måndag 6 april 2020

Tjugoandra dagen i karantän - dålig förlorare, spansk kontroll och färre döda

Här kommer ett rörigt inlägg! Men datorn låter mig inte klippa och klistra i texten, så det får bli så här idag!

Dödskurvan är på väg ner! Efter dagar med över 900 döda varje dag har dödstalen sjunkit i tre dagar, senaste siffran var nere på 674 döda! Det är en positiv nyhet!

En annan nyhet är att det redan har beslutats om en förlängning av karantänen. Möjligtvis tar den slut den 26 april. Då har vi varit instängda i sex veckor. Halva tiden kvar, alltså.

På söndagen sov jag siesta. Det var så ovanligt att Jesús väckte mig för att han trodde att jag var sjuk. Jag sover aldrig mitt på dagen Är personligen emot sömn mitt på dagen. Men Jesús sov med Runa, och jag hade under tiden spelat spel med Disa. Eller försökt, hon blir så fruktansvärt arg när det går dåligt för henne att hon dänger korten i golvet och slänger iväg spelpjäserna. Efter tredje spelet satt hon i garderoben och grät, och jag lyfte ut henne och så tog vi med oss tre Filippa och morfar-böcker och så Farbror Elände och satte oss i gästrummet och läste. Och jag blev tröttare och tröttare. Fjärde boken gick mycket långsamt att ta sig igenom eftersom jag nickade till mellan meningarna, och sedan la jag mig ner och somnade, kunde inte stå emot, det var som om jag tagit sömnmedel, och jag tror att Disa gick och väckte sin pappa och Runa, och jag sov vidare ända tills Jesús alltså kontrollerade om jag var sjuk. När jag kom ner satt de andra och åt chokladkex och drack mjölk som ett (mycket) sent mellanmål och jag försökte smita iväg för att publicera gårdagens blogginlägg, men det gick inte nu heller, först måste jag vara med på ett parti Oca… Som Disa förlorade...


Igår inleddes påskveckan. Allt är ju inställt i år på grund av corona-viruset, men om ni vill kan ni läsa ett gammalt inlägg om när vi var ute just på palmsöndagen. Då låg Disa i magen.


Det här med alla madonnor i Spanien tycker jag år så svårt. Jag fattar fortfarande inte varför folk ber till olika madonnafigurer. En av de mest populära är Virgen del Rocio, som förvaras i byn El Rocio vid kusten. I maj brukar folk från hela Spanien vallfärda dit, men det lär ju ställas in i år. I alla fall, Almonte kommun har tvingats be om militär styrka för att hejda alla som trotsar karantänen för att komma och be till Rocio-madonnan på plats, lokalpolisen räcker inte till.

Disa älskar Cirque du Soleil, som vi såg i Sevilla tillsammans med hennes skolkamrater, och de har nu släppt en entimmesvideo med blandat material från olika föreställningar, så passa på att titta, ni som sitter i karantän. Min favorit är annars föreställningen Kooza som vi såg, man kan se den på yooutube. Tips!

Och häromkvällen ramlade jag på Chris Martins hemmavideo. Även om jag tycker om Coldplay har jag aldrig ägnat medlemmarna någon tanke, jag hade nog inte kunnat svara på frågan vem som är sångare i bandet, men det glömmer jag aldrig mer! Under drygt 20 minuter spelar och sjunger han hemifrån, under sin karantän, för alla andra som är i samma situation, och man bara smälter! Chris Martin, om jag vore yngre hade jag förmodligen satt upp ditt foto på väggen!


Jag läste en artikel om hur det kan upplevas att vara sjuk i covid-19, och om intensivvårdspersonalens jobb med covid-patienter, och det var så obehagligt att jag blev svimfärdig, började må illa och kände hur det svartnade. Det var exakt likadant som när jag blev gravid igen och läste om ischias, och all smärta från graviditeten med Disa kom tillbaka i minnet. Jag behöver definitiv sovra i vad jag läser. Man behöver inte veta allt. Det är bättre att lyssna på Chris Martin. Händer det så händer det.Det är tal om ifall staten ska få tillgång till data om var folk befinner sig, om de verkligen är där de utgör sig för att vara. detta genom mobilerna. Jesús ser svart och funderar på att helt avskaffa mobilen efter detta, och bara använda fast telefon. "Det kan verka överdrivet", säger han, "men tänk om det blir en statskupp i Spanien igen? Vad händer då? De kan kontrollera vilka som var på Helders kalas innan karantänen, eller tänk dig i fredags, de kollar hur lätt som helst vilka som var och köpte bröd på parkeringen." Kanske är det lättare att tänka så här i ett land där minnen efter inbördeskriget fortfarande är närvarande.

Regeringschef Pedro Sanchez planerar att masstesta befolkningen, och att isolera alla som är smittade på hotell, vandrarhem, mässhallar och sportarenor, även de som är symtomfria. Något liknande det som görs i Sydkorea. Kommunerna ska lämna listor över möjliga isoleringsanläggningar senast den tionde april. Jag undrar om detta är möjligt, det skulle bli en enorm apparat. Men det känns som om allt är möjligt just nu.

Regeringen har tagit emot hård kritik från journalistkåren på grund av att man inte har kunnat ställa frågor under presskonferenserna. Reportrarna har varit tvungna att skicka alla frågor i förväg, vilket innebär att frågorna har filtrerats och svaren har bestämts i förväg. Till slut gick flera mediehus ihop och vägrade ställa frågor tills detta ändrades, och nu ska reportrarna få delta och ställa frågor i direktsända videokonferenser.


Ja, milde tid. Det finns så mycket att skriva om! Men vi sätter punkt här för den här gången!

Har ni några kulturtips, eller märkliga nyheter att dela med er av?

10 kommentarer:

 1. Ja läs inte om sjukdomar. Jag fick tarmvred och blev akut opererad i nyår- fick värsta flasch backen med högt blodtryck till följd...

  SvaraRadera
 2. Ja usch, kan verkligen relatera till att må dåligt av att läsa för ingående beskrivningar av elände! Häromdagen råkade jag i misstag läsa en beskrivning av hur det kan vara att dö i Covid-19 i ett kommentarsfält där trådstartaren verkligen inte hade frågat om det. Läste det dessutom i sängen på morgonen innan jag hade gått upp... det var min sköna sovmorgon det... Usch. Kunde knappt skaka av mig obehaget på hela dagen. Är definitivt på Chris Martin-sidan, kommer aldrig mer att läsa ett kommentarsfält igen! (Men tack för tipset, ska kolla upp Chris Martin!)

  Det där med smittspårning genom mobilen är faktiskt något som det talas om i mycket positiva ordalag i Finland! Men du har säkert rätt i att inställningen till en sån app beror på vilken historia man har i ryggraden.

  https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/06/kommunikationsminister-harakka-mobilapplikation-utvecklas-for-att-spara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jag kan inte låta bli att skratta! Vad obehagligt! Man ska INTE råka läsa hur det kan vara att dö i covid-19! Se Chris Martin, han är som en sked len honung efter något otäckt!

   Jag läste artikeln. Jag tror också att det beror vilken historia det finns bakom. Inbördeskriget är ännu för färskt, man minns angiveriet från den tiden.

   Radera
 3. Hoppas att det vänder nu!!!
  Att du somnade mitt på dagen var kanske för att du var så trött i huvudet av allt... Till slut säger hjärnan stopp. Eller så har du blivit riktigt spansk nu och kan också ta siesta ;). /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, antingen det ena eller det andra alternativet... :-)

   Radera
 4. Tack för den rapporteringen! Drastiska metoder på förslag verkligen. Jag kan förstå Jesús paranoia där faktiskt. Man vet aldrig.

  Personligen är jag för tupplurar och sover gärna lite på eftermiddagen om jag hinner.

  Blev också försiktigt optimistisk av de senaste siffrorna.

  /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har dödstalen stigit igen... Men det är inte så illa som förra veckan!

   Nej, man vet aldrig. Jesús gick ur Facebook samma kväll.

   Radera
 5. Jag har ett tips, nästan som ett uppåttjack som alltid funkar hemma hos oss. Matthias är lite som Jesús, han älskar death metal, men han har en fäbless för Le Zouk, en musik som är väldigt utbredd i Franska Västindien, les Antilles och som ofta sjungs på kreol. En grupp som vi gillar heter Kassav' (men det finns massor av bra grupper) och en av deras låtar "Zouk La Sé Sel Médikaman Nou Ni" som översätts med (ungefär) Zouk är den enda medicinen som behövs är ett 6 minuter långt lyckopiller. Det är OMÖJLIGT att sitta stilla! Prova själva, 6 minuter ren glädje: https://www.youtube.com/watch?v=6Vv1wxZAR1k
  Hoppas att dagen blir fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att få veta detta! Hade ingen aning! Vilken härlig musik! Så mjuk och glad!

   Detsamma!

   Radera

ny gadget

ny gadget