tisdag 21 april 2020

Trettiosjunde dagen i karantän - diabetes ingen anledning att gå ut

Lite jobb på eftermiddagen, och vad det gjorde gott att ha något att göra!

Annat som hände under dagen: jag hade beställt tid hos min allmänläkare och blev uppringd. Jag fick receptet på insulin förlängt med ett år, och passade på att fråga om inte diabetiker har tillstånd att av hälsoskäl ta en daglig promenad, motion är ju ändå en stor del av behandlingen och mitt blodsocker har varit läskigt högt de här veckorna. Men nej. Diabetes ger inte rätt att gå ut och promenera.

Jag har också beställt saft, tacokrydda och andra förnödenheter (jäst fanns naturligtvis inte!), samt våffeltyg, magnetfärg och marmoreringsfärger, med mera. De ätbara varorna ska tas fram till den stora invigningsfesten för vårt efterlängtade trädgårdsbord!Det är nu ett par dagar sedan vi passerade 20 000 döda i Spanien, och 1 500 i Sverige.

Jag skulle vilja tipsa om en riktigt bra artikel. Det är Carin Osvaldsson som har skrivit den (Sydkusten, 20/4 2020). Den handlar om hur karantänen är ett hot mot folkhälsan. In och läs!

19 kommentarer:

 1. Ja, jästen är slut ... Har fyra påsar kvar som jag håller hårt i. Men surdeg är startad och färdig, ska använda den snart, och i dag har jag börjat bara ett ölbröd! Positivt tänkande: man lär sig en väldans massa nytt när man måste lösa en situation. Ser att det finns torrjäst att köpa på Amazon, dock.

  Så bra att de kan fixa recepten per telefon! Jag måste nog ta och ringa min läkare med om fler sömntabletter. Inte för att de direkt hjälper ... Som sagt karantän och klimakterie är inte heller den bästa kombon! :D

  Tackkrydda har jag slutat köpa sedan mååånga år, det blandar jag till själv, superenkelt! https://tomatsomtomat.blogspot.com/2017/02/min-egen-tacokrydda.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS
   I dag har jag påbörjat det där brödet på öl, står i kylen nu så jag bakar ut det i morgon bitti. Frukostbröd, tänkte jag! Om det blir gott/bra. Reservbröd finns i frysen. 😉

   Radera
  2. Brödet blev sådär ... Tog Cruzcampo, om det nu spelar någon roll. Kanske skulle tagit Corona men det har vi inte, inte i drickformat i alla fall.

   Radera
  3. Jag har också sett att det finns torrjäst att köpa på Amazon!!

   Men du, vad tufft att du behöver ta sömntabletter, och att de inte ens hjälper som de ska… Hoppas att du har fixat receptet nu och får sova bättre!

   Älskar ditt recept på tacokrydda! Men du, har du fått tag på lökpulver och vitlökspulver i Spanien?

   Synd att inte bröden blev tipptopp nu när du hade ansträngt dig. Det var säkert Cruzcampons fel :-D

   Radera
 2. Vi har också svårt med jäst - här är det ju alltid torrjäst det handlar om. Jag funderar på om man kan få tag på en surdegsstarter så man slipper bekymra sig om den saken. Jobbar på det...

  Ja, alltså mina promenader är ett ankare i livet just nu! (gymmen är ju stängda sen länge). Utan dem vet jag inte hur jag hade mått. Vad händer om man har hund i Spanien - får man gå ut med dem då?

  Det här med karantänen, ja. Den är ju inte samma för alla! Min karantän tycker jag inte är så jobbig tillsammans med man och hund men jag har ju vänner som lever ensamma och som inte fått en kram på en och en halv månad och är nästan helt isolerade nu. Det tär på dem!

  Skönt att ha tillgång till mediciner. Jag var tacksam när de ändrade mina så jag kunde få tre månader åt stöten istället för en månad i taget som det var förut. Känns som en trygghet att ha extra hemma.

  Ha det bra och ta hand om er.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. vi är ju inte i karantän ska jag tillägga - shelter in place med rekommendationer är inte alls samma! Men isolationen upplever folk ändå!

   Radera
  2. Hundägare har hela tiden fått gå ut! En del har lånat eller hyrt hund för att komma ut själva.

   Du har rätt i att karantänen är olika för alla. Vi har också tur, eftersom vi bor i hus med en liten uteplats, och vi är tillsammans (trivs tillsammans för det mesta också). Jag har en kompis i Sevilla som höll på att knäckas av ensamtillvaron och hamnade i ett tillstånd där hon inte gick upp ur sängen i flera dagar, tills en psykolog skrev ut ett tillstånd för dagliga promenader åt henne... Det är inte lätt detta!

   Skönt att ni får gå ut och gå!

   Radera
 3. Bra att man kan ringa in och få receptet utskrivet och medicin för längre tid. Jag och min man sitter i karantän i Jerez. Vi sitter inte i sjön utan har vår trädgård och pool. Nu väntar vi bara på det fina vädret som har varit bedrövligt under våren. Önskar dig en trevlig kväll och fortsatt bra karantän så gott det går <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt med trädgård och pool! Är vattnet uppvärmt? Det har ju, som sagt, inte varit något vidare väder... Så nära ni är egentligen :-)

   Ja, det är toppen att man bara kan ringa för att få recept. Så kan det gärna vara efter att allt det här är över också! Så bekvämt!

   Tack detsamma!

   Radera
 4. Hej,
  Har inte skrivit förr men har följt din blogg i några år. Väldigt intressant läsning då jag själv är halvspanjorska men bor i Sverige och alltid gjort förutom ett par år.
  Det har varit otroligt intressant att följa er i karantänen som har gjort mig fundersam över hur vi som familj med tre aktiva pojkar skulle ha klarat det.
  Men nu är jag så glad för Disas skull att hon ska få komma ut på måndag och faktiskt på en riktig promenad läste jag och inte bara till affären eller apoteket!
  Äntligen! Undrar också hur det är med barn över 14 år? räknas de som vuxna och kan gå och handla och till apoteket utan vuxen? Eller får de inte gå ut ännu?
  Ha det gott och tack för en underbart blogg, du skriver väldigt levande.
  Hälsningar från en halv Murciana :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Och tack för din snälla kommentar, det var roligt att höra! Och roligt att få veta lite mer om dig som läser. Från Murcia alltså? Där har jag aldrig varit!

   Det är svårt att hela tiden aktivera barn. Lilla tjejen är ju lätt, men Disa, som snart är sex år? Hon leker sällan ensam, och vi har inte längre energi att hitta på så mycket saker. Det blir massor med barnprogram, och det känns jättetråkigt.

   Jag vet inte var gränsen går för att få gå ut själv. Kanske det är 14? Från och med denna karantänperiod vet jag att ungdomar över 14 år får gå ut och göra ärenden.

   Hur gamla är dina pojkar? Var bor ni?

   Radera
  2. Hej, Ja Murcia är fint. Vacker gammal stad ligger i en dalgång som blir galet varm på sommaren :-) Det är nog lite som dina beskrivningar av Sevilla på sommaren! Men mina barndomssomrar spenderades vid Mar Menor, en lagun en halvtimme från Murcia capital.
   Mina pojkar börjar bli stora tycker jag. Äldsta fyllde precis 10, mellanpojken blir åtta i augusti och minsta är tre. Vi bor nu utanför Stockholm men vi var faktiskt en sväng i Spanien under nio månader när jag var föräldraledig med minstingen. I Axarquia området i Andalucien! De två äldsta barnen fick gå ett halvår i spansk skola. Vilken skillnad det var!
   Är så glad att läsa att ni är ute på promenader nu med flickorna. Låter helt underbart. Bara ett litet avbrott på en timme som barnen få gå ut gör mycket för kreativiteten sen när man kommer hem.
   Ha det fint och lycka till med bordet till pation som jag precis läste om!

   Radera
  3. Tack för en innehållsrik kommentar! 10 år är den äldsta... Så stor!

   Vad märkte du för skillnad på skolorna?

   Radera
 5. Tack Annika för historien om krokodilen i Spanien! Den ska jag nog berätta för barnen på jobbet. De tycker mycket om spännande och lite farliga berättelser...
  Och alla vi som heter Annika har namnsdag i dag enligt den svenska almanackan så GRATTIS till oss! :) Annika F i Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, berätta historien!

   Och grattis till dig också! Jag firade genom att köpa pata negraskinka :-)

   Radera
 6. Jag tror också att karantänen är ett stort hot mot folkhälsan, på så många sätt. Psykisk ohälsa, depression, fysisk inaktivitet, alkoholproblem, våld i nära relationer, människor som har stor behov av rutiner på grund av t.ex. neuropsykiatrisk funktionsnedsättning etc etc. Viktigt att få röra på sig utomhus! Hoppas verkligen ni får gå ut snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Tack och lov att vi har ungar (nu när vi inte har hund, hundägare får ju gå ut med sina djur)! Vi får tillstånd att gå ut med barnen. Inte alla fyra tillsammans, men vi får väl byta, ta ett barn var. Vi kommer i alla fall få gå ut!

   Radera
 7. I Spanien spenderar man så mycket mer tid utanför hemmet än Sverige. Svårt att föreställa sig hur de psykologiska effekterna blir av allt det här. I Sverige sitter nog många och kollar på Netflix och äter godis och är nöjda med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i! Det rika sociala livet i Spanien sker utanför hemmet!

   Vi stannar gärna hemma och kollar på film. Fast inte nu längre. I vanliga fall gör vi det gärna, första veckan av karantänen också, men efter fem veckor är det inte så roligt.

   Radera

ny gadget

ny gadget