torsdag 30 april 2020

Fyrtiosjätte dagen i karantän - månhav, vardagslycka och en katt med kemikalier i pälsen

- Vad har hänt med katten? undrade Jesús
- Vad då? Vad är det med honom?
- Han kom in till mig och luktade kemikalier och var alldeles blöt om magen. Jag tog i honom och fick något på mig. Det går inte att tvätta bort.

Jag visste precis vad det var, och jag blev så arg. Ilskan och irritationen över allt som händer ligger under ytan hela tiden. Användandet av munskydd orsakar en stor del av min irritation. Jag gissar att folk inte har en aning om hur viruset smittar, och att det är därför man ofta ser ensamma bilförare köra med munskydd, eller ser en ensam person rasta sin hund på landsbygden, med munskydd, som om viruset skulle flyga omkring som pollen i luften. Och så är det den här besprutningen av gatorna, den retar mig! Flera gånger i veckan kör kommunen omkring med en apparat som dånar, och efter kommer en man, iförd ansiktsmask och skyddskläder, och sprutar desinfektionsmedel med slang. Och inte långt innan Jesús larmade om katten hade den dånade maskinen kört förbi och jag hörde det svischande ljudet från den manuella sprutslangen. Barnvagnen stod utanför dörren så de gick inte in och sprutade vår uppfart, men katten... Jag vet inte hur han fick det på sig, men katten var alltså genomblöt om ben och mage.

Jag stängde in oss båda i badrummet, stoppade ner katten i bidén och började spola och tvätta honom. Han stod på baktassarna, hade huggit tag i en handduk med klorna men var relativt stilla, och jag sköljde och tvättade ben och mage gång på gång, och torkade honom till slut med en handduk. När jag hade släppt ut honom tänkte jag att jag borde ha använt tvål, men det kändes grymt att dra in honom och behandla honom igen, så det fick vara.

Efter det bakade jag drömtårta som jag skar upp i skivor och la i en burk. Drömtårta, frukt och saft tog vi med som picknickfika och gick iväg mot vandringsleden igen. Jag ångrade att jag inte hade tagit med Disas gummistövlar, vattenpölarna fanns kvar, men hon plockade blommor istället. Runa somnade i vagnen och jag fikade själv, Disa hade inte tid för hon letade ekollon åt de stora svarta ibericogrisarna på andra sidan stenmuren där jag satt. Klättrade i berg gjorde hon också. Och när vi återvände hemåt glömde jag hennes fina bukett, med en vallmo i, bland annat, och hon var så besviken och ville gå tillbaka hela en långa vägen för att hämta sina blommor.

Disa gick tillbaka på kvällen, med Jesús, som var ute med båda barnen. Sedan satte han upp teleskopet i pation och så tittade vi på månen, såg tydligt dess kratrar och månhav, stora mörka fält som bildats av lava. Det var så vackert.

Därefter åt vi varma smörgåsar efter mammas recept. Jag minns inte att hon någonsin gjorde sådana när jag var liten, men receptet finns i hennes röda receptbok. Man blandar hackad purjolök med hackad skinka och hackat ägg, och blandar det med majonnäs. Röran breder man över brödskivor och tillagar dem ugnen. Det blir en helt oväntad och mycket god smak efter den där ugnsgrillningen!

Jesús tyckte att det kändes som semester. Han sa att han skulle skämmas om han berättade för sina vänner i Sevilla, att han nu under karantänen är ute och går på landsbygden och ser solen gå ner över bergen, därefter tittar på månen i teleskop och till sist sitter inne och äter sådana goda varma smörgåsar...

Jag har sagt det många gånger: vi har det trots allt bra!

19 kommentarer:

 1. Jag läste att de "behandlat" en strand med desinficeringsmedel och ja... kommit på sedan att det inte varit så smart.

  https://observador.pt/2020/04/28/praia-desinfetada-com-lixivia-aconteceu-em-espanha-e-matou-toda-a-vida-no-areal/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är helt galet. Folk har slutat tänka med huvudet.

   Radera
 2. Jag har läst din blogg ett tag, gillar ditt sätt att skriva men har aldrig kommenterat. Jag bor också i Spanien, Palma de Mallorca, och känner igen mig i så mycket av dina tankar kring karantänen!
  Här desinficeras gatorna med klor, sedan badar fåglarna i klorpölarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Camilla! Vd roligt att du ville kommentera nu! Mallorca, där har jag aldrig varit med det ser så vackert ut på bild!

   Så även era gator desinficeras... Ganska otäckt egentligen. Här har de ju desinficerat en hel strand och tagit död på allt djur- och växtliv...

   Radera
 3. Hu, stackars kissemissen! Vilken tur att han kom in så du kunde - och fick - tvätta av honom. En gång har de sprayat på vår gata. Jag gick ut för att titta men de sprayade upp i luten (!) så vi rusade in och drämde igen dörren. Nej, det där tror jag inte på! Det räcker väl för 17 med att de spolar med vatten som vanligt. Spanjorerna och deras städiver! Men att hosta/nysa i armvecket var en nyhet innan pandemin ... (I alla fall om jag ser hur folk beter sig här och så drar jag alla över samma kam så blir det så slätt och fint!)

  Härligt med lite picknick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. luten? :D Luften ska det ju vara.

   Vattenspolningarna tycker jag dock är jättebra för gatorna här bli snorhala av all sand och salt annars.

   Radera
  2. Haha, jag förstod att du menade luften :-) Men det blev kul med luten!

   Nysa i armvecket ja, det är nog en nyhet för många, verkar det som!

   Radera
 4. Receptet på de varma smörgåsarna ska jag testa! Låter gott... Härliga promenader ni får nu :) men synd och skam med alla kemikalier på vägarna.
  Mina svärföräldrar bodde vinterhalvåret i Spanien under ett antal år. De hade med sig sin hund, en dvärgschnauzer, som en dag tyvärr slickade på gräs som var besprutat mot kackerlackor (sa veterinären i alla fall). Några timmar senare dog hunden, endast 3 år gammal. När vi besökte dom höll vi stenkoll på sonen så att han inte skulle få i sig något liknande. Hemskt. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad otäckt med det besprutade gräset! Ja, det verkar inte som om de har någon respekt alls för kemikalier här!

   Men vad spännande att svärföräldrarna tillbringade vintrarna i Spanien! Var i Spanien var det?

   Radera
  2. De hyrde radhus och hus lite utanför Torrevieja. Vi hälsade på dom någon vecka i februari oftast och åkte även runt lite med bil i trakterna. En liten inblick i pensionärslivet som svensk i Spanien.../Annika F

   Radera
 5. Men stackars kissen då! De varma mackorna låter goda! Resurserna som man lägger på "gatustädningen" skulle förmodligen göra mer nytta någon annanstans ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Vilket slöseri för ingenting, tänker jag!

   Radera
 6. Stackars Vargen! Finns det några belägg för att det faktiskt fungerar att spruta ner gatorna med desinfektionsmedel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vad jag känner till. Flera borgmästare säger till och med att det är för att lugna invånarna.

   Radera
 7. Stackars katt, och alla andra djur som får stycka så onödigt av människors dumhet! Jag har undrat ofta om vad är det för sorts kemikalier de använder för desinficering. Det är ju så stora mängder, så dyr alkoholbaserad medel kan inte vara. Får ni veta från kommunens hemsida?
  Hur är det med Disa, börjar hon få mer glädje tillbaka nu när hon är ute på utforskarspromenader?
  En av sakerna som gör att jag gillar så mycket din blogg, Annika, är att du lyckas med att se det som händer i perspektiv med omvärlden och inte bara ifrån var sin lilla bubbla av behov:) Så visst, det finns ju och allt kan bli mycket värre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snälla ord :-)

   Jag har läst att gatorna besprutas med natriumhypoklorit upplöst i vatten, eller en klorinlösning. Jag vet inte hur starkt det är, det som används i Aracena. Idag dog en daggmask av besprutningen (den levde innan sprutbilen åkte förbi), men det säger kanske inte så mycket...

   Radera
 8. Gud vad gott med varma smörgåsar. Vi brukar göra Croque Madame och kantarellstuvning men ditt recept var ju mycket mer speciellt. Det vill jag verkligen testa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, prova! Det blir en god smak som man inte föreställer sig, det måste vara majonnäsen som reagerar på ugnsvärmen...

   Vad är Croque Madame?
   Hur kan du göra kantarellstuvning? Finns kantareller att få tag på där du bor?

   Radera

ny gadget

ny gadget