söndag 7 juni 2015

Irriterande konversation om mat och språk

- Hade vi varit i Sverige nu hade vi inte suttit här och skalat varm potatis. Där går potatisen inte SÖNDER när man kokar den utan skal!
- Jag visste att du skulle säga något om Sverige, svarar Jesús där han sitter med het potatis och kniv, för att skala potatisen till Ikea-sillen.
- Vi i Sverige kan potatis. Inte som ni, som inte ens vet vad olika sorters potatis heter. Här köper man antingen "potatis att steka" eller annan potatis. Vi pratar om King Edward, Bintje och, öh, ja en massa sorter har vi och alla i Sverige kan jättemånga namn på potatisar.
- Säkert. Ni äter ju bara potatis.
- Det beror på det kalla klimatet att vi inte har så stor variation på maten. Det växer inte så mycket i Sverige.
- Varför är ni så dåliga på fisk och skaldjur? Finns inte det i era hav?
Här blir jag lite ställd, för jag vet inte riktigt hur många olika sorters skaldjur det finns (svenskar äter ju mest räkor) eller varför svenskar inte äter bläckfisk.
- Det är inte brist på råvaror, det är lättja. Ni äter bara en massa halv- och helfabrikat, trots att ni slutar klockan sex på jobbet!
(Eller tidigare, tänker jag, men det här har vi pratat om tidigare, med ett annat svenskspanskt par, det är märkligt att svenskar äter så mycket halvfärdig mat och är så stressade när många slutar så tidigt på jobbet och har så mycket fritid. Vad kommer det sig? Jämfört med spanjorer, som ofta slutar klockan åtta eller halv nio på kvällen.
Nu, visste jag, var det på väg ett retsamt inlägg om att svenskar tror att vattenmelonen är en typ av melon och att vi kallar alla vattenlevande djur med "armar" för bläckfiskar, som om vi skulle kalla alla fiskar för makrill enligt honom, och det kom också, men det är för långt och tråkigt för att återge här. Men det avslutades med något nytt:
- Ni som saknar en massa matord i språket, har ni något ord för det här, undrade Jesús och höll upp något i handen. Kanske "Platt-gaffel-att-ösa-sås-över-potatisen-med"!
- Vilket? Skeden menar du?!?
- Ni äter ju bara med kniv och gaffel, ingenting med sked.
- Klart att vi gör! Soppor och grytor...
Men Jesús gick inte att övertyga, han menar att sevillaborna har mycket bättre mat. Han är nästan lika traditionell som sin pappa, som menar att RIKTIG mat äter man med sked!
Här började jag till min irritation att skratta.

- Ni har bättre politiker, mindre korruption, skog, bra skola, men maten är inte bättre i Sverige.
- Vi har bra mat. Vi har rökt sik, sill, skagenröra...
- Jag säger inte att det inte finns god mat i Sverige. Men maten i Spanien är bättre.
- Vi är bättre på potatis. Och bakverk. och godis, choklad och äpplen.
- Ja, men maten är bättre i Spanien.
- Ja, maten är bättre här.

41 kommentarer:

  1. Ler när jag läser! Du skriver så bra! :) Allt beror ju mycket på vilken mat och vem som gör den... Den bästa maten i Spanien fick vi nog hemma hos er!!! Vi fick också en riktigt bra 3-rätters i Tarragona och vi köpte själva god fisk, skaldjur och iberico-fläskkött. Övriga tillfällen på restaurang var dock besvikelser: pommes frites och friterad fisk och tråkigheter. Jag förstår att vi säkert valde fel ställen osv, men det är jättesvårt som turist! I Sverige: Vi älskar ju fisk och skaldjur och köper olika saker som torsk, lax, kolja, abborre, röding, hälleflundra, tonfisk, räkor, kräftor, krabba, blåmusslor... I Sverige gillar jag sånt som riktiga västkusträkor, romsås, västerbottenpaj, älg och rådjur... Men visst, många köper halvfabrikat, det kan jag hålla med om! Att svenska bakverk och godis skulle vara bra har jag inte märkt? Nu ör jag iofs mer förtjust i mat än sötsaker, så det kanske har gått mig förbi... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, svenska västkusträkor...
      Generellt är nog många svenskar lite osäkra på fisk och skaldjur, känns det som. Och många väljer färdigmat. Det gör vi också nu allt oftare, med lillan, så jag vill inte trampa någon på tårna... Men för att generalisera verkar det som om det är vanligare att äta halvfabrikat i Sverige än i Spanien, och att husmanskosten verkligen lever här.
      Det är nog så, tyvärr, att man behöver veta vart man ska äta här, och vad som är bäst att beställa ute...
      Jag tycker bättre om svenska bakverk än spanska, här är de mer dekorativa än smakar gott, och det finns ett väldigt litet och dåligt utbud av godis, vilket på sätt och vis är bra också:-)

      Radera
    2. Så är det nog, och kanske i alla länder! Jag vet många bra restauranger i Stockholm, men om man kommer som turist och hamnar på de trista krogarna runt Drottninggatan... fy! Mycket möjligt att halvfabrikat är vanligare i Sverige. Underlättar ju när man är stressad och vi köper också sånt ibland, men inte så ofta längre.

      Radera
    3. Vi köper allt mer halvfabrikat sedan Disa kom!

      Radera
  2. Förresten jag glömde: rökt och gravad lax, dillstuvad potatis, hovmästarsås, rökt makrill, kantareller... :)

    SvaraRadera
  3. Jo, det tycker jag också; maten är tusen gånger bättre i Spanien. De flesta nordbor lägger inte ner någon tid och energi på mat, allt ska bara gå snabbt. Mottot verkar vara "äta bör man annars dör man" liksom. Men sötsakerna, de är bättre i Norden.

    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du räddade det här inlägget med din kommentar :-) Jag gick in för att ta bort det, tänkte att ingen kommer att fatta utan tro att jag skriver att alla i Sveige är lata som inte lagar någon mat. Men du förstod precis vad jag menade! Det verkar som om många i norr bara lagar mat för att de måste, för att man måste få något mättande i sig, medan maten här tas på stort allvar!

      Radera
    2. Hahaha, vad bra :) Då jag är i Finland får jag ständigt höra "vad ska vi egentligen laga till middag idag? har inga ideer och ingen ork". Och de flesta har ganska tomma kylskåp, finns liksom inga basvaror man lätt kan improvisera med, som olja, vitlök, lök, citron, konserver etc. Jag får alltid köra storhandling då jag besöker mina föräldrar, för vill inte leva på halvfabrikat. Men sötsaker finns det minsann alltid.... De flesta finnar jag känner slutar jobba 16-tiden, så man kan ju fråga sig vad de har för sig mellan 16 och 23 som är så viktigt att de inte hinner tänka på mat. De prioriterar verkligen inte maten. Finns såklart de som har matlagning som intresse, men de är i minoritet.

      Carina

      Radera
    3. :-)
      Om det bara finns lök, tomat, vitlök, grön paprika, potais och ägg så klarar jag mig! Inget av det får saknas hemma, för då vet jag inte vad man kan laga.
      Gärna en chorizo också.

      Radera
  4. Maten och stränderna! Glöm inte stränderna... och billigare att äta ute. Och och och :o) Du mâste ju ta med honom till Sverige... För oss tog kultutkrockarna tvärt slut när vi bägge bott i varandras länder. Det gâr liksom inte att förklara? Mâste upplevas?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Planen är att bo i Sverige, om så bara för ett tag för att han ska förstå vad det innebär att lämna ett land. Och för att han gillar Sverige och gärna flyttar dit! Men just nu går det tyvärr inte.
      Spanien har så klart massor som Sverige inte har! Bra då att ha två hemländer!

      Radera
  5. Och arkitekturen och konsten? Bättre i Spanien ;o)

    SvaraRadera
  6. Fast vänta lite här nu! Är det den tillagade maten, recepten eller kokkonsten som är bättre? För riktig husmanskost (kalops t ex) är ju hur gott som helst! Att äta tapas tröttnar man ju på till slut...

    Alla länder har väl sin sida. Däremot är råvarorna generellt riktigt bra här i Spanien. Och vi som gillar potatisen här! Som klyftor i ugn, potatismos, gratäng... Vanlig kokt äter vi sällan då mannen min tvärvägrar. Suck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast spansk mat är så mycket mer än tapas....

      Carina

      Radera
    2. Nja, jag syftar på den hemlagade husmanskosten. Mustiga, härliga grytor med bönor, kikärter, linser, massor av grönsaker, benmärg och svål, räkskal och fiskhuvuden, lagerblad och vild oregano, allt som ger maten sen sådan god smak att varje tugga är en njutning! Jag generaliserar rätt grovt, men jag tycker nog att det är vanligare i Sverige att äta halvfabrikat än i Spanien. Många i Sverige lagar fantastisk mat, vi blir alltid bjudna på jättegoda rätter när vi är där, men som sagt... Här i Spanien tycker jag att maten ofta tas på större allvar, man är noga med ingredienserna (håller med, bra råvaror) och att husmanskosten lever. Den som har ont om tid eller lite intresse skaffar en tryckkokare eller matrobot istället för att koka snabbmakaroner (finns det här?) och steker korv. Ja, det var verkligen en grov generalisering...

      Radera
    3. Svensk husmanskost kan också vara fantastisk, men det är inte så vanligt längre att laga till exempel kalops.

      Radera
    4. Jamen självklart ät det inte bara tapas i Spanien! Lila lite som vi äter lingonsylt till allt i Sverige.

      Men jag håller inte med generaliseringen. Kanske för att jag inte gärna köper hel- eller halvfabrikat själv (med undantag, så klart) och är heller inte uppvuxen på det sättet. Kan ju bero på att jag har två mycket matlagningskunniga föräldrar som i sin tur kommer från matlagningskunniga familjer, min storebror är kock och lillebror är riktigt duktig på mat han med.
      Jag tycker det är väldigt mycket hel- och halvfabrikat av olika slag inne på matvarubutikerna här på Solkusten. Men folk är kanske slöare här, mer sol och bad?

      Radera
    5. I min famijl var det mycket halvfabrikat och jag har nog upplevt mycket halvfabrikat i omgivningen... Och så tycker jag att det finns mängder av sådana produkter i mataffärerna i Sverige. Inget till middag? In i närmsta affär och köp en färdig rätt, eller något att blanda ihop och steka, eller ett paket köttbullar och snabbris eller pomems frites på påse! Men det är bara vad jag upplever, inget annat!
      Jag vet inte om ni har andra livsmedelsbutiker på Solkusten, men om man går in på Día, Mercadona, Más, el Jamón till exempel, här åtminstone, så finns det inte mycket halvfabrikat tycker jag, som nu med Disa letar efter sådant! Vi hinner nämligen inte laga mat som innan:-)

      Radera
  7. Hahahaha. Låter lite som hos oss. Fast där är det mer att svensk mat är äcklig, på alla sätt. Allt är sämre i Sverige tydligen men speciellt den okryddade maten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Den okryddade maten är inget problem för min, däremot tycker han att svensk mat är rätt enformig:-)

      Radera
  8. Jag kan hålla med om att råvarorna är bättre i Spanien, att man fortfarande handlar mycket på marknad eller i en carniceria, fruteria etc. Att man tar vara på alla delar av djuren, att de kokar ben etc.

    Spanien är ju världskänt för några superrestauranger och kockar men. Jag tycker allmänt svenskar äter sundare mat, det kanske är att jag bor i en stor stad och att jag mer eller mindre är vegetarian och glutenintolerant så jag tycker om fräscha sallader etc. Jag tycker att många restauranger i Spanien har jättetråkigt flottig mat, typ pommes frites till allt och en kyckling/köttbit "kokad" i olja...

    Sen kan jag hålla med att det finns ett enormt utbud att halvfabrikat, alltså typ findusrätter i frysdisken. Men de flesta svenskar jag känner lagar all mat själva från grunden och många spanjorer jag känner äter mycket bröd/ mackor och burkmat (ok, det är sardiner, bläckfisk etc) och väldigt mycket sötsaker, nutellamackor till frukost, Magdalenas, donets etc.

    Jag har haft många diskuttioner om detta och alla verkar ha väldigt olika erfarenheter, så det beror nog på familjen man lärt känna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som du säger; det varierar väldigt mycket från familj till familj. Det gammaldags sättet med hemmammman som lagar husmanskost med mycket grönsaker etc. är såklart väldigt bra. Vi har det så hemma, eftersom min man tycker om att laga mat. Jag äter mycket bättre här än vad jag äter hos mina föräldrar i Finland. Men många unga spanska familjer äter sämre; sötsaker, friterat. P.g.a. tidsbrist och intresse oftast.

      Carina

      Radera
    2. Jag tror också att det beror på vilken familj man hamnar i. I Jesús familj är det noga med maten. Den ska vara nyttig samt fantastiskt god. Samma sak med... ja, de allra flesta jag känner här. Bra, god, nyttig husmanskost. Grytor, mycket bajlväxter, Och de flesta jag lärt känna här är ganska ointresserade av bakverk och sötsaker. Tyvärr.
      Jag har stött på många fler i Sverige (inklusive min egen familj) där snabbmakaroner, snabbris, frysta köttbullar, korv och så vidare är vardag, dessutom är utbudet av färdig lasagne, gröt och olika färiga, frysta rätter mycket stort. Jag upplever, precis som Carina, att många norröver inte tar maten på så stort allvar, ofta är det viktigast att det ska gå fort och att man blir mätt.

      Radera
  9. Haha, vilken härlig diskussion över heta potatisar. :) Jag kan tänka mig att det bli ren hel del sådana diskussioner och jämförelser. Fast det som slår mig allra mest är hur lyckligt lottade ni är som har två fantastiska kulturer att njuta av och ösa ur. Att kunna plocka godbitarna ur båda och skapa en fantastisk mix. :)

    Tack du härliga kvinna för dina värmande ord hos mig. Ord som betyder så ofantligt mycket. Tack snälla Annika.♥

    Sköt om dig och krama om familjen

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är fint att ha båda kulturerna! Och jag tänker på Disa, vilken tur för henne att hon får två kulturer!
      Det blir många sådana här diskussioner, för det mesta med glimten i ögat. Vi är överens om det mesta.
      Härligt att höra att operationen verkar ha gått bra! Sköt om dig!

      Radera
  10. Jag hamnar också alltför ofta i sådana diskussioner men jag tycker det låter sunt att det slutade i ett skratt. Så är det inte alltid här :-) Jag kan bli trött på det där jämförandet, och fundera lite över varför det ska jämföras. Måste något vara bättre eller sämre? Kan det inte bara vara olika?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi jämför en del, men vi är övernes om det allra mesta, så det blir mest för att retas:-)
      Du har en poäng där, man borde ju kunna låta det vara olika bara. Konstatera att det är på ett sätt i ena landet, på ett annat sätt i andra landet. Ofta konstaterar jag nog just det. Annars tycker jag att det är kul att jämföra!

      Radera
    2. Men det är ju jättekul att jämföra! Att se likheter och olikheter. Därmed inte sagt att något skulle vara bättre eller sämre, det går ju heller inte alltid eftersom alla gillar olika saker.

      Radera
  11. Mina barn säger alltid när vi åker till Sverige "Nu måste vi äta pitatis och lax igen".
    Skaldjuren i Sverige är mycket bättre än här, kräftor från bästkusten är det bästa som finns! Här är de helt annorlunda och ganska torra, spanska krabbor e inget att ha heller. Förövrigt är jag nog beredd att hålla med om att spansk mat e bättre även om den skulle må bra av en uppfräschning, på 18 år har det endast tillkommit en ny rätt, lite modernare så där, empanada med bacon och datiles :-). Annars är det samma tortillor, kycklingar, ensaladillas etc etc...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, men varför behövs nya rätter när de gamla vanliga är så goda :-)
      Det är ju en nackdel att många spanjorer, oftast äldre, inte vill prova något nytt. (Har inte hört talas om en sådan empanada, den har inte nått hit).
      Jag kan inte avgöra vilka räkor som är godast, minns inte hur svenska västkusträkor smakar men har ett gott minne av dem. Vet att J inte varit så imponerad av dem, kanske för att de vi ätit där har varit frysta? Och han är van vid pinfärska som man kokar själv. Färska musslor har jag inte ätit i Sverige. När jag tänker efter har jag nog bara ätit räkor och kräftor i Sverige, inga andra skaldjur... Men tycker mycket om spanska skaldjur, har inte upplevt dem torra, utan älskar pilgrimsmusslor, musslor, coquinas, hemkokta räkor, krabba, camarones, knivmusslor...
      Njuter av all kokt potatis man får i Sverige!

      Radera
  12. Kom på en sak till!

    Köp med dig några potatisar från Sverige och odla dem i en hink. Eller köp några fina delikatesspotatisar i butiken, det går bra det med!

    Så har de gjort i förskoleklassen på Svenska Skolan.

    Håller dock med om att man inte skriver sortnamn på potatisarna här, bara vad de ska användas för. Men det gör de inte på pelargoner heller (från det ena till det andra). :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med potatisen hos oss är att J inte är så förtjust i potatis, så vi äter det sällan. När vi åker till Sverige frossar jag i kokt potatis!
      Bra idé med att ta med potatis! Ska tänka på det när vi hittar en bostad. I den här lägenheten är det väldigt dåligt ljus. Därav bristen på recept och matbilder i bloggen...

      Visste inte det med pelargonerna:-)

      Radera
  13. Jag tycker det är en generationsfråga. Min svärmor och mina vänners föräldrar lagar givetvis spansk husman med allt vad det innebär. De är ju hemmafruar, och maken kommer hem under ett par timmar till lunchen för att äta. Det är klart dessa damer hinner med att laga mat från grunden och springa runt hela förmiddagen bland carnecerían, fruterías, pescaderías etc. Men bland mina jämnåriga spanska vänner med 1-4 barn och där båda föräldrarna jobbar väljer man termomixen, pasta och pizza ganska ofta. Och hemkörning av maten från supermercadon är ju inte heller konstigt. På helgerna och när vi ses med vännerna är det givetvis annorlunda, men det är det ju i Sverige också. Och frysdisken på Carrefour är ganska lång den också vid det här laget anser jag. Jag hämtar min dotter kl 18 på vardagar, och då ska jag hinna med att umgås med henne, laga och ge henne maten, bada, läsa saga och få henne att somna innan 20:30. Att ställa mig och göra lentejas på en vardag är liksom uteslutet. Då vill jag prata med min dotter och försöka klura ut hur hennes dag har varit. Det är min prioritering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är säkert en generationsfråga!
      Jag har inte många vänner med barn, men de jag känner, och bekanta med barn, lagar ofta bra mat.
      Vi kör allt mer halvfabrikat sedan Disa kom. Vi gav upp i december, då vi insåg att det inte längre är möjligt att laga mat som tidigare. Då har vi ändå tid att gå till småbutikerna, vi har frukt- och grönsaksaffär 20 meter från huset, fiskaffär bredvid, slakteriet 150 meter bort... Och de stänger sent. Problemet är att laga maten. Men när vi hinner gör vi stora satser och fryser in att ha senare under veckan.
      Jag tycker ändå att det verkar som om spanorer tar maten på större allvar än svenskar, generellt sett. Men det är bara min upplevelse, inget annat!

      Radera
  14. Nu har jag läst alla kommentarer (dåligt internet). Först: Annika, jag ville verkligen inte få dig att känna att du skulle ta bort inlägget! Vi fick tyvärr en ganska dålig matupplevelse från Spanien under våra månader där, och jag kände nog ett behov av att berätta det. Vi är vana vid ganska bra restauranger i Stockholm (även enkla sådana) men det mesta vi fick i Spanien kändes hafsigt och utan känsla. Långt från t.ex Polen där vi på restaurangerna fick mustiga soppor, hembakt bröd, heminlagd gurka... så mycket känsla! I Spanien fick vi, tyvärr, vattnig isbergssallad till förrätt och pommes frites med nåt oidentifierbart friterat till huvudrätt. På varenda ställe. Tyvärr. MEN jag förstår att din poäng handlar om maten hemma och hur man ser på det. Och jag tror att du kan ha väldigt rätt! Hos er fick vi fantastisk mat! Och ja, snabbmakaroner och köttbullar är supervanligt i Sverige. Jag förstår att småbarnsföräldrar är stressade, men en ide som jag ogillar är "vi ger barnen makaroner och korv först, sen lagar vi nåt gott till oss själva". Det är extremt vanligt. De svenska barnen som växer upp får aldrig ta del av matkulturen och kommer aldrig lära sig uppskatta den. Det tycker jag är supertrist. Jag inbillar mig att det är annorlunda i Spanien och andra medelhavsländer, men egentligen vet jag inte. Berätta gärna! Äter barnen (de större alltså) samma mat som vuxna eller serveras de alltid "barnmat"? Hoppas nu att du tar mina kommentarer rätt. Jag älskar ju när du skriver om mat och kultur!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej! Helena, det jag menade var att jag tänkte ta bort inlägget INNAN jag hade läst en enda kommentar! Ja, jag funderade på det innan inlägget ens hade publicerats eftersom jag trodde att alla skulle missuppfatta, men så var det ju inte alls!

      Och du har ju helt rätt om hur maten på många restauranger här är! Dessa ständiga pommes frites och den trista salladen. på bättre ställen är pommes fritesen hemlagad och stekt i olivolja och är då gudomligt god, men för det mesta inte. Här är det grytan eller köttbiten eller vad det är, som är grejen, det andra är ett tillbehör för att mätta lite eller för syns skull. Så är det förstås inte på alla restauranger, långt ifrån, men många, så jag förstår om ni blev besvikna när ni åt ute och fick sådan mat!
      Sedan finns det nya ställen med modernt kök där den traditionella hemlagade (hemlagad i Andalusien åtminstone) (ofta) maten tagits bort och ersatts av helt andra rätter.

      Vilken bra fråga där på slutet. Nej, barnen brukar inte serveras särskild barnmat, utan får samma linsgryta, spenat, fisk med ben och buljong som de vuxna. Men visst hädner det att det steks korv eller en omelett elle ren köttbit till dem när de serveras något de inte tycker om. Det är ju olika i olika familjer också.

      Radera
    2. Fast lentejas och puchero mixas ju till förbannelse till ungarna (och vuxna). För att inte tala om alla cremas de verduras. Det verkar som om stavmixern är den spanska mammans bästa vän ibland :).

      Radera
    3. Jag älskar stavmixern! :-)

      Radera

ny gadget

ny gadget