara ljudet från fiskmåsarna som saknades, konstigt nog, men det välkomnades jag istället av när jag klev av tåget i Lidköping. Jag tycker om fiskmåsar.

Och kommande lördag tar jag ett nytt tåg till Göteborg, för då ska jag äntligen möta barnen på flygplatsen. Då kommer de!

fredag 26 maj 2023

Regnet

En kort stund tittar solen fram på den mörka himlen. Den våta trädgården börjar glittra och ånga, det är som att befinna sig i en djungel. Men snart är det dags igen. Det blir märkligt mörkt ute. Ljuden tystnar. Trädgårdsångaren slutar sjunga. Det enda som hörs är rassel i löven. Varje gång jag hör rasslet tror jag att det är regndroppar, men den här gången börjar regnet med ett åskmuller.

Regnet, som vi har väntat på sedan i vintras, har kommit.

fredag 19 maj 2023

Hemkomst

Mina jobb som reporter och reseledare är så roliga. Det är ett privilegium att ha så roliga jobb. Men åh, vad det är härligt att komma hem också!

Åtta dagar hade jag varit borta på tur runt i Andalusien. Mitt i resan hade jag en del ledig tid i Sevilla, och då kom Jesús dit med barnen. Vi gick bland annat på mumieutställning.


Jag tycker verkligen att det är urtråkigt att köra bil, och resan hem tog nära fem timmar eftersom jag stannar för att inte bli sömnig. I lunchpausen blev det finsk pirog och vaniljbulle - en av de godaste jag har ätit! - från ett finskt bageri i Fuengirola.


Iris märkte först att jag var hemma. Hon måste ha hört bilen, för hon sprang ut genom ett hål i staketet, sprang runt huset och mötte mig när jag skulle gå in, så lycklig att hon nästan kröp på marken. Sedan kom barnen springande och slog armarna om mig, de hade gjort presenter till mig.

När Disa hade lämnats i skolan nästa morgon tog jag och Iris en skogspromenad. Det var så vårigt, fåglarna sjöng och skogen doftade av honung. Sedan åkte vi till Galaroza och köpte vattenmelon och körsbär.

Till lunch blev det svenskt - kokt potatis, köttbullar och matjessill. Disa åt sill för första gången i livet och gillade det!


Kokosbollar från svenskbutiken i Fuengirola till efterrätt.


Skönt att vara hemma!

tisdag 9 maj 2023

Barnkalas och sjukveckor

Disas kompis J fyllde år förra torsdagen och jag blev alltmer spänd när kalasdagen närmade sig. Skulle Disa hinna bli frisk? Jag hoppades så på det, för hennes skull - självklart - men ännu mer för min egen.

Det hade börjat en och en halv vecka tidigare. Goda vänner var hemma på lunch, det var ett efterlängtat besök. Vi hade ätit en urgod gryta, de satt ute och surrade under vinrankorna och jasminen på terrassen, och jag hade gått in i köket för att göra färdigt efterrätten. Biskvier. Den här gången visste jag att det luriga bakverket skulle bli bra. Mandelbottnen hade lyckats och smörkrämen var makalöst god. Biskvierna var gjorda särskilt med omtanke om Inca, biskvier är hennes favoriter. Jag doppade biskvi efter biskvi i smält choklad, njöt av doften och synen av den mörka chokladen som rann i strängar tillbaka ner i skålen från de uppochnedvända bakverken. Älskar att jobba med choklad.

- Choklad är ren lycka! utbrast jag på trappen när jag ställt in biskvierna i kylen och gått ut till de andra. Jag såg de nära vännernas glada ögon, men uppfattade också något annat i ögonvrån. Runa stod barbent på en stol, och det verkade som om jag såg i syne... Hade synen av rinnande choklad fastnat i mina ögon? Men det var inte choklad som rann utefter Runas ben. Utan diarré. Där och då började den långa sjukdomsperioden.

En rejäl magsjuka, med diarré, spyor och hög feber. Halsont och snor. En hel vecka med Runa i famnen, innan hon blev bra. Då slog viruset till igen. Den här gången var det Disa som drabbades, med ordentligt halsont och feber. Varför kunde de inte vara sjuka samtidigt, så det hade varit överstökat?


Här hade jag Disa i famnen och barnkalaset skulle vara om ett par dagar. Jag ville inget hellre än att gå, barnkalas här är ju lika mycket vuxenkalas. Skulle Disa hinna bli frisk? Det började kännas klaustrofobiskt att bara sitta i soffan med sjuka barn, febertermometrar, mediciner och dricksglas, och truga i barnen vätska när de ingenting kunde äta.

På torsdagsmorgonen mådde Disa så bra att hon skulle få gå till skolan. Men hon hade sovit illa så hon fick stanna hemma av den anledningen. Kalaset skulle vi dock gå på!

Klockan halv fem bromsade jag in vid busskuren i Castaño del Robledo, där N och hennes mamma väntade. Cristina lyckades till slut få på alla barnen säkerhetsbälten, tre barnstolar på rad är nära en omöjlighet i vår bil, sedan drog det kalassugna gänget iväg!


Jag nästan hoppade ur bilen. Kalaset var på en ljuvlig picknickplats, med bord, lekplats, blommor och flaggor, och med utsikt över en sjö. Runa fick jag bära ut ur bilen, hon sov, och Disa var kanske inte jättepigg, men vem är det som inte har ätit på fem dagar?

Ungarna lekte och vid ett bord satt vännerna, barnens föräldrar. Åh, vad det var roligt att se dem! Fina Noelia som jag aldrig hinner prata med vid skolhämtningarna, Hilda som planerade Stora Peruresan 2025, Rocio som dragit iväg på ensamhelg i bergen, Runas bästis pappa Manu som också fyllde år, just denna torsdag, men som inte hann fira. Han lovade att ordna kombinerat födelsedagskalas/inflyttningsfest innan jag reser till Sverige i juni.

Vilket roligt kalas! Ungarna hade också kul förstås, massa lekar och skattjakt och tårtor, och Runas bästis Alex var med. Allt eftersom solen flyttade sig bytte vi bord för att sitta i skuggan. Tapas, muggar och godisskålar följde med.


När solen stod lågt på himlen närmade sig klockan åtta och hemgång. Ett par barn skulle på bio, det var filmfestival i Aracena, övriga behövde hem och göra kväll inför nästa skoldag. Cristina och jag passade på att handla lite mat nu när vi åkte förbi Aracena på vägen hem. Disa var lite hängig, men inte hade jag kunnat tro att ett bakslag var på gång, att det var feber som fick henne att frysa i mataffären...

Under helgen efter torsdagskalaset verkade hon helt frisk, förutom att hon vaknade med lite snuva på söndagen. Jag vaknade med halsont. Måndagen var första skoldagen för Disa på en hel vecka, men efter två och en halv timme fick jag komma och hämta min lilla unge, som mådde dåligt igen. Hoppas det går över snart. Men innan hon somnade hade hon börjat få ont i örat, och nu när jag skriver vrider hon sig i sömnen. Och om 28 timmar åker jag iväg på jobbresa...

Edit: Det var öroninflammation. Efter ett par timmars gråtande sprack Disas trumhinna. Antibiotikakur i tio dagar. Tre dagars antibiotika till min egen inflammerade hals, så jag ska kunna prata under guidejobbet. Må detta vara slutet på sjukdomsperioden.

måndag 8 maj 2023

Intensiv månadsmarknad och vilosöndag

Vad den är rolig, den där marknaden! Den är som en stor månadsträff i den alternativa gruppen här i bergen. Barnen springer runt och leker, kompisar ställer väskor och påsar i skuggan av mitt bord, min belgiske barnmorska dansar förbi, portugisiska körkompisen dyker upp, bagar-Ernestos svärmor köper en hel talkrik med bakverk att ta med till familjen ett par stånd bort. Pedro, som jag inte sett sedan i somras, dyker plötsligt upp, en gammal diabetiker från Galaroza kommer och jämför sin insulinpump med min, Cristina tar med Runa till toan eftersom jag har kunder, och så fortsätter det. Mycket lite sömn dagarna innan marknaden, men när det väl är igång är det så kul att jag glömmer både mat (barnens också tyvärr) och trötthet. Nästan, jag är så trög med huvudräkningen när jag har sömnbrist. Men kunder återkommer, berömmer och njuter av mina bullar, pajer och kakor. De uppskattar dem så mycket - så kul att se!

Eftersom jag ständigt har kunder hinner jag aldrig se de andra stånden, men den här gången var flera nya med - en häxa (!?), en keramiker som jag hade sett fram emot, och en man som målade barntröjor. Runa valde en tröja som hon tyckte var så fin att hon genast drog av sig klänningen för att ta på sig tröjan. Byxor ville hon inte ha.

Den lokala folkmusikgruppen Tresök spelade i min ände av marknaden, och alla besökare satt på marken eller dansade borta hos mig för att lyssna.


Efter marknaden var jag nära döden trött. Och törstig. Solen gassade och barnen hade fått allt vatten som vi tagit med. Det kändes för jobbigt att ens köra iväg med bilen och hälsporrefoten dunkade av smärta. Jag körde ändå till macken för att tanka och köpa vattenflaskor, sedan åkte vi vidare till mataffären Mercadona i Cortegana. De började för ett tag sedan med färdigmat och byggde upp en del med bord där man kan sitta och äta det man köpt. Klockan var halv sex och varken barnen eller jag hade egentligen ätit. Vi gick in, och jag tänkte att nu mer än någonsin blir vi uttittade som en av hippiefamiljerna i området (de alternativa går under samlingsnamnet hippier av byfolket här), blonda alla tre, Disa med rufsigt, ovårdat hår och Runa med handmålad regnbågströja och Pippi Långstrumptrosor. Ingen bymänniska skulle låta barnen gå så bland folk! Men vem bryr sig. Vi köpte sushi, friterad kyckling, köttfärs-empanada, ensaladilla rusa, melonjuice, gazpacho och kall dricka, och blev så behagligt mätta i magen. Efter maten gick vi in igen, även om det kändes övermänskligt för en tröttis som jag, och köpte lördagsgott.


Samtidigt spelade Jesús på en festival i Palencia i norra Spanien och hade hur roligt som helst, barnen och jag tittade på Bäst i test på youtube och åt lördagsgott.

Söndagen tänkte jag skulle bli en enormt lugn vilodag, kompisar som varit på besök till dagen innan hade åkt hem, jag tänkte bara vila med mina ungar, bada dem, plantera växter och hjälpa Disa med engelskan. Det kom ett meddelande med förslag om picknick vid trevlig bäck med goda vänner, men jag var för trött. En kompis hade vägarna förbi och lämnade av dottern, en kompis till Disa, men hon stannade bara ett par timmar. Barnen hann gå och fånga vattenödlor, sedan gjorde vi pizza, så kom pappan och hämtade dottern och jag var själv igen med tjejerna. En skön söndag, och mycket rolig helg!

Hur var er helg?

onsdag 3 maj 2023

Bakning inför marknaden

2,5 kilo smör, 5 kilo mjöl, 3 kilo socker, 2 dussin ägg från grannens... Nu bakas det för fullt! På lördag är det alternativ marknad i Las Chinas, och jag ska sälja kanelbullar, drömmar, hallonrutor med toscatäcke, silviakaka, drömtårta, citronpaj med maräng i portionsformar samt lite matigt i form av piroger, pizzabullar och paj. Det blir bra! Kom förbi om ni har möjlighet, om någon skulle befinna i i relativ närhet :-)

fredag 28 april 2023

Tjänster och gentjänster

Jag steker plättar och tänker på J, den nye pappan i Disas skola. Han flyttade till trakten i höstas för att bo närmare sitt barn. Men nu är han bortrest, ska jobba på kärnkraftverk i en månad. Måtte tiden gå fort!

Att jag vill att han ska komma tillbaka snart har inget att göra med omsorg om hans barn. Nej, det är enbart mig själv jag tänker på. J är nämligen elektriker, och jag blir snart galen.

Huset är gammalt. Elen likaså. Sladdar sticker ut ur väggarna, hänger fritt, vissa sladdar leder ingenstans längre, och kontakter sitter lösa. Allt det har vi vant oss vid, tänker inte betala elektriker innan huset blir vårt, men köket. Köket!

Jag minns inte vari felet ligger, men har man på flera apparater samtidigt går strömbrytaren, och man får gå upp till övre planet och slå på strömbrytaren igen. Köket är ett specialfall med en egen elektrisk hemmakoppling som alltså leder till ovanvåningen. Nu är diskmaskinen på, och jag måste laga middag till barnen. Plättar blir det. Men när jag sätter på stora plattan på spisen går strömmen, eftersom diskmaskinen är igång. Efter tredje gången som jag gått upp och slagit på strömbrytaren igen, testar jag att sätta spisplattan på lägre temperatur; fyran. Det funkar! Det tar tid att steka, och plättarna blir mycket ljusa, men det funkar.


J är som sagt elektriker. Och han känner att han står i tacksamhetsskuld till Jesús. Han grejar gärna med vår el när han kommer hem!

Anledningen? Jesús har gett honom flera burkar av sin hemmaodling. I Spanien är det lagligt att odla marijuana för egenbruk. Jesús bytte hårdrocksskivor mot frön, och lyckades över förväntan med sina plantor. Han gödslade, planterade om, skyddade från väta och fick våra hyresgäster att sköta om plantorna när vi var i Sverige under sommaren.

Jesús tar ibland en rök på terassen och lyssnar på ugglorna eller radion innan han ska sova, franför allt när ryggen värker. Men han röker så lite att det gröna innehållet i burkarna skulle räcka i många år, om det inte vore för att det blir för gammalt till slut. Och här kommer J in i bilden. J är en storrökare, och "hjälper", så att säga, Jesús att göra slut på det gröna innan det blir fördärvat. Han kan inte förstå att han får det gratis. Därav hans känsla av tacksamhetsskuld. Som jag gärna utnyttjar för att få lite hjälp med elen...

söndag 9 april 2023

Glad påsk!

Hej!


Ingen idé att försöka skriva ikapp, när det har gått så lång tid sedan senaste inlägget. Vi tar här och nu bara.

Jag kom hem i onsdags efter ett par veckors jobb i Sverige. Jag och... Ja, vad har jag i väskan?


Mina ungar är det finaste som finns i världen och jag har njutit maximalt av att vara med dem. På torsdagen badade jag Runa, och när det är en vardagsrutin är det inte det roligaste, men efter att ha varit borta... Jag satt på en liten pall bredvid badkaret, provsmakade hennes badskumglassar, höll om henne länge, länge invirad i badhanduken, borstade långsamt hennes hår medan vi lyssnade på hennes favoritsång Respira.

Jag hade med påskägg från Sverige till oss alla fyra. Blandade tyvärr ihop Disas och Runas ägg så Disa fick bara tre zoo-apor, som är hennes favorit.


Det blev påsklunch med lax, musslor, knivmusslor och langostinos. Och äggknäckartävling.


Vi har gjort en massa lemonad, för det är läskigt varmt.


Medan det snöade i Sverige...


...har Spanien hoppat över en årstid. Gått från vinter till sommar. Det är lika gult i gräset som det brukar vara i maj. Det regnar inte alls, trots att våren ska vara en av de regniga årstiderna, ocv det är svårt att plantera växter i den nu uttorkade, hårda jorden.


Hemma igen, och sover dåligt som vanligt, men mysigt är det. När vi la oss igår kväll låg Disa, Runa och jag på rad i 135-centimeterssängen och läste tills vi somnade. När jag vaknade första (av många) gången sov Disa bredid mig, Runa låg med huvudet på Iris som låg mitt på sängen, Chovai sa ett litet mjau och lyfte på huvudet från Disas arm, och ovanpå mig låg store Vargen.

Hoppas att ni har haft en fin påsk!

måndag 20 februari 2023

Kö till spansk webbsida

Är det ett skämt?
Jag stirrar på skärmen i en minut innan jag kommer mig för att visa Jesús. Det har gått två minuter när han kommer på hur man sparar en skärmbild.

Det känns som att färdas bakåt i tiden, till internets ursprung, men det är bara en spansk, statlig webbsida som jag har råkat ut för. Jag skulle kolla en tågkombination på renfe.es, och fick meddelandet att det var fyra minuters väntetid för att kopplas upp på webbsidan. Drygt 1 800 personer var före mig i kön. Nedräkningen var faschinerande. Då och då kom uppdateringar om hur många som väntade före mig. Och när fyra minuter hade gått kom ett nytt meddelande om att jag strax skulle få komma in på sidan, vilket stämde.

Lite lustigt var det allt. Och fyra minuters väntetid för att kolla tågförbindelse är ju mycket bättre än SJ:s evighetsväntan. Jadå, jag vet anledningen till att SJ:s sida ligger nere...

onsdag 1 februari 2023

En dödsdömd maskin

- Åh hu!
Var det inbillning, eller hade han verkligen ryckt till i kroppen? Tvättmaskinsreparatören är en äldre man. Han ägnar sina arbetsdagar åt att åka hem till folk här i bergen och laga diskmaskiner, spisar, kylskåp och tvättmaskiner, och borde ha sett det mesta, men han var inte beredd på en tvättmaskin som vår när han klev in i köket.
- Jag trodde att den skulle vara... nyare.
Han tittade på den gulvita maskinen med spräckt lucka som tejpats med tjock tejp, många år tidigare.

Gammal och ful är maskinen, men det var den som fanns när vi flyttade in, och den har fungerat. Sedan började den trilskas. Illaluktande smutsigt vatten stannade kvar efter tvätt. Jag tänkte att det var dags att rengöra filtret, men upptäckte att maskinen inte har något filter. Jag letade på alla sidor, till och med invändigt, skruvade bort bakstycket, men inget filter fanns att finna.

Tvättmaskinsreparatören ville starta maskinen, men här finns ingen logisk startfunktion, så jag fick förklara var man ska dra ut en grej inne i en plastratt. Maskinen både startade och sög ut sitt tvättvatten och visade inte med en min hur den bär sig åt mott oss i familjen. Reparatören var ändå inte nöjd med den.
- Titta här, sa han och visade det numera svarta gummit, och här. Din tvättmaskin är så gammal att det inte ens finns reservdelar till den.
- Det är inte min...
- Den har max ett par månader kvar att leva! Köp en ny!

Samma morgon hade jag faktiskt tittat på tvättmaskiner i en butik i Cortegana. Vita, blänkande, rena. Personalen kör hem tvättmaskinen och installerar den. Frågan är om vi kommer att stanna i huset, eller flytta till ett annat, med fungerande tvättmaskin? Första mars går hyrköpskontraktet ut. Då är huset antingen vårt, eller så har vi hastigt behövt ge oss av till en hyresbostad. Det verkar inte vara några problem med banken, men bör vi köpa huset? Det är gammalt och inte i särskilt bra skick. Mycket renovering krävs. Kanske för mycket, tänker jag. Sedan går jag ut och tittar till mandarinträdet med hundratals minimandariner på grenarna, slår huvudet i de tunga citronerna som hänger över stigen, betraktar min lilla örtträdgård som jag anlagt och det stora, krokiga fikonträdet som snart får nya löv. Utsikten över berget från köksfönstret. Hur skulle vi kunna hitta ett annat ställe, som det här? Ett som vi har möjlighet att köpa?

Om en månad vet vi. Kanske är jag husägare då, för första gången i mitt liv. Det första jag ska göra i så fall är att köpa en tvättmaskin.


tisdag 10 januari 2023

Att flyga hem


Klockan 07.08 startade resan med buss. Omkring klockan 01 på natten bör jag vara hemma. Däremellan åker jag buss, tåg, buss igen, flyg till London, sju timmars väntetid, flyg till Sevilla, hemkörning av svärfar, och till sist kör jag hem själv, det tar en och en halv timme från Sevilla.

Tove tyckte att det lät som en lång och jobbig resa. Går det inte direktflyg mella Göteborg och Malaga? Jo, det gör det, men jag har fem timmars körtid till Malaga, skulle också behöva betala två veckors parkering.

Det är lite knepigt med resan. Jag letar efter absolut billigaste alternativet. Samtidigt måste planet i Göteborg vara framme så tidigt att både bussar och tåg går hela vägen "hem", och flyget tillbaka till Spanien får inte gå för tidigt, för då kanske det inte går bussar och tåg till flygplatsen så att jag är där i tid. Jag behöver åka hemifrån fyra och en halv timme innan planet går från Göteborg.

Tåget då? Tågresan i somras var så underbar att jag tänkte att jag aldrig mer kommer flyga. Men det var det där med priset. Och barnen. Jag har varit borta så mycket från dem sedan september att jag inte kan ta fler dagar från dem. Varje resväg Spanien-Sverige innebär ytterligare två dagar borta med tåget. Och det kostar mycket mer.

Men jag flyger inte med glädje. Inte bara med anledning av miljöaspekten, utan det är helt enkelt en ovärdig form av resande. Försöka checka in på en apparat, vänta, betala straffavgift för att man inte har checkat in hemma, ta av sig kläder och skor och packa ur handbagaget för att scanna alltihop. Vänta. Stå i kö. Vänta. Checka in på anslutningsflyget, ta förnedrande bilder av sig själv till en omöjlig incheckning och lova sig själv att det är sista gången i livet man åker med förnedrings-Ryanair, bottenskrapet av världens flygbolag. Stå i passkontroll, sitta på golvet och vänta en hel eftermiddag på en flygplats som inte har bänkar, fösas framåt i köer och så vidare, och så vidare. Allvarligt talat. När man kan ta ett skönt tåg istället. Men det var det där med barnen, och priset...

Jag tycker om att se de där eleganta kvinnorna som flyger. De med klapprande skor, som är fint och elegant klädda, smidiga väskor, vackra i håret, luktar gott. En sådan skulle jag vilja likna ibland. Jag kommer stressad, överviktsbagage i väska med trasiga hjul, med praktisk tjocktröja eller svettig av sommarvärmen, fula vandrarkängor, sliten kabinväska som draghandtaget har fastnat på, en ryggsäck fullproppad med smörgåsar och resemat till en hel dag, som knappt går att stänga. Den här gången en bonus i form av mina byxor som är fulla av lerstänk efter gårdagens drejkurs. Det var längesedan jag gav upp att se ut som en sval och elegant resenär :-)

Men inatt kommer jag hem, om Runa vaknar finns jag där, och jag är efterlängtad. Disa har planerat vad Jesús ska handla och laga för gott, hon har ritat en teckning till mig och planerat ordentligt fredagsmys till onsdagseftermiddagen. Tänk att vara så efterlängtad. Det är ett privilegium.

fredag 6 januari 2023

Snöjobb och juldilemma i Spanien

Idag är det trettondagen, den viktigaste dagen under den spanska julen. Jesús hade planerat allt. Redan på nyår tog han med barnens julklappar och lämnade dem hemma hos sin pappa, för att barnen inte skulle ana något. Planen var att sova hemma hos farfar natten innan trettondagen, så skulle barnen finna klapparna där på fredagsmorgonen. Men så blev Runa sjuk i veckan. Ordentligt sjuk. Hon blev lite bättre under onsdagen, men så slog febern och hostan till igen på torsdagen. Vad skulle Jesús göra? Stanna hemma med barnen och låta dem bli utan julklappar? Eller åka till Sevilla med febrig Runa, för att de skulle få julklapparna nästa morgon? Det blev Sevilla.

Men han är trött nu, Jesús, efter all ensamtid med barnen. Trött och frustrerad. Disa vill inget hellre än att träffa släktingar, men det ligger utanför Jesús kontroll, om släktingarna har tid och lust. Ikväll hade han bestämt sig för att åka hem till bergen med barnen, de hade tillbringat hela dagen ensamma i farfars lägenhet, när det plötsligt kom ett meddelande från en släktingfamilj som nu kunde ses.

Jag pratade med Jesús och Runa strax innan de åkte. Jesús var nedslagen, och Runa sa Mamma gång på gång. Fyra dagar till, älskling.


Jag har fått en stor dos med snö medan jag har jobbat. Vilket snökaos det har varit! Jag hade en intervju inbokad i onsdags, men flyttade fram den en dag, smhi hade utfärdat orange varning och jag hade ändå saker att jobba med inne vid datorn. Dagen därpå var vädret inte bättre, men jag gav mig ut ändå. Redan innan jag kommit ut ur stan gled jag med bilen på den hala vägen. Efter några mil på snöig väg stannade jag på en bensinmack intill E20 och pustade ut, innan jag fortsatte. E20 var också täckt av snö, med hjulspår i mitten, och några kilometer senare skulle jag in på en liten landsväg. Det kändes som en mycket dålig idé. Jag körde oerhört långsamt, tills jag fick stanna för att vägen spärrades av en bärgningsbil, som försökte dra upp en snöplog ur diket.

När jag fotat (är man ute på jobb så är man) och kunde köra vidare, kom jag inte mer än 200 meter, så låg en mjölkbil i nästa dike. Framdäcken hängde en bit ovanför marken av den kraftiga lutningen. Jag slirade ut ur bilen för att se om någon behövde hjälp, men olyckan hade skett två timmar tidigare, nu pumpades mjölken över till en annan bil så det skulle bli lättare att dra upp mjölkbilen. Strax kom bärgaren från snöplogsjobbet. Det blev intervju och fler bilder, och så kom jag tillbaka till redaktionen med ett oplanerat jobb. Efter intervjun med musikern förstås.


Idag har jag fotat pulkaåkare. Det har varit ett illvilligt, kraftigt snöfall som letat sig in i fickor, kamera, mobil och kläder. Ett riktigt dåligt snöfall att vara ute med kameran i. Men snö gillar jag! Jag tog en extra promenad på eftermiddagen för att titta på snön i stan.

Imorgon blir det träff med en kvinna som planerar bok om Vänerns eget sjöodjur. Det ni!

tisdag 3 januari 2023

Dan före dan i Sevilla

Den 22 december var sista skoldagen, och den 23 åkte vi till Sevilla. Jesús hade inspelning med sin grupp på kvällen, och jag tog med barnen på ett obligatoriskt storstadsbesök innan jul.

Lite praktiska ärenden hade vi också. Köpa några julklappar och fixa vinterjacka till Runa. Men vi började med lunch på asiatiska Restaurante Udon. Bra mat där! Runa är förtjust i soppa och ville helst ha min goda ramen.


Jag sökte badsalt till Disa medan Jesús tog med henne till en bokhandel. Det blev inget badsalt, däremot en tjock bok. Gäller det böcker säger Jesús aldrig nej, inte ens dagen före julafton. Bra egenskap, tycker jag, som också värdesätter böcker högt. Den här boken är tydligen så bra att Disa har legat och läst den tyst (första boken som hon läser tyst!) istället för att lyssna till mig när jag som vanligt har läst för tjejerna innan de somnar på kvällen.

På Plaza Nueva tittade vi på en hantverksmarknad, och på Plaza de San Francisco på andra sidan kommunhuset startade strax därefter ett häftigt ljus- och ljudspel.

Vi gick vidare längs avenyn och till julkrubbemarknaden intill katedralen. Barnen tycker att den är lika rolig som jag.


Mina favoritserier av julkrubbefigurerna är de lustiga Sevillafigurerna...

...och de peruanska figurerna, vars djur är lamadjur.

Vi behövde fler djur till vår krubba, många fler, men jag hade inte så mycket kontanter med mig, så de fick bara välja varsitt i ett av stånden med miniatyrsaker. Disa valde en anka, och Runa en kanin. Jag hade själv gärna köpt en snigel till krubban, men sparade pengarna till en strut kastanjer istället.

Under hösten och vintern köper man brännheta rostade kastanjer på stan. Runa är inte så förtjust, men Disa är van. I hennes skola går eleverna ibland ut och plockar kastanjer, som deras lärare sedan grillar åt dem.


Disa upptäckte en marionetteater och satte sig för att titta. Snart ställde sig Runa bredvid. Det var en bra teater. Gatuartister i Sevilla brukar vara skickliga! När marionetteatern var slut började en parkourföreställning strax intill. Killarna gjorde omöjliga saker med sina kroppar. Disa blev uppslukad och gick sedan och smådansade tillbaka till bilen.

måndag 2 januari 2023

Juliga saker som hänt i december

Min traditionella julbitterhet, som alltid drar igång när det händer något som påminner mig om att Spanien är så mycket sämre än Sverige på att fira jul, den gick i år igång på pepparkakshusen.

Jag har gjort en stor pepparkaksdeg. Skulle baka pepparkakshus till en marknad, göra pepparkakshus med barnen, hjärtan att hänga upp i röda band... Det blev bara två hjärtan, som jag tog med som dekoration i Disas skola. Jag hade glömt luftfuktigheten. Pepparkakors fiende är fukten. 15 timmar efter att de tagits ut ur ugnen hade hjärtana blivit så mjuka att de kraschade. Några pepparkakshus var det inte tal om. Men lussekatter bakade vi! Lussekatt - ett nytt ord för Runa, som morgonen efter bad om en kattelucia, utan att jag fattade att det var en lussekatt hon menade.

Jag hade med mig Julen i resväskan från Sverige och ordnade adventsfika med must och levande ljus. Mycket svenskt. Dock ville de bara äta nötter, som inte gick att skala.

Den holländska familjen arrangerade Sinterklaas med juldikt i skorna, present och julbak av holländska kakor. De själva har fem barn (mellanbarnen är trillingar), och ytterligare ett syskonpar i skolan har en holländsk förälder, vilket innebär att mer än hälften av alla elever i byskolan har holländskt påbrå! Jag var med och hjälpte till med kakbaket. Här bakar Disa kakor i klassrummet:

Den enda jultraditionen som är viktig för Jesús är att ställa upp julkrubbelandskapet under långhelgen runt den 6 december. I år hade han köpt en påse frigolit, som skulle föreställa snö. Snö i Betlehem? Ja, tydligen vill spanjorerna gärna ha snö också. Barnen gillar krubban, och Runa ställer fram en stol och leker med figurerna.


Jag klär granen med barnen och spelar julmusik. Runa var mycket engagerad och ville hänga alla klot längst upp.

Disa behövde klippas. Det är ett dagligt krig att försöka reda ut hennes lockar på morgnarna. Runa blev minst sagt förtjust och ville också bli klippt. Ja, till och med få håret tvättat, som Disa! Jag betalade gladeligen tio euro för att slippa den kampen innan luciafesten dagen därpå, dessutom fick Runa, tack vare det, gå de sista dagarna i skolan med rak lugg, istället för den mammaklippta.

Lucia! Många år har det blivit i luciakören på Ikea! Skönsång ska vi inte kalla det, och maten gör ingen glad (jag har förstått att man kan äta julbord på Ikea i Sverige, det kanske är trevligt, men tro inte att vår dyra "julmiddag" har några likheter med det!), men ändå är det värt att komma för den korta stund man träffar de andra svenskarna i området, mellan att middagen är klar och vi körs ut. Vi ses bara en gång om året.

Strax innan jul föll jag i en trappa. En mycket liten trappa, men ont som fan gjorde det. Runa hörde mig och kom springande. Hon hämtade en kudde till mig, för jag hade för ont i foten för att kunna sätta mig upp. Sedan drog den lilla personen med sig ett stort, tungt täcke till mig, för jag frös så jag skakade, kanske av chocken. Till sist kom hon med ett par leksaker och gjorde mig sällskap tills jag kunde halta därifrån. Det var inte så illa, bara en stukning, men foten röntgades, jag fick tjockt bandage och Jesús letade rätt på kryckorna åt mig. Jag behövde dem, för jag ville följa med och se en Belén viviente, en levande spansk krubba. Dess olika scenarion befolkas av människor från byn, och alla djur är levande.
Det är oerhört populärt att åka till Puerto Moral och uppleva deras belén, hela byn är involverad (året innan blev det världens coronautbrott i byn efter just den här helgen) och det stod parkerade bilar längs vägen i minst en kilometer åt vart håll från infarten till byn.

Jesús, som jobbade i byskolan förra läsåret, träffade på elever, deras föräldrar och tidigare kollegor överallt. De flesta är med i evenemanget, eller kommer och tittar. En kollega, som varit med när hon var yngre, berättade att visst frös de (det var jättekallt) men värst var det för ängeln, som fick sitta stilla i ett träd i många timmar, barfota.

Jesús skrattade och sa, att de som var Josef och Maria varje år måste vara ett par som nyligen fått barn. Jag fattade inte, för jag trodde att de använde en docka som var Jesusbarnet, men såg till slut att det var en levande bebis, som då och då ammades.

I slutet av promenadsträckan satt de tre vise männen och gav barnen godis. Runa blev helt till sig och pratade inte om något annat på vägen hem. Disa blev på dåligt humör för att hon inte fick en klubba, som Runa.

En dag åkte vi till Fuenteheridos för att köpa nötter och mandlar, russin och fikon från trakten, och förstås ännu mer vild oregano, som är så gott! Det ska räcka hela året. Försäljaren säljer bara under helgerna på senhösten och en bit in i december.

I alla småbyar här i bergen är de offentliga juldekorationerna virkade. Otroligt fint!

Ni ser den stora, virkade granen på torget va?

Sista skolveckan var det julfest för alla i de fyra, sammanhängande skolorna som Runa och Disa går i. Den hölls i Monumentet, den stora ödekyrkan som det spökar i, snett intill Disas skola. 

Dimma och spöregn. Vi föräldrar från Disas skola hjälpte till att dekorera den stora, tomma kyrkobyggnaden. Här hölls sedan stationer där barnen kunde göra armband, julkort, bli ansiktsmålade, göra doftpåsar, få ballongdjur och så vidare. Jesús hade i ett eget utrymme sina omtalade, otäcka musiksagor som akompanjerades på gitarr, jag och Nienke bakade svenska syltkakor med alla som ville. Vid ett långbord fanns frukt och vatten, sedan bjöds alla barn på så mycket churros med choklad de orkade äta, nygjorda från churrosvagnen som ombetts att köra dit för just detta tillfälle. Alla hade roligt utom Disa, stackaren, som blev sjuk med feber kvällen innan. Både Jesús och jag var involverade och kunde inte stanna hemma med henne, så det var bara att ta med ungen och stoppa i henne paracetamol när hon mådde uselt.

Nu är inlägget så långt att jag sparar Sevillabesöket till nästa inlägg :-)

ny gadget

ny gadget