lördag 9 november 2013

Två missöden med vaniljsås och ett med glögg

Eftersom vi fortfarande hade beranaisesås kvar så bestämde jag mig för att göra om succén med den hemgjorda pizzan.
Den blev ju så himla god sist.
Det blev två stycken, en liten till mig till lunch, en större som jag tänkte att vi kunde dela på till middag.
När J kom hem, sent, jobbade jag och vi hann inte prata, men han passade på att äta innan han skyndade iväg till replokalen.
Vad han åt?
Pizzan.
Hela pizzan.
Snopet för mig, men han fick sitt straff.
Han var sugen på mer sås på pizzan, och tog ett paket som stod i kylen. Det var inte bearnaisesås, för den var slut, utan vaniljsås.
Japp, han hällde vaniljsås på pizzan.
Det var inte gott, fick jag veta i efterhand.




Så lika tycker jag inte att paketen är.
Inte i det fallet.
Men vaniljsvisppaketen och gräddpaketen i Sverige är nästan kopior.
Det tyckte i alla fall jag för några år sedan när jag skulle steka kantareller. Hade äntligen hittat lite kantareller och skulle steka skatten till Jesús, och pappa. Åh, vad vi såg fram emot den svampen! Jag skulle prova ett recept på kantarellstuvning som en vän rekommenderat, den skulle vara himla god sa hon. Och jag testade.
När vi väl skulle äta våra smörgåsar med kantarellstuvning smakade det... Konstigt.
Sött.
Har du hällt socker i stuvningen istället för salt, undrade någon.
- Nej, det har jag verkligen inte!
Jag var säker på att jag inte hade sockrat.
Men började ändå tveka. Varför smakade det så sött?
Vi saltade och saltade och försökte rädda stuvningen, men det gick inte, det var verkligen inte gott.
Det visade sig sedan att jag hade förväxlat paketen och hällt vaniljvisp i stuvningen istället för grädde...




Jesús gjorde en riktig tabbe en gång. Jag var i Sverige och fick det berättat för mig i efterhand.
Han skulle laga en köttgryta, som krävde rött vin.
Det enda röda vinet som fanns hemma var en flaska glögg, så Jesús hällde glögg i grytan.
Jag fattar inte hur han tänkte, men det var vad han gjorde.
Grytan blev oätlig, inte bara till smaken, utan även för att allt kokade ihop till ett enda stort klibb.

Nikki var förresten och hälsade på, och berättade om när hon häromdagen skulle göra fisk med yoghurtsås. Grekisk yoghurt. Fast det visade sig, när de började äta, att yoghurten som hon rört ihop med kryddor och grejer var... yoghurt med jordgubbssmak. Och såsen var tyvärr inget tillbehör, fisken var tillagad i den.


Har ni gjort några dumma misstag i matlagningen?






6 kommentarer:

  1. Hahahaahaha! Vaniljsåsen slår allt! :) Jag tror inte att jag gjort nåt superkonstigt mer än att locket på saltkaret hoppade av och saltade vår köttfärssås nåt otroligt. Helt oätligt trots tappra försök att rädda det....
    Annars är det väl de där hemmagjorda såserna man försöker sig på som ibland inte riktigt blir som man tänkt. Inte om man freestylar iaf. Bättre att följa ett recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. HIhi! Jag har sabbat köttbullar med salt. I Boivia, skulle imponera på mina vänner med något svenskt. Inte ens hunden ville ha köttbullarna när de var klara. Har du försökt göra hollandaisesås någon gång? Jag tror att Hollandaise egentligen betyder Misslyckad Sås på franska. (Låter franskt.)

      Radera
  2. Jag gjorde en jättestor laddning köttgryta en gång, det skulle bli så gott i matlådor, var tanken. Fick för mig att ta bort det gamla och välfyllda kaffefiltret ur bryggaren och lyckas då tappa sump och filter rakt ner i min goda och nästan färdiga gryta... det gick inte att rädda på något vis! Usch vad jag svor.../piafia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej fy så förargligt! Inte kan man rädda en gryta med kaffesump!

      Radera
  3. Pizzorna ser jättefina ut. Jag har all förståelse för att Jesus villa äta upp pizzan själv :)
    Kramar

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget