onsdag 22 april 2020

Trettioåttonde dagen i karantän - protester i hela Spanien!

Det första, mycket frustrerade, inlägget som jag skrev om dag 38 kommer jag inte att publicera, för regeringen vek sig efter protesterna. Det handlade om ifall våra barn ska få komma ut eller inte.

Ända sedan regeringen meddelade, att nästa förlängda karantänperiod kommer med lättnader, barnen ska få börja komma ut, har nog varenda förälder i Spanien väntat på närmare besked. Men när det kom blev det en kalldusch! Ingen hade väl trott att barnen plötsligt skulle få gå till lekplatser och leka med andra barn, men att de åtminstone skulle få komma ut och röra sig en stund varje dag, precis som hundarna, det räknade vi nog med.

Jag hade redan börjat planera att ta med Disa ut och plocka blommor, binda en krans av de där gula långa som blommar nu, samla växter att pressa, plocka blad till sniglarna, åka sparkcykel som hon tycker så mycket om, klappa hästarna, låta Runa känna på gräset... Istället hade det beslutats att barn upp till 14 år inte skulle få gå ut och gå eller leka, de skulle enbart få komma ut för att följa med en vuxen till affären, apoteket eller andra nödvändiga ärenden, som man ju för övrigt ska göra så sällan som möjlig! Det återstod att konkretisera saker som om barnen skulle få ta cykel eller sparkcykel på väg till affären, eller inte.

När jag läste artikeln (kan inte länka, den ursprungliga artikeln har tagits bort från El País hemsida) blev jag så arg och frustrerad att jag höll på att gå i bitar!! Gränsen var nådd! Det talas om att Spanien har den hårdaste karantänen i världen, i både Italien och Frankrike får barn komma ut en stund. I Spanien har miljoner barn suttit inne i nästan en och en halv månad, utan att få komma ut och röra på sig, utan att få annan frisk luft än den som blåser in genom fönstret till lägenheten. Ja, en del av oss har tur och har en uteplats. Regeringen må göra misstag ibland, men det här var så fel att det inte går att ursäkta! Istället för att barnen ska vara ute i friska luften och springa och leka... Ska de följa med in i en mataffär? Gå runt bland folk? Var är risken för smitta störst - inne i mataffären eller i skogen?! Vem var så dum att kläcka den idén? Vilka var så dumma att de röstade igenom den??!

Jag var så arg! Det talas en del om att den Madridbaserade regeringen enbart fattar beslut efter situationen i Madrid, staden som har drabbats så förfärligt hårt. Men det går inte att jämföra Madrid med en by omgärdad av skog och natur, där smittan knappt fått fäste. Det går inte!


Det var inte bara jag som var förbannad. Hela Spanien reste sig! Oppositionspartierna. Barnläkare, psykologer, föräldrar. På sociala medier skickades det runt uppmaningar om att slamra på kastruller och göra oväsen från balkongerna klockan sju på kvällen, som protest mot de nya reglerna, och digitala namnlistor fylldes med tusentals namn i rekordfart. Regeringen fick ge sig. På tisdagskvällen meddelade hälsovårdsminister Salvador Illa att barn upp till 14 får komma ut och gå tillsammans med en vårdnadshavare, utan att besöka affären. Han vägrade dock erkänna att man hade gjort ett misstag, utan påstod att detta var ett tillägg till vad som redan hade beslutats tidigare.


Nu får vi se vad som händer. Enligt Illa ska barnen få gå ut redan på söndag. Hur det ska gå till, tider, avstånd till hemmet och andra bestämmelser, det får vi besked om de närmaste dagarna. Ungdomar över 14 får gå ut och göra ärenden oavsett vilket.

27 kommentarer:

 1. Salvador Illa - Rädda oss annars går det illa!

  Jag kommer inte på nåt bättre att skriva... Alltså, herregud! Fy fan! Vad bra att de vek sig ändå, men typiskt och sjukt irriterande när de inte medger sina misstag. Klantskallar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja... Jag har svårt att hitta rätt ord här. Att någon tillåts göra så fel. Att misstaget kan röstas igenom...

   Radera
 2. Hej Annika!
  Vilket korkat förslag...gå till fulla affärer!! Och apotek, när går man dit...sällan. Känner en som bor 10 meter från Mercadona :)
  Bra att dom ändrade sig. - eller lade ett tillägg...blev ju storm!
  Men vi gamlingar då...Helt försoffad och klen...Tar på mig en napp och går ut hahaha...
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte klokt! Här kan man inte ens skoja om att någon hade otur när han tänkte... Det är för Illa (hahaha).

   Försök att låna ett barn, då får du gå ut! Folk har ju lånat hundar av varandra för att få promenera! :-D

   Radera
 3. Bra att folk säger ifrån när de som styr inget begriper. Jag har hört att det mörkats enormt om dödssiffrorna i Spanien också och att de processas mot regeringen om detta...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nej, det tror jag inte. Inte att det medvetet mörkas. Däremot har regeringen fruktansvärt dålig koll på hur många som faktiskt har dött, och regeringen har anmält för att ha så förfärligt dålig koll. Men dels räknas enbart de som har testats på sjukhus och sedan dött där. De som har avlidit på äldreboende eller i sitt hem räknas alltså inte. Dels räknar alla regioner olika. Det är ju autonoma styren med olika regler och lagar. Vi vet att det är många tusen fler dödsfall än vad som visas i statistiken, men hur många det egentligen är fråga om, det vet inte ens regeringen.

   Radera
  2. Och så tror jag det är överallt, faktiskt. Det är inte bara olika praxis på olika platser, en så simpel sak som tillgång på utrustning påverkar hur mycket man testar. Det är brist på provtagningspinnar överallt - i Sverige liksom i Spanien. Även de platser där man hade något lager var det ju anpassat för normal konsumtion - inte för en pandemi.

   Radera
  3. Samma problem här. Även om en multisjuk äldre person testat positivt för viruset kan ju en av de andra sjukdomarna vara dödsorsak vilket kan vara ganska obestämbart tydligen ? Och i början var det brist och alla kunde inte testas rent praktiskt tror jag. Inte helt enkelt att vara förberedd inför en katastrof (även om jag tycker vi i Europa slösade bort lite av den tid vi hade i januari och februari). Jag tycker Frankrike har hanterat situationen ganska bra egentligen. Mitt barn börjar skolan igen 25 maj. Tror jag... Och studier här i Frankrike visar att ungdomar är lika smittsamma som vuxna (men inte blir lika sjuka, men kan vara symtomfria och smitta) men att barn inte verkar vara smittspridare läste jag idag i alla fall.
   Absolut att vi kanske behöver leva med begränsningar ganska länge. Men jag hoppas verkligen att vi hittar mediciner eller vaccin om ett tag. Annars flyttar vi till Sverige tycker jag eller i alla fall till hus med egen pool ?

   Radera
  4. Annannan - Absolut! Bristen på testutrustning märks nog överallt, det går inte att testa så många som skulle behövas.

   Isabelle - Ja, låt oss köpa hus i Sverige och gå skogspromenader medan den här förfärliga tiden härjar!
   Vad roligt att skolorna ska öppna igen! Hoppas att det blir så! Jag har också läst att det kan vara så att barn inte är smittbärare... Kan det stämma?

   Radera
 4. Vilken lättnad, och vad skönt för Disa och Runa att de äntligen ska få komma ut! Hoppas ni kan få göra allt det ni hade planerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och vi ser fram emot det så mycket! Trots att det ska regna!

   Radera
 5. Oh, vad skönt med denna lättnad och jag tror bara det kommer att ge positiva resultat. Men så typiskt politiker, bestämma, inte lyssna. Bra att folk säjer ifrån på ett vettigt sätt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och bra att det hjälpte att säga ifrån den här gången!

   Radera
 6. Skönt att de ändrade sig! Och tack för att du skriver om allt som händer hos er, det är intressant att läsa. Jag har släkt i Polen och där är det ungefär som hos er. Här i Sverige är det ju annorlunda och man funderar hela tiden på vilket land som gör rätt. Men det får tiden utvisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tiden får utvisa. Jag tror att varje land måste göra på sitt sätt, eftersom förutsättningarna är så olika.

   Vad spännande med släkt i polen! Då har du en god inblick i hur det är där just nu!

   Radera
 7. Seger för barnen (och föräldrarna) - härligt! Intressant att läsa hur turerna går i Spanien.
  Jag har läst att man tror att barn inte smittar mycket alls, har inte insjuknat ofta och om de blir sjuka klarar sig bra. Bra artikel du länkade till ang. att stänga in barn (spansk/svensk tidning). Mycket läsvärd! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst en artikel om att man tror att barn inte smittar så mycket. Å andra sidan var min artikel från början av mars, så jag vet inte om den informationen fortfarande stämmer...

   Radera
  2. I Sverige sa Folkhälsomyndigheten på presskonferens senast går att barn inte är smittspridare (eller blir smittade?) enligt den forskning som finns.

   Radera
  3. Jag har läst detsamma, fast inte sedan i början av mars. Jag undrar om det verkligen kan stämma. Kan barn ha viruset, men inte sprida det? Är det möjligt?

   Radera
 8. Det är verkligen hårt och helt tokigt att inte barnen får gå ut alls! Vi har också karantän här minst en vecka till men man får ju gå ut och motionera och även ta barnen med. Problemet är bara att det får inte samlas en massa ungar på ett ställe. Nu kan bara hoppas att det inte smittan börjar sprida sig ohejdat när länderna börjar öppna upp. Det lär visa sig längre framom Sverige gjort rätt och alla andra fel, eller tvärtom....
  Hälsningar från Grekland

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena! Ja, helt galet! Ursäkta en dum fråga - men hurdan är er karantän? Måste ni hålla er hemma, men får gå ut en stund varje dag?

   Hoppas att Greklands karantänperiod snart är över!

   Radera
  2. Hej. Vi kan ha med oss ett ifyllt papper eller sms:a tiden och anledningen till att vi är ute. Nu har karäntänen blivit förlängd till 4 maj men då ska även flera affärer samt frisörer öppna med restriktioner. Intressant att läsa om hur ni har det. Tålamod....

   Radera
  3. Oj, så besvärligt, att behöva redovisa hur länge man är ute, och anledningen till det... Känns skönt att det systemet inte har införts i Spanien, än... Vilket positivt besked att butiker öppnar då i början av maj, och att karantänen upphör! Rolig nyhet!

   Radera
 9. Tack för att du skriver varje dag. Så väl att ni äntligen slipper ut. Ni har haft orimliga regler - jag är så tacksam att vi här på andra sidan gränsen i Portugal hela tiden har fått lov att gå ut för att motionera - oss själva liksom barn och husdjur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar vara mycket lugnare i Portugal! Läget är inte alls så illa som här i Spanien heller! Det är jag glad över!

   Radera
 10. Så fruktansvärde fel i så många beslut om barnen! Hur kan man prioritera hundarnas behov mer än barnens!! Inte att man gör det sämre för hundar men att borde ha utformat regler för barnen mycket tidigare än det. Generellt som en grupp har barnen fått den största bördan av karantänen. Att tänka på de som inte har fått komma ut på över en månad...Slutar med kommentaren nu, vill inte fylla på mer ilska i din blogg. Stor kram till er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, din ilska är välkommen, då lättar min egen frustration lite :-) Ja, barnen har fått bära mer än de borde. Som du säger, hundarna ska naturligtvis gå ut, men även barn har stora behov av att röra sig.

   Radera

ny gadget

ny gadget