måndag 21 december 2015

Valet

Riksdagsval i Spanien, 20 december 2015.
Fyra dagar innan julafton. Konstigt datum för val, kan tyckas och det är det, riksdagsvalet brukar hållas på hösten. Men regeringen valde att senarelägga valet så mycket som möjligt för att läget i landet skulle hinna förbättras, och därigenom öka chanserna till ett för sittande regering bra valresultat.
Jag vet inte om det gjorde någon skillnad, men resultatet blev historiskt: tvåpartisystemet är definitivt brutet, nu är det fyra partier som delar på makten.
Flerpartisystemet är en god sak som kommit ur krisen. Även om ledande politiker har varnat folk för att rösta på andra partier än de två stora, eftersom det skulle kunna leda till kollaps av landet, i princip.
Folk lät sig inte skrämmas.
Flest röster fick sittande regeringspartiet, högerpartiet Partido Populär, men det förlorade flera miljoner röster.

Den stora vinnaren blev det nyaq vänsterpartiet Podemos som bildades för ett och ett halvt år sedan. Sett till antal röster blev det Spaniens andra största parti, men på grund av ett komplicerat och orättvist röstsystem får Podemos färre ledamöter än det etablerade socialistpartiet som fått en halv procentenhet färre röster än Podemos, men 21 fler ledamöter.
Ciudadanos, som många trodde skulle bli stora, gick det bra för men lika bra. För många är ciudadanos ett alternativ för högerväljare som tröttnat på den omfattande korruptionen i
regeringspartiet.
Nu blir det spännande att se vad som händer, hur regering kommer att bildas.
Det var en kort sammanfattnign.
Läs gärna Theresa Küchlerss text i SvD om valet.
Mer fakta i SvD...
... och DN
Eller lyssna på Sveriges Radio, eller läs på spanska i El País.



7 kommentarer:

  1. Det där med rösträkning är ju komplicerat. Om man bara ser till antal röster blir ju glesbygden aldrig representerad i riksdagen till exempel? Eller? Tänker att ett rättvist demokratiskt system nästan är omöjligt? För ibland kanske det inte är rättvist att gynna en majoritet heller? Nu menar jag inte vad gäller Spanien för jag har ingen aning om Spaniens system. Jag menade mer teoretiskt? Samma med centraliserad och decentraliserad makt? Inte alltid självklart vilket som fungerar bäst? Podemos vill att Spanien ska lämna EU eller euron eller men inte övriga partier? Nu väntar en koalitionsregering om man kan hitta en majoritet???

    SvaraRadera
  2. I Spanien är det komplicerat, för det system som tagits fram, har tagits fram för att gynna stora partier och göra det svårt för nya eller mindre partier att etablera sig, allt för att skydda tvåpartisystemeet. Så att det har gått så bra för två andra partier (Podemos och Ciudadanos) är stort. Att ändra detta är en av Podemos huvudfrågor. Podemos vill inte lämna EU eller euron. De vill verka mot korruptionen, öka pressfriheten (nu ägs alla medier, utom en ny dagstidning, och statliga tv-kanaler av partier, främst regeringspartiet, statlig tv med dess nyhetsprogram och debatter är allt annat än opartisk!), förhindra mutor och det fula samarbetet mellan privata företagare och politiker, ge något skydd åt folk som blir vräkta och de vill att alla ska kunna ha en inkomst, om så bara ett bidrag. Det finns, om jag inte minns fel, en miljon i Spanien som inte har någon inkomst överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  3. Fransk tv kontrolleras ocksâ av staten. Hatar det. Sämsta nyhetsrapporteringen ever... Och sâ lustigt. Miljöpartiet i regeringen, dâ nämns miljöproblemen varje dag, samarbetet upphör, inte ett ljud mer om miljön... Usch, aldrig kritisk granskning.
    Jag tror ocksâ att flerpartisystem är bättre!
    Jag visste inte att det fanns sâ mycket korruption och att socialsystemen var sâ dâliga i Spanien. Vad trâkigt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är tråkigt, men med de problem som finsn i Spanien förstår man att landet har så svårt att ta sig ur krisen.
      Här finns inget mijöparti. Det fanns ett, men gick in i en vänsterkoalition, mycket liten, och nu har den försvunnit på grund av få röster. Det pratas inte om miljöproblem här...

      Radera
  4. Alltså, vad roligt om Partido Popular inte blir största parti, då borde de byta namn till Partido Popular Nada. :)
    Åsa Mwansa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Störst parti, men inte absolut majoritet!

      Radera
    2. Hahahaha! Om det blev minsta partiet :-) Inte populärt!

      Radera

ny gadget

ny gadget