onsdag 29 april 2020

Fyrtiofemte dagen i karantän - utebad, 51 smittade och "det nya normala"Att gå till ekoaffären och hämta veckans grönsaker var en utmärkt anledning till att få med båda barnen ut. Vi stannade till vid de gamla tvättställen precis nedanför det lilla torget med apelsinträden. Doften av apelsinblommor fanns i luften och det var härligt att vara ute! Disa balanserade runt vattnet och jag satte Runa i ett av tvättställen och tänkte på förr i tiden, när kvinnorna samlades här för att tvätta familjens tvätt och umgås.


På ditvägen lyckades jag förhindra att Disa blötte ner sig, men när vi stannade till här på hemvägen också sa jag inget när hon först doppade fötterna, sedan benen, jag försökte bara förhindra att hon doppade sig helt och hållet, för det skulle bli kallt att gå hem annars. Vattnet i sig är rätt kallt, det kommer direkt från grottsystemet under borgen. Den här ungen älskar att bada! Älskar! Orädd är hon också, det var helt nödvändigt att jag lärde henne simma förra sommaren, eftersom hon inte var ett dugg rädd för att hoppa i på djupt vatten.
Vi träffade Cristina, som stod och pratade på behörigt avstånd, och det var så svårt att hindra Disa att gå fram till Cristina, som hon känner väl. Och Pilar mötte vi också, och hennes lille pojke vaknade i bärselen när vi pratade. Och ständigt detta tjat på Disa; gå inte nära, du får inte gå nära någon, stanna här...

Nu finns statistik igen. Det verkar inte ha avlidit fler i Aracena än de två eller tre på äldreboendet för en månad sedan, men 51 har testats positivt för viruset, och det är många fler än Jesús hade räknat med. Han hade visst stannat i tanken på att det inte är fler än omkring 15, trots att man begriper att dessa 15 har fört smittan vidare under månaden som gått, trots karantänen. Åtminstone till familjemedlemmarna. Hur många som är smittade egentligen vet ingen, eftersom det görs mycket få tester. Jesús blev i alla fall ganska sänkt av vetskapen om de 51 smittade, och han förstår nu att det kommer att dröja länge innan han får träffa sin pappa igen.

Vi vet nu säkert att alla kommer att få gå ut från och med lördag. Man kan motionera ensam, eller gå ut på promenad med dem man bor tillsammans med. Regeringen har också beslutat om en avtrappning av karantänen i fyra steg, vilket ska göras under 6-8 veckor. Om två månader ska det "nya normaltillståndet" vara igång. Läs gärna Sydkustens artikel på svenska, eller El País artikel på spanska.

Det fyra stegen i korthet:
Fas 0 (har redan inletts): Barnen får komma ut, vuxna får gå ut och motionera ensamma eller promenera med de andra som man bor med. Vissa affärsverksamheter kan öppna, till exempel restauranger med mat för avhämtning.

Fas 1: Småbutiker får öppna, hotell får öppna med max 30 % beläggning, restauranger får öppna uteserveringar med 30 % kapacitet, och kyrkorna får öppna igen, även där med max 30 % av det möjliga besökarantalet. Marknader kan öppna och man kan få träffa andra människor igen. Allt under restriktioner förstås.

Fas 2: Biografer, teatrar och kyrkor får öppna (max 50% av möjlig kapacitet), inomhusevenemang med max 50 personer, utomhusevenemang med max 400 (sittande) personer, restauranger med 30 % av sin kapacitet och med bordsservering, jakt och fiske kan återupptas. Köpcentrum kan öppna med restriktioner, och man kan få lov att gifta sig och hålla bröllopsfest med ett visst antal gäster

Fas 3: Butiker får inrymma 50 % av sin kapacitet, allmänheten får röra sig friare och restauranger får inrymma fler gäster. Fortfarande gäller det att avstånd ska hållas till andra människor. Stränderna öppnas, tjurfäktning återupptas och diskotek och nattliga barer med få besökare.

Senast den 29 juni ska Spanien ha avslutat fas 3 och "det nya normaltillståndet" påbörjas och kommer att gälla fram till dess att det finns ett vaccin.

15 kommentarer:

 1. Fina bilder på glada barn, härligt!
  Hoppas att det går bra i alla olika faser framöver. Det blir ett annat liv för de flesta ett bra tag nu det förstår man. Vem vet för hur länge...Jobbigt att inte få träffa sina nära och kära och alla andra människor också naturligtvis. Möten med andra är en del av livet. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hoppas att det ågr bra. Premiärministern hotar ständigt med att lättnaderna när som helst kan dras tillbaka.

   Möten är viktigt, personliga möten. det går inte att ersätta med videosamtal eller meddelanden.

   Radera
 2. Tack för ännu ett läsvärt och intressant inlägg, Annika! Vilka vackra bilder på dina döttrar! Underbart ljus! Är detta en tvättplats i Aracena eller är den möjligtvis i den by vi besökte sist (minns ej namnet men minns att min son försvann i ca 1 minut)... vet du vilken by jag menar? Kram på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad innebär fas 4 förresten? Alltså det nya normala. Har Sanchez sagt nåt om det?

   Radera
  2. Jag vet vilken by du menar, och det var Linares de la Sierra, så det var en annan tvättplats.

   Sanchez har inte sagt något om det nya normala. Jag uppfattade det som att det kommer att vara som fas 3 och fortsätta så, men jag vet inte.

   Radera
  3. Som jag fattar det så ska det under cirka ett år fortsätta vara social distansering och munskydd på ungefär. Allt hänger väl på hur saker utvecklas.

   Radera
  4. Ja, men jag undrar om folk kommer att följa de rekommendationerna...

   Radera
 3. Ja att vatten lockar Disa, det såg jag ju när vi träffades. Hon var ju nästan på väg ned i fontänen, lilla stumpan! Skönt att ni fpr komma ut och röra ite mer på er.

  Vi kan i vår kommun stoltsera med att vi är bäst på det där med att följa bestämmelserna, läste jag i dag. 76 procent har skött sig. Det är räknat på alla kommuner i hela Spanien med ett invånarantal över 55000 personer.

  Små steg framåt. Någon skola verkar det inte bli förrän om tillståndet tillåter det i september. Förstå så svårt det kommer vara att komma igång för dem då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, just det, det hade jag glömt!

   Bra jobbat där på kusten! Vi är en liten kommun och syns inte i statistiken Undrar hur det skulle gå? Idag fuskade vi igen. Jesús skulle med tjejerna till vandringsleden, jag skulle köpa bröd, vägen är samma de första minuterna. Vi borde ha gått på varsin sida av vägen för att följa bestämmelserna.

   Jättetråkigt att skolan är över...

   Radera
  2. Ja, jag tycker också att det är lite trist att skolan inte kommer i gång, just för den sociala biten för sonen. Och så klart lärandet. Men lektioner och prov fortsätter de att ha. Så gott det nu går.

   Radera
  3. Här verkar det som om grundskolorna ska öppna i början på juni! Hoppas!

   Radera
 4. I Sverige menar sakkunskapen att i princip alla förr eller senare kommer att smittas, men för de flesta blir symptomen som en vanlig influensa/förkylning. Den sociala begränsningen i närtid syftar till att försöka rädda riskgrupper och inte påfresta sjukvården.
  Hur resonerar man i Spanien med den hårda karantänen? Antar att den svenska officiella tesen att ”alla förr eller senare” kommer att smittas inte gäller?
  Och beklagar om du skrivit om detta innan och jag missat det inlägget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte uppfattat ett det finns en så tydligt plan här. Inte Jesús heller, säger jag är jag frågar honom. Men jag gissar att regeringen satte in en akutåtgärd när det plötsligt ble så förfärligt många som drabbades på en gång. När lättnaderna i de fyra stegen upphör räknas man nog med att smittan kommer att spridas vidare, men under mer kontrollerna former.

   Radera
 5. Vilken vacker plats. Och gulliga barn!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget