söndag 5 april 2020

Tjugoförsta dagen i karantän - grannar, chokladgömma och hemmaspa med Disa

Innan jag berättar om "grannsämjan" måste jag bara få kommentera kommentarerna. Ni är många som kikar in här och läser, och en del av er lämnar en kommentar också. Det behöver man naturligtvis inte göra, ni är välkomna att bara läsa. Men på sista tiden är ni flera som har kommenterat som inte brukar göra det, och jag blir så glad! Vissa tar sig tid att skriva långa kommentarer, ni berättar hur ni har det, ni kommenterar det ni har läst, situationen i Spanien eller där ni befinner er, eller mina texter, andra lämnar en kort hälsning eller ger tips, och allt, vartenda ord, är roligt att läsa ska ni veta! Det är roligt att faktiskt se att någon har läst det jag skrivit, någon reagerar och delar sina tankar. Det roligaste med att blogga är den här responsen! Ja, jag ville bara rikta ett litet tack till alla er som kommenterar, och ni andra - det finns inga krav på att skriva en kommentar, fortsätt att läsa när ni har lust!

Jo, det här med grannarna. Vi har tur med våra grannar. Nästan alla i de här radhusen är hänsynsfulla. Vi har radhusgrannar till höger och vänster och mittemot. På eftermiddagarna hör man barn som ropar till varandra mellan husen, någon gång är det en granne som spelar flamenco på gitarr, nästan varje dag skriker skrikgrannen på barnen, eller förresten, alla i familjen skriker på varandra utom den lille tvååringen som alltid låter glad. Sedan är det deras mittemotgrannar, de är de enda som stör. Varje dag spelar de mycket hög, dålig musik vid lunchtid och gör det omöjligt att äta ute i pation, ibland ropar någon åt dem att stänga av musiken för att ett litet barn ska sova siesta, och så var det kriget igår, när de kastade skräp ner i skrikfamiljens patio och skrikgrannarna hotade med polisen.

Det var en lång inledning. Jag ville bara komma till att vi överlag har lugna, respektfulla grannar, det är för det mesta rätt tyst, lite småprat från insynsskyddade patior, annars inget. Annat är det i höghusen i Sevilla. Jag har hört om en del som har balkongbingo i Sevilla, det låter kul. Balkongbingo körs dock inte på José Albertos gata. Han håller på att bli fullständigt galen på sina grannar!

Det är en gata med tiovåningshus på rad. Precis nedanför José Albertos hus finns en liten madonnafigur innanför glas, ett utrymme som dekorerats med guld och blommor, något som är vanligt i bostadsområden i Sevilla. Nå, under den här isoleringen har grannarna blivit som tokiga i madonnan. De har megafoner i vilka de vrålar ut böner, hejarop och lovsånger till madonnan hela dagarna, det hörs i hela bostadsområdet! De spelar påskprocession-musik så det dånar, och varvar det med Spaniens nationalsång i högtalarna. Varken José Alberto eller Loren är troende och de vill ha det tyst hemma, kunna läsa, leka med fyraåringen, sova elelr se på film, vilket omöjliggörs av grannarna. Nu är det dessutom palmsöndagen, då Sevillaborna i vanliga fall går ut finklädda för att se påskprocessionerna. Påskvecka är förmodligen det viktigaste som händer i Sevilla under året, så många ser fram mot detta, att se processionerna eller delta i dem, de har sett fram emot det sedan förra påsken. Nu är allt inställt och Sevillaborna måste hålla sig inomhus. Men vi förstår ju, att även om de inte kan gå ut kommer påsken att märkas på andra sätt...Min kompis Carin har skrivit en artikel om vad spanjorerna handlar mest under karantäntillvaron. Det var rolig läsning! När larmtillståndet inleddes bunkrade många basvaror. Nu, när vi är inne på tredje veckan köper folk öl och vin, oliver, choklad, snacks och... Mjöl. (Det är alltså inte inbillning att jästen är slut, folk har börjat baka!) Spanjorer vill ha något gott nu när de ändå bara sitter instängda. Själv köper jag med en massa choklad när jag är ute. Den gömmer jag mellan servetterna och ugnsformen i min hemliga chokladlåda...


Det blev en lugn lördag. Jag var ute igen, gick till apoteket, och passade på att ta en extra lång promenad. Man måste passa på! Det var fullkomligt folktomt, utom på apoteket där vi var sex personer som stod utanför och väntade på vår tur, tre på ena sidan gatan och tre på andra, långt ifrån varandra. Jag behövde köpa lusmedel. Det här med lössen som jag tyckte var så äckligt i början - jag har vant mig. Nu var jag boven, lusspridaren. Vi ägnade oss alltså åt avlusning på eftermiddagen, givetvis lyssnandes på Disas favoritsånger, det gör vi alltid under luskamning för att det ska bli något trevligt av det, och sedan... Det efterlängtade badet! Disa-och-mamma-tid! När vi hade tvättat ur det äckliga medlet ur våra hår tappade vi upp ett varmt bad, tände tre tomteljus, släckte taklampan, släppte i den rosa badbomben... Och när kranen var avstängd, karet fyllt, ropade vi på Jesús, som hade i uppgift att komma upp med varsitt glas kall läsk åt oss, som vi låg och smuttade på. Som Disa hade sett fram emot detta! Vi ska ha badbombsbad varje vecka!

14 kommentarer:

 1. Goda grannar är verkligen bra att ha, speciellt i dessa tider! Jag är så nöjd med våra grannar som knappt märks men som vi känner lagom bra efter alla år i samma hus. Varför är det så vanligt med löss i Spanien? Min son och jag har aldrig haft löss i hela vårt liv och det fastän jag har arbetat på förskola i 38 år...De gillar nog inte mig ;). Men, ibland "går det löss" här också men då främst i skolorna. Konstigt då jag tycker att de yngre barnen skulle ha lättare att sprida lössen mellan sig. Tack för roligt och bra inlägg, som vanligt :)! Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undrar jag också! Varför är det så vanligt med löss här? Är det värmen? Gillar löss värme? Alla får löss! Det går inte att undvika! PÅ ett av kalasen med Disas klasskamrater och deras föräldrar, konstaterade vi att det inte GÅR att få bort lössen, bara att hålla nere mängden så mycket som möjligt. På sommaren brukar det försvinna och så kommer det tillbaka senare på hösten. Vi går igenom håret en gång i veckan, ofta är det ingenting, men sedan kommer de alltid tillbaka.

   Grattis till grannarna! Bästa förutsättningar för grannsämja och trivsel!

   Radera
 2. Ja man kan ju hoppas att alla tar itu med sina löss ordentlig i karantänen så slipper man ge varandra löss hela tiden sedan, när skolan början igen, men det kanske inte blir förrän i september. Då måste det väl vara över, detta? Och lössen utrotade på köpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara så att det inte bli någon mer skola den här terminen... :-(
   När den än börjar hoppas man ju att lössen är utrotade!

   Radera
 3. Gud så mysigt spat låter! Sånt hade jag väldigt gärna gjort med min mamma när jag var liten!
  Jag tänker så mycket på barnen i det här. Hur kommer de se den här tiden när de blir äldre? Hur påverkar det dom? En kompis tvååring grät häromdan för att han ville till förskolan. Han saknar att leka med andra barn. Lekplatserna stängda även om parkerna är öppna än så länge. Jag går inte dit dock även om det känns så surt att se spireorna och körsbärsträden stå i full blom när jag går och handlar och inte kan stanna och bara sätta mig och njuta.
  Balkongbingo låter ju väldigt roligt!
  Här bunkras det också jäst och mjöl. Jag fattar inte. Förut har ingen varit intresserad av jäst och jag har fått leta med lykta efter färskjäst till kanelbullarna i mataffärerna och inte ens personalen själva har vetat om de har det eller inte. På sin höjd använder de torrjäst. Så varför börjar de använda det nu?
  Idag var jag i mataffären en halvtimme efter den öppnade och inte en mjölpåse i sikte. Annars hittar jag alltid det jag behöver. Jag har insett att i de små affärerna är utbudet bättre. Idag hittade jag gifflar!
  Men jag oroar mig lite för påsk eftersom mataffärerna kommer stänga i flera dagar. Antar att det är samma i Spanien?

  Angående lössen, är det nånting man måste "anmäla" hos doktorn i Spanien? I Tyskland är det nämligen plikt att "anmäla" det till sin läkare. Så varenda gång barnen i min extrafamilj haft det har de fått släpa sig iväg till barnläkaren. Jag tycker det är helt otroligt! Varför?! Är inte det bara att sprida det vidare? Man får alltså inte ut något medel mot lössen om man inte först fått ett recept från läkare. Och det är ju ett mindre helvete när man går på en förskola där det bara går runt, runt. De har under vissa perioder stängt just den förskolan så att ALLA inom familjen ska avlusas för att de ska kunna bli av med det (så även jag fick åka med i det avlusningstvånget, eftersom jag är där ganska mycket).

  Du frågade förresten vad en biomedicinsk analytiker gör. Det är vi som sitter i labben och tar emot prover från patienter eller tex. hygienundersökningar. Alltså blodprov, prov från halsen, urinprov, cellprov osv. Och ja, även Coronaprover. Så utan oss hade inte läkarna kunnat komma fram till några diagnoser och inte kunnat säga hur många som har viruset eller inte.
  Jag ville alltid göra nånting med medicin men försökte tvinga mig igenom språkvetarstudierna tills det inte gick längre. Sen hittade jag det här yrket (efter en lång "hitta-mig-själv-fas") och jag visste direkt att det var det jag ville göra. Så jag började i oktober 2016 och blev klar nu i februari. Jag hade en enorm tur. Nu är skolan jag gick på stängd (och även myndigheterna som gav mig mitt certifikat) och sjukhuset som skolan tillhör har slutat ta emot patienter eftersom det är fullbelagt. På sjukhusområdet har de byggt upp ett provisoriskt sjukhus som är till för Corona-patienter och skolan har skickat ut mejl om att de vill anställa sjuksköterskeelever för en 10h-anställning.
  Som sagt, det hade jag aldrig drömt om när jag gick därifrån för drygt en månad sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad konstigt med de tyska lössen! Anmäla till barnläkaren?! Så är det inte här, inte alls. Man bör hålla barnet hemma tills det är lusfritt. Men i Disas skola är lössens närvaro konstant, så vi jobbar bara på att hålla mängden nere.

   Jätteintressant att få veta vad en biomedicinsk analytiker gör! Vad snällt att du ville förklara! Så skönt det måste kännas att ha blivit klar med utbildningen, och vilket läge du har för jobb nu! Har du fått jobb? Fint att du hamnade rätt till slut!

   Roligt att du tycker att spaet var en trevlig idé. Disas idé, förstås. DÅ känner jag att vissa saker blir rätt i alla fall, trots alla konflikter på sistone. Igår blev hon arg för att jag inte ville låta henen hjälpa till med ett påskkort. Jag tyckte att hon kunde göra ett eget, jag ville göra ett eget för en gångs skull. Hon blev arg och gick och jag ångrade mig, för det var inte ens roligt att pyssla utan henne. Jaja. Så kan det vara. Vi ska bada badkar i helgen igen :-)

   Radera
 4. Usch och fy för lössen! Hade ingen aning om att det är så vanligt i Spanien? Men det kliar i hårbotten bara jag läser om det, haha.

  Choklad finns tydligen med på MSB:s (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) lista över saker man ska ha i hemmet om krisen eller kriget kommer. Och nu är ju krisen här, så unna er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krisen är här ja, jag unnar mig varje dag! Choklad är bra för själen! Lustigt att choklad står med på listan, men jag tycker att det är rimligt!

   Det är mycket vanligt med löss här! Man slipper inte undan!

   Radera
 5. Ja. Mjölet är slut. Tog oss fem dagar och fem affärer för att köpa en pâse. Även bläckpatroner, vâffeljärn, tv-spel, folk köper en extra? frys, bakmaskin, glassmaskin... Själva har vi inte bunkrat nâgot men. Vi köpte en skrivare till hemskolan, och 2 tv-spel och böcker och har äntligen installerat Netflix pâ tv:n. Sâ bra, varför gjorde vi inte det tidigare... Dessutom är balkongen nu delvis inredd med balkongmöblerna som vi inte orkat plocka fram tidigare... Jag trodde det skulle vara lätt att beställa online. Men det har visat sig vara jättesvârt med posthantering och paketleveranser sâ nu beställer vi inget längre. Vi hoppas att vi blir utsläppta 20 april eller 4 maj...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag blev fundersam över hur man får tag på glassmaskin och skrivare just nu, men det går förstås att beställa via nätet! Jag önskar att jag hade köpt tomatplantor i järnaffären innan detta hände, så dumt att jag inte gjorde det! Det kan man inte beställa online...

   Att det var så svårt att få tag i mjöl?! Fanns det jäst?

   Skrivare, tv-spel, böcker, Netflix och trädgårdsmöbler - då klarar ni er ganska bra :-)

   Radera
  2. Vi köpte skrivare i en sâdan där gigantisk stormarknad som säljer allt. Den ligger lite lângt hemifrân (alltsâ bara 1,5 km men vi har flera mindre affärer närmare) sâ vi var osäkra om vi fick ta bilen dit. Och min sambo typ rusade dit med bilen dag 3 när det blev utegângsförbud. Men det var sâ fullt med folk i stormarknaden att det inte kändes tryggt sâ sedan har vi handlat i närbutikerna. Jag vet inte riktigt hur man gör om man inte har râd att handla i närbutikerna? Och att klara hemskolan utan skrivare hade varit jobbigt. Dâ hade vi vÄl fâtt kopiera alla övningar för hand... Dâ ska man ju verkligen vara glad och pigg även om det är sâ fransk skola fortfarande funkar att man kopierar text men för oss vuxna känns det ju lite omodernt? Jäst köpte vi pâ bageriet, men sedan när vi ville köpa mjöl där hade de slutat sälja jäst.
   Visst har vi det bra. Alltsâ humöret gâr verkligen upp och ner. Ibland känns det som semester hemma i pyjamas eller en söndag med busväder och andra dagar är alla trötta och griniga. Min sambo jobbar ocksâ verkligen 110% vilket ju är tur. Men. Klart att jag kan känna att jag har mindre tâlamod med min unge vardagar än under helgen när pappa kan hjälpa till...
   Och ja vad bra att du läser för Disa. Det har vi gjort och nu fâr vi tillbaka... Min unge slukar böcker och det är sâ smidigt. Han läser kanske i tvâ till tre timmar varje dag. Helt otroligt. Mâste vara lite mer utmaning med tvâ yngre barn!

   Radera
  3. Men vad roligt att höra om läsningen! Läser han på franska eller svenska? Eller något annat språk? Jag tror att Disa kan bli en bokslukare. Hon älskar sagor och historier, och tänk vilken frihet när hon kan läsa själv och slå upp vilken bok hon vill och försvinna in i den...

   Visst går humöret upp och ner. Klart att det går lättare när ni alla tre är lediga, när det finns två vuxna och den ene kan göra annat en stund.

   Vad smart att sticka iväg och köpa skrivare! Det hade vi nog också behövt, om Disa varit äldre. Ibland saknar jag en skrivare, men inte så ofta. För det mesta räcker det att kunna gå till kopieringsaffären och skriva ut. Ja, när det inte är karantän förstås. Disa är bara fem år, så hon har inte mycket skoluppgifter.

   Radera
 6. Intressant att läsa om vad folk handlar i den här situationen! Här (alltså i Österbotten) ser det ganska normalt ut i hyllorna, även om man kanske inte har riktigt alla vanliga alternativ att välja på (handdesinfektion är lite svår att få tag på och i början hann toalettpappret inte med - men nu är de ikapp på den fronten och jag tror inte någon är orolig för att bli utan längre). Däremot lär tangentbord och webbkameror ha tagit slut i ett slag när regeringen utlyste undantagstillstånd och "alla" skulle börja jobba på distans... Jag var också en av "dem" när jag insåg att mitt gamla skruttiga tangentbord som hade fått duga rätt länge inte var ok längre nu när jag ska jobba hemifrån i vem vet hur länge... Jag fick mig ett tangentbord, men inte den sort jag hade tänkt! Tur att jag inte behövde någon webcam, för de var helt slut... Jag hade tänkt fråga hur det funkar med näthandel och postgång för er nu? Jag tänker att det kan ju finnas annat än mat och mediciner man verkligen behöver nu när de flesta affärer har stängt, går det då att beställa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga med postgången... Det verkar fungera. Många butiker ligger nere, men det går att beställa från andra. Jag planerar att beställa jäst, saft, rågmjöl och lite gott från en nätbutik med svenska varor, men det är så mycket som är slutsålt, så det får vänta lite tills det mesta av det jag önskar finns hemma. Posten fungerar, och jag tror att postkontoret har öppet, så jag ska posta ett paket, har jag tänkt.

   Jag tycker att det är så lustigt, den här bunkringen med toapapper :-)

   Att webkameror, tangentbord och datagrejer har tagit slut förstår jag, nu när så många behöver utrustning hemma!

   Radera

ny gadget

ny gadget