torsdag 16 april 2020

Drömhus i mitt spanska hörn

Jadå, jag fortsätter att drömma om hus! Och jag ska börja visa här i bloggen vad jag kikar på! Inte för att det är på gång, inte än på många år, utan för att det är roligt!

Lustigt, innan barnen kom var det inte viktigt alls att ha ett eget hus. Tvärtom var det en slags trygghet att hyra, vi såg på nära håll vad som hände med människor som hade bostadslån och förlorade jobbet under den ekonomiska krisen... Hellre förlora ett hem om allt skiter sig, än att både förlora hem och förbli skuldsatt resten av livet. Men så kom barnen.

I Spanien är det lätt att hyra bostad! Man hyr av provatpersoner, här finns inga kommunala hyresbostäder. Det finns många bostäder att välja bland, beroende på var man vill bo kan det vara mycket billigt. I byarna häromkring går det att hitta skruttlägenheter för mindre än 300 €. Å andra sidan är de flesta hyresbostäder i dåligt skick, många gånger (här där jag bor) tillhör bostaden en familj som har fått en bostad i arv efter en avliden släkting, och bestämmer sig för att få in lite pengar genom att hyra ut den. Utan att ta hand om bostaden först. Eller hyr ut en semesterstuga på långtidskontrakt, där köket är så undermåligt att det knappt går att använda.

Vi hade tur med "vårt hus". Det är knappast ett drömhus, men det är relativt nytt och fräscht, vi har bredband (svårt att få internet att funka här i bergen annars) och ägarna tog med sig de flesta av sina egna möbler när vi bad dem. Men att hyra här är ganska otryggt eftersom bostäder är privatbostäder, ägarna kan när som helst vilja ha tillbaka sin bostad och flytta in själva, eller hyra till andra och samtidigt höja priset, eller sälja.

Att jag önskar hus så mycket nu är att jag inte vill flytta med barnen, jag vill att de ska ha en fast punkt. Jag skulle vilja ha ett hus som vi kan möblera som vi själva önskar, sätta upp bokhyllor på väggarna och plantera vindruvor, jasmin och granatäpple. Ha trädgårdsland där vi sätter potatis och hänga upp gungor i träden. Ett hus med trädgård är med andra ord vad jag önskar! Ett ställe att känna sig hemma på, där jag vet att vi kommer att stanna. Ett Hemma.

Nu ska jag visa ett alldeles underbart hus som jag skulle köpa om jag hade 700 000 kronor på sparkontot, så att jag kunde be om banklån :-) (Man behöver ha 30 % av summan för att kunna ta banklån).


Titta, så härligt!
Huset ligger strax utanför Alájar, som definitivt är ett ställe jag kan tänka mig att bo på!
Det finns en stor vinstock utanför entrén, där kan man sitta och dricka saft i skuggan.
Inne är det trätak och trägolv.
Vissa rum har det klassiska stengolvet förstås.
Köket är en trist historia, som i princip alla kök är här. Det spelar ingen roll om man lägger över två miljoner på ett hus, köket är som det är ändå.
Men allt vägs upp av hur det ser ut utomhus. Det finns fruktträd, plats att sätta nya träd på (ett kiwiträd vore roligt!), och en odlingsplats är redan i bruk, där är det bara att sätta sina potatisar, jordgubbsplantor, majs och aubergine!

Ett litet extrahus kan användas som vedbod, hönshus eller byggas om till gäststuga.
 Från sovrumsfönstret har man en härlig utsikt!
Vad tycker ni om detta drömhus? Visst verkar det härligt?!


Det är förstås inte jag som har tagit bilderna, utan jag har lånat dem från Idealista.

13 kommentarer:

 1. Haha, köket är ändå som det är. Jajamen! Ser lite ut som mitt kök i lägenheten i Montequinto. Ett sånt här litet hur har ju alla möjligheter att ha ett helt fantastiskt kök.

  Vilket drömmigt hus ändå. Och att kunna sitta ute under vindruvsrankorna, underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vi hade tur i vår hyreslägenhet i Sevilla, köket var toppen (dock hade jag själv inte valt laxrosa) :-) Men det var väl mycket för att lägenheten aldrig skulle vara till uthyrning egentligen. Hur är ditt kök där du bor nu, i Sverige?

   Radera
  2. Just nu har jag inte ens ett kök. Bara en kokvrå. Jag bor i en liten etta på 30 kvm och ser fram emot att flytta och få ett separat utrymme att laga mat i. Blev uppsagd pga arbetsbrist precis innan coronautbrotten i Sverige, och alla rekryteringar är lagda på is. Så det lär dröja innan jag äntligen får mitt drömkök :)

   Radera
  3. Åh! Klarar du dig? Har du sökt andra jobb?

   Radera
  4. Klarar mig tack vare A-kassa. Men så svårt att få jobb nu. Ingen vet ju något om vad som kommer att hända. Det gäller att hålla huvudet kallt bara och rida ut stormen.

   Radera
  5. Jag förstår det! Det KOMMER att bli bättre!

   Radera
 2. En finca, alltså? Jag tycker att köket var ganska OK, har sett värre. Men jag fattar inte alla som ska ha alla köksskåp öppna, det blev ju så morden för en massa år sedan. Det blir ju jättefett och skitigt! Så kul är det ju inte att städa alla hyllor varje vecka. Ovanför vår spis är det ett skåp med luckor (anpassat för att sätta en fläkt i men fläkten gick väl sönder så då satte man ett hyllplan där istället) men på sidan av är det några hyllor utan luckor. Brukar ställa glasburkarna med patentlock där och efter en vecka har de en tunn hinna redan. Hahs, det som är på bild, ser ut som att det ska rasa när som helst. Men men ... det är ju lätt fixat.

  Huset är ju rena drömmen! En del att fixa men du skulle ha plats för dina höns där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajemen, en finca behöver det vara om Jesús ska ha en åsna!

   Oh ja, öket fungerar, det finns mycket värre! Öppna kökslösningar är nog mer fint än praktiskt.

   Om jag får en miljon till huset går jag gärna in och fixar allt som behöver fixas :-)

   Radera
 3. Fint! Särskilt utanpå! Att man måste ha 30% av köpesumman för att få låna!! Jobbigt...
  Vad skulle huset kosta att hyra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Galet mycket pengar! Det var lätt att få lån i Spanien innan den ekonomiska krisen, men det var ju inte bra det heller :-)

   Ingen aning om vad det skulle kunna kosta att hyra. De flesta bostäderna ligger strax under eller strax över 500 €. Men de bättre husen på landet sticker ut. 1 000 € kanske? 800?

   Radera
 4. Vilket härligt ställe! Lite dyrt bara och kanske en del att fixa om man vill ha bättre standard i köket m.m. Charmigt hus och underbar trädgård...
  Roligt att höra lite om hur det fungerar med bostäder i Spanien. Tack!
  Snart vinner ni nog på Lotto eller ärver en avlägsen släkting så då är det bara att slå till på detta hus eller något liknande :). /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite dyrt...

   Vi spelar inte, men borde kanske börja med det :-) Vinner vi så slår vi till!

   Radera
 5. Åh! Så fint! Förstår precis drömmen om ett HEM och en trädgård.
  Hoppas ni får möjlighet att köpa snart. Jag förstår att föräldrar är uteslutet, men finns det någon annan ni har möjlighet att låna en del av handpenningen av? (Så fick vi möjligheten att köpa vår lägenhet och sedan hus).

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget