fredag 24 april 2020

Fyrtionde dagen i karantän - regler för barnens utgång och galenskapNu har reglerna för barnens utgång fastslagits. På söndag kommer Spaniens barn alltså få gå ut för första gången på sex veckor. Detta gäller för barn 0-14 år:

 •  Får gå ut med en vuxen. Max tre barn kan vara ute med samma vuxna person, en som de bor med.
 • Promenaden får pågå i en timme.
 • Promenaden ska företas någon gång mellan klockan nio på morgonen och nio på kvällen.
 • Man får INTE besöka lekplatser.
 • Man får inte träffa andra barn eller vuxna.
 • Promenaden får ske inom en radie av 1 000 meter från hemmet.
 • Barnet kan få ta med en leksak, en boll, sparkcykel eller cykel, exempelvis.

Samtidigt som nog varenda en med barn i huset ser fram emot söndagens lättnad i karantänen, så är många också rädda. En kompis i Sevilla, som jag just har pratat med, tänker inte ta med sin dotter ut alls, av rädsla för att dottern ska smittas. Och tydligen ventileras många frågor i sociala medier. En artikel i El País besvarar vanliga frågor, till exempel dessa:

 • Behöver barnen bära munskydd? Det behövs inte om de inte kommer nära andra människor.
 • Ska barnen bära handskar? Det rekommenderas.
 • Kan barnen sätta sig i gräset? Helst inte. Förutom att det är smutsigt kan ett djur ha bajsat där, och man har sett att katter kan bära på viruset.
 • Kan barnen sätta sig på en parkbänk? Undvik helst.
 • Kan barnen äta mellanmål ute? Undvik det.
 • Behöver man desinficera barnvagn och cykel när man kommer hem? Ja, till exempel med 70 % alkohol, och lämna sakerna utanför dörren om det går
 • Bada barnet, byta kläder? Efter promenaden ska man ta av barnet handskarna (om det har burit handskar) och byta kläder. Skorna lämnas vid entrén. Tvätta barnets händer i varmt vatten och tvål, men det behöver inte badas såvida det inte har ramlat.
 • Klappa husdjur? Helst inte.
 • Är det en dålig idé att ta med sig en boll? Det är bäst att låta bli, eftersom bollen kan råka komma nära ansiktet efter att den har varit på marken.

Jag känner mig så frustrerad när jag läser detta. Är det jag som är alldeles för lugn inför barnens utgång och riskerar deras och vår hälsa när jag inte följer alla dessa rekommendationer? Eller har hela landet Spanien blivit galet? Det finns en stor rädsla här, och min känsla är att regeringen inte gör något för att lugna folk. Det är lättare att få människor att stanna kvar i karantänen om de är rädda. Det kanske är jag som håller på att bli galen? Jag kanske håller på att bli en sådan där med en massa konspirationsteorier? Snart kanske jag tror att jag är förföljd och övervakad och att allt det här är 5G-masternas fel?

24 kommentarer:

 1. Men oj vilka regler för att barnen ska få gå ut. Och så många! Jag blir helt häpen... och precis som du så undrar jag varför? Här leker många barn nära varandra på förskolor och ute och hemma hos varandra. Jag har inte hört om någon som har blivit sjuk.
  Tyvärr går dödstalen upp i Sverige/Stockholm men det är inte så konstigt när folk inte gör som de ska trots våra ringa restriktioner. Mycket tråkigt att människor inte kan ta det på stort allvar och inte trängas på restauranger och ute i gröngräset! Är karantän bättre tycker de???
  Hoppas att ni kan njuta av er fria tid ute på söndag i alla fall :)! Det tror jag nog att ni verkligen gör. Ha det bra! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Här leker många barn nära varandra på förskolor och ute och hemma hos varandra. Jag har inte hört om någon som har blivit sjuk.
   Tyvärr går dödstalen upp i Sverige/Stockholm men det är inte så konstigt när folk inte gör som de ska trots våra ringa restriktioner."

   Usch vilken pessimist jag låter som nu och jag vet verkligen inte vad jag ska tro på. Men det jag citerade låter lite motstridigt. Små barn visar ju oftast inte några större symptom utan tar hem skiten till familjen.

   Underbart att barn får komma ut! Gå en promenad i skogen, gör en picknick med familjen, ta med en boll som den egna barnaskaran kan roa sig med.

   Själv har jag större problem med att dra femtonåringen från datorn för att få femton minuters sol i ansiktet varje dag.

   Radera
  2. Jo, det låter motsägelsefullt, men känslan är väl den att kurvan börjar stiga igen för att vårvärmen kommit, folk börjar sitta på uteserveringar och ha picknick i stora grupper i parken och i största allmänhet mer och mer slappna av och strunta i restriktionerna. Snarare det än att barnen leker med varandra.

   Radera
  3. Det kan man ju förstå, att det är mycket lättare att följa rekommendationerna när det är kallt och trist, men solen och värmen lockar. Jag gissar att folk tröttnar på att vara ensamma efter ett tag, det blir svårare och svårare att hålla avstånd, läget verkar ganska lugnt och många ser det nog inte som någon risk att gå ut och träffa vänner. Äsch, jag vet inte. Jag kan inte tänka mig att folk i Spanien hade hållit socialt avstånd så här länge om det inte hade varit förbjudet att gå ut.

   Emma - du låter lite frustrerad över sonen :-) Skulle det vara möjligt att han spelar gitarr och gör läxor utomhus istället för inne?

   Radera
  4. Japp, frustrerad är bara början. Han vägrar ju gå ut!

   Jag tyckte också han skulle träna gitarr ute men absolut inte!
   Att sitta ute och läsa skolböckerna vore ju perfekt men absolut inte! Sedan är ju tyvärr en hel del av skolarbetet vid datorn också.

   Han är för stor för att lyfta under armen och slänga ut (han är väl snart 190 cm) och jag är trött på att dividera, motivera, hota och locka. Jag är glad att han gör sitt skolarbete och det är lätt gjort att det blir för mycket tjat. Det är jobbiga gränser hela tiden man töjer på.

   Men jag tvingar i alla fall ut honom en kvart eller så om det inte regnar. Då sitter han sur och blänger ned i telefonen istället för att lyfta sitt bleka ansikte mot solen.

   Så härligt med tonåringar!

   Radera
  5. Hahahaha! Underbart beskrivet!

   Radera
 2. Kan inte låta bli att tänka på vilken rädsla den här situationen säkert kommer att skapa i barn - först att leva i karantän inomhus och sen, när de väl får gå ut, behöva bete sig som att gräs är smittsamt och farligt. Kanske måste det vara så här, jag vet inte jag. Men sorgligt i alla fall att tänka på följderna... Äh, men jag är glad för er skull i alla fall, att ni får ta med barnen ut!! Och vad skönt att bo på ett lite mer glesbebott område och inte i en stadskärna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja, tänk om vi hade bott inne i stan!

   Jag tror att det beror ganska mycket på föräldrarna hur utgången blir. Om man ska krångla med ansiktsmask och gummihandskar och promenera och se andra människor som farliga, ja, då blir det nog en tuff upplevelse. Jag är måhända för avslappnad, eller så påverkas jag av det svenska synsättet, men jag tänker att vi gör som vi alltid gör när vi går ut. Jag får väl säga något om ansiktsmaskerna, som alla vi möter kommer att bära, men annars blir det nog inga konstigheter. Hoppas jag!

   Radera
  2. Var inte gräs smittsamt och smutsigt redan innan epidemin? :D

   Radera
  3. Jodå, smutsigt i alla fall :-)

   Radera
 3. Nej du håller inte på att bli galen, det är reglerna som är vansinniga! Handskar?? Är det inte varmt? Byta kläder direkt efter utevistelse? Lekparker förbjudna? Gräset kan ha virus??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, gräset kan ha virus, javisst, är det bara i Spanien det sägs sådana saker? :-)
   Gummihandskar. Många bär gummihandskar när de går ut. I mataffärerna måste man alltid ta på sig engångshandskar i plast eller gummi, alternativt plastpåsar på händerna om handskarna är slut.

   Radera
 4. Du har inte blivit galen och inte Spanien heller. Du bara tänker som en svensk och Spanien tänker som en spanjor. Läs ditt eget inlägg om barn och smuts så får du se! Dessa råd går ju helt i linje med hur många tänker i Spanien: el suelo nooo! osv.

  De vill fortsätta kontrollera befolkningen därav 1000m regeln. Inte riskerar man att smitta mer om man är 2000 m fr sitt hem. Likaså kan 1h eller 2h inte spela nån roll. Ju mer desto bättre för hälsan tycker jag. Kl 09-21 lär ju mer handla om bemanningen hos de som ska kontrollera er (lokalpolisen) än vad det handlar om hälsoskäl.

  Desinficiera? Ja det kan ju inte skada men vi gör det aldrig..

  Byta kläder kanske är vettigt men kläderna lär ju inte bära smitta. Men ja skönt med rena kläder typ.

  Så skönt det kommer kännas att gå ut! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med Tove. Kulturen är väl så helt enkelt. Ska bli spännande att se om spanjorerna blir bättre på hygien efter det här, typ tvätta händerna och ett lyft av sunkiga toaletter på barer.

   Radera
  2. Ja men så är det så klart! Tur att man får hjälp med att se klart! Jag tänker som en svensk... Inlägget om barn och smuts, ja, just det!

   Entimmesregeln kan vara för att det inte ska vara så mycket folk ute samtidigt, tänker jag. Och 1 000 meter... Hm... Tja...?

   Simone - jag tror att bartoaletterna kommer att vara exakt lika vidriga om 20 år.

   Radera
 5. Reglerna låter väldigt överdrivna, men som Tove skriver här ovan har jag ju ett svenskt perspektiv på det hela. Men det är väl relativt fastställt att viruset främst smittar genom droppsmitta och inte genom att röra vid ytor (speciellt inte gräs, handtag etc är väl lite större risk) så jag förstår inte dessa regler om att desinficera skor etc eller varför de desinficerar gator/byggnader runt om i världen. Även om jag inte vet om Sveriges linje är den rätta så borde vi sett en större utbredning av smittan här om det var så att myndigheterna här har helt fel om hur försiktig man måste vara.
  Jag önskar er en välförtjänt och härlig utevistelse! Och håller tummarna för att de lättar på fler regler snart, för barnen skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En spansk borgmästare sa att i hans by desinficerar de gatorna två gånger i veckan för att lugna medborgarna. Jag tycker att det verkar förfärligt onödigt att åka runt och bespruta gatorna, men kanske är det bra på något sätt, vem vet...Hm.

   Radera
 6. Det ena är ju regler... Det andra är ju mer tips om man vill skydda sig? Tänker jag? Vi har ju liknande... 1 timme, 1 kilometer... Vi rör oss i en cirkel. Ibland duschar vi efter (inte direkt för att skydda oss mer typ att det kan vara skönt för det har varit varmare hos oss än hos er ???). Vi tvättar alltid händerna. Vi tar med leksaker ut. Vi sitter ner ibland en liten stund. Vi klappar inte katter men det skulle vi säkert göra om vi kunde... och vi tar en omväg runt främmande människor... Det funkar helt okej även om vi är väldigt trötta pâ vârt kvarter? Samma gata upp och ner... Vi har inte ansiktsmask. Vi har inte handskar. Vi sitter inte pâ marken men det är ju Paris. Och alla parker är stängda. Alla lekparker har staket och lâst grind. Men vi försöker öppna dörrar med armbâgen? Barnet är bäst pâ hygien? Min sambo är klantigast? Du fâr berätta hur det gâr för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, det ena är regler, det andra är tips/rekommendationer.

   Har ni haft det varmt? Vi fryser fortfarande:-) Fast några soliga dagar har det varit!

   Så tråkigt att parkerna är stängda! Så onödigt! Det vore väl bättre om folk hade mer utrymme att sprida ut sig på?

   Radera
  2. Varmt. Jag vet inte vad ni skulle tycka. Ni är lite mer bortskämda med fint väder kanske? Men vi har det vackraste vädret vi nâgonsin sett i Paris. Det är som Sverige i juli? Det är svalt pâ morgonen, fâglarna sjunger, rosorna och magnolian blommar och pâ eftermiddagen är det 20-25 grader. Perfekt balkongväder. Den stora skillnaden är att luften är klar och ren... Och det är underbart. Inga avgaser. Man njuter av varje andetag. Men det känns lite bittert med världens vackraste väder och inte kunna vara ute hur vi vill, men vi njuter ändâ. Och ja kanske att vi behöver lite regn snart... Det var väldigt torrt här förra sommaren... Och det ska ju inte vara riktigt sâhär varmt i april. Det är flera veckor för tidigt?

   Radera
  3. Det låter underbart. Och jag tänker, att trots att ni inte kan vara ute och njuta av våren som ni skulle vilja, så hjälper det fina vädret upp humöret i karantäntillvaron.

   Radera
 7. Himla synd att ni inte fâr gâ ut hela familjen tillsammans. Är det vanligt med stora hushâll och familjer i Spanien? Här är väl normen 2 barn men 3 och 4 barn är riktigt vanligt (om man är katolik ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit roligt att gå ut tillsammans, men det går alltså inte än. Jag gissar att ni får gå ut tillsammans i Frankrike?

   Det är väl inte så vanligt med många barn. Däremot kan man bo många tillsammans, äldre släktingar kan bo med barnfamiljer, till exempel. Dessutom är det relativt vanligt att dela boende med andra, eftersom många har så dålig ekonomi att de inte kan betala hyra för en bostad själva.

   Radera

ny gadget

ny gadget