lördag 25 april 2020

Fyrtioförsta dagen i karantän - ansiktsmaskerDet ringde på dörren. Utanför stod två kvinnor och en man, på behörigt avstånd.
- Vi kommer från kommunen. Vi delar ut ansiktsmasker. Hur många vuxna är ni?
- Öh, jaha, två.
De började pyssla, drog med handsklädda händer fram ett par ansiktsmasker och stoppade ner dem i en liten plastpåse. Sedan tittade de på Runa, som jag bar på armen.
- Ni får till barnen också. Hur många barn har ni?
- Två. Har det blivit obligatoriskt att bära ansiktsmask?
- Nej, men det är rekommenderat att göra det.
Jag fick plastpåsen och en liten lapp som informerade om hur man tvättar och desinficerar ansiktsmaskerna.
- Imorgon får ni gå ut. Hej då.
- Hej.


Detta med ansiktsmasker. Eftersom jag inte har så mycket att göra så läser jag om ansiktsmasker och retar mig på användningen av dem. Som jag har förstått det behöver det vara en särskild typ av mask för att skydda mot viruset. Masken måste användas rätt och sluta tätt. En vanlig, enkel ansiktsmask från apoteket skyddar inte mot att andas in viruset och bli smittad, däremot kan man, till viss del, skydda andra om man själv är sjuk och har symptom. Fast då ska man å andra sidan hålla sig inne.

Jag läser också att ansiktsmasker kan vara bra när man åker i lokaltrafiken och är inne i butiker med mycket folk. En risk med ansiktsmasken är att man känner sig obefogat skyddad och kan glömma att hålla avståndet till andra. Ungefär så har jag uppfattat det.

I Spanien är det alltså inte obligatoriskt att bära ansiktsmask, men i princip ALLA använder det, åtminstone här i Aracena. I de flesta mataffärerna får bara ett visst antal personer vara inne samtidigt, för att undvika trängsel, ändå bär alla ansiktsmask. På apoteket och i glesa köer ute på gatan bär folk ansiktsmask... Folk som sitter ensamma i sina bilar och kör bär också ansiktsmask, folk som går hem från något ärende, ensamma (man får ju inte gå två tillsammans) bär ansiktsmask. Och den här: folk som rastar sina hundar i yttersta utkanten av Aracena, där det inte finns en människa att möta, helt ensamma går de och vinden blåser, de använder OCKSÅ ansiktsmask!

Jesús och jag gör det inte. För mig börjar det bli en principsak. Jag tänker inte börja använda ansiktsmask enbart för att alla andra gör det. Jag tänker inte bära ansiktsmask på väg till apoteket, och jag har inte sett något skäl till att bära mask i mataffären heller, där är så få att man inte kommer nära någon. Men jag känner mig uttittad. Det kanske är inbillning. Men varje gång jag ser någon som inte bär ansiktsmask reagerar jag, med glädje. Sist var det Nan, som jag mötte utanför mataffären. Så skönt, att mitt i galenskapen, se en snäll, sansad människa, utan ansiktsmask.

Jag testade ändå en av kommunens ansiktsmasker, och den är så stor att luften blåser rakt in från alla sidor, och "barnmasken" som jag provade på Runa... Kommer hon inte att ha på sig på promenaden imorgon, om vi säger så.


22 kommentarer:

 1. Åh sån pepp att ni kommer få gå ut imorgon! Tjiho! :) Jag trodde först att du skulle använda ansiktsmask och tänkte skriva en kommentar om att det inte skyddar, och sedan läser jag vad du skrivit och ser att du såklart redan fattat det! Heja! Bara döda fiskar flyter med strömmen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, bara döda fiskar!

   https://www.youtube.com/watch?v=gLqI0GkyhDg

   Radera
 2. Här har alla. Jag med, sydde ju egna til hela familjen. Jag har ibte på mig i bilen men sätter på mig när jag går ur den för att ställa mig i kön. Här är det ju kö till allt... Jag vet att det inte skyddar mig men jag vet inte om jag är smittad eftersom sonen nog haft det. Vi vet ju inte. Och förhindrar det att jag smittar någon så är det bra, tänker jag. Dessutom så gör masken och handskarna att jag tänker på det, att jag hela tiden är medveten och dessutom inte vidrör ansiktet. Och det är ju bra.

  Men att ha på sig mask när ingen är i närheten, nä någon måtta får det vara.

  Ja du, Runa lär knappast ha den på sig längre än tre sekunder. Och är ni inte nära andra barn så behöver väl inte Disa det heller, det blir nog bara fel kan jag tänka mig. Tvätta händerna istället. Men det vet du ju redan.

  Ha en suverän tur i en stunds frihet imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots flera försök satt masken inte på en sekund ens :-)

   Jag tycker att du gör helt rätt, jag hade nog också burit mask om Disa hade varit sjuk.

   När jag är ute är jag mycket medveten hela tiden, känner mig oskyddad och undviker att komma nära andra, kanske är det tack vare att alla andra bär mask? Det är omöjligt att glömma att vara försiktig.

   Radera
 3. Jag bär inte mask, och precis som du känner jag mig uttittad. Men det struntar jag i. Och hur ska man kunna tvätta de där maskerna som egentligen är för engångsbruk? Det är ju gjorda av papper liksom? Dessutom ser jag inget med dem då glasögonen immar igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns visst knep med immandet, men jag har inte satt mig in i det :-)
   De här maskerna kan man tydligen återanvända! Kanske är det på grund av materialet som passformen är lite sisådär?

   Radera
 4. Alltså jag har kämpat med det där med masken. Den som är tillräckligt många lager att den ska hjälpa stoppar upp andningen rätt rejält så den tycker jag INTE om att ha på mig! Den lättare gör ju knappast någon skillnad men känner att det blir en samhällelig tjänst. Här visar den på något sätt att ja, jag tar sjukdomen på allvar och jag gör vad jag kan för att du - medmänniska - inte ska bli smittad. Men jag föredrar absolut att hålla avstånd framför att ha på mig mask (just för att det bara är sådär effektivt) så på hundpromenaderna går jag tusen gånger hellre omvägar runt folk vi möter och struntar i att ha på mig masken (har den hängande om halsen om den skulle behövas). Men här verkar alla ha "tröttnat" på covid och håller varken avstånd eller har mask. På något sätt håller deras uthållighet inte längre. Jag tror de tänker att "äh, nu skiter jag i det här! Får jag det så får jag det." Och sen går de ut och låtsas att det inte existerar. Det kan man ju på sätt och vis förstå som en slags skyddsmekanism men det känns obekvämt för jag tror ju vi är långt ifrån klara med det här. Och 1a maj öppnar stränderna...håhåjaja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "alla" har inte tröttnat ska jag säga. Men fler och fler verkar göra det.

   Radera
  2. "Här visar den på något sätt att ja, jag tar sjukdomen på allvar och jag gör vad jag kan för att du - medmänniska - inte ska bli smittad." Det är ju ett utmärkt argument till att bära masken! Att ha den hängandes om halsen när den inte behövs är ju också ett sätt att visa att man inte är oberörd.

   Jag kan förstå om folk tröttnar. Jag själv tröttnar. Jag tänker ibland, att om vi bara kunde få det där viruset och ha det överståndet så är det i alla fall ett bekymmer mindre, om än bara ett personligt bekymmer. Vikten av att begränsa smittspridningen handlar ju inte om att skydda sig själv, i första hand.

   Tror du att det kommer att bli trängsel på stränderna?

   Radera
 5. ag tycker som Annika ovan, jag gillar inte maskerna, men jag bär dem först och främst för mina medmänniskor, när vi går och handlar men inte annars.
  Jag måste till apoteket i veckan och då tar jag den på, framförallt för tjejerna som jobbar i apoteket. Har din mask en stålskena över näsan så kan du klämma till för att få bättre passform, annars är det vanskligt.
  Hopppas att promenaden idag blir riktigt så härlig som ni önskar och blir det inte det så får ni göra ett nytt försök imorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de tre maskerna hade en stålskena, de andra hänger löst.

   Kassörskor och apotekare utsätts för risken att smittas varje dag, de är i ett utsatt läge. Så absolut, det är en bra anledning att bära mask.

   Radera
 6. Ansiktsmasker är omdebatterat även här i Wales. Vi har heller inget tvång.
  Hoppas Disa får en trevlig stund av frihet idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det många som bär masken ändå?

   Disa verkade mycket nöjd efter utevistelsen :-)

   Radera
 7. Ja jag har också sett folk som har ansiktsmask i bilen, när de är ute och kör ensamma. Man blir full i skratt, men samtidigt är det oroande...tänker folk inte alls?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Har folk slutat tänka själva? Ensam i bilen, ensam ute på hundpromenad?

   Radera
 8. Ja, det här med mask är rätt sorgligt. Vi kan börja komma tillbaka till arbetsplatsen första veckan i maj, men då är det obligatoriskt med mask. Jag känner starkt att jag faktiskt inte vill vara på jobbet bärandes mask och omgiven av människor jag egentligen känner men vars ansikte jag inte får lov att se. Och då är jag ändå van att bära mask i en viss del av mitt jobb där vi måste ha skyddsutrustning. Men tanken på att tvingas ha det bland mina kollegor som regel är helt motbjudande. Så eftersom jag jobbar bra här hemma så kommer jag att vägra arbetsplatsen till dess att maskpåbudet är över. Därmed ger jag också utrymme för någon som har svårare att jobba hemma, så det är ett lätt val. Att själva masken skulle väcka så starka känslor var oväntat, men så är det för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så träffande du beskriver situationen. Jag förstår precis, obehaget när alla bekanta runt omkring bär mask.

   Radera
 9. Här i Sverige i den lilla stad där jag bor som är Sveriges tredje mest drabbad sett till antalet invånare bär ingen mask. Jag har sett några handla med handskar (läs vantar) på affären, men det är allt. I

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så skönt. Tror jag. Så annorlunda.

   Radera
  2. Ja, det är skönt att det fortfarande känns lite som vanligt.

   Radera
 10. Hej Annika,

  Här i Skåne är tvärtom, man blir uttittat om man bär mask. En kompis har mask på sig här hon handlar och då folk håller sig längre bort från henne och det är hon glad för. Lite lustigt är det att här masken har den motsatta effekten, alltså hålla avstånd från en:)

  Jag tänkte också så i början, varför ska man ha en mask om de inte skyddar en men skyddar de andra? Men sen läste jag att i de fallen där även människor har blivit allvarligt sjuka trots inga bakomliggande sjukdomar har att göra att de har fått stora mängder smittoämne, som t ex droppsmitta om någon hostar/nyser i närheten. De maskerna skyddar inte mot enstaka viruspartiklar som svävar fritt i luften. Däremot skyddar mot de dropparna av nysning/hostning som rör sig linjärt i luften och faller ner ganska snabbt. Därmed kommer även det skyddet av masken att inte smitta andra om man är själv sjuk. Har dessutom märkt att det är bara i norden vanligt att hosta/nysa i armvecket, och därmed hamnar droppsmittan i kläderna. I andra länder är vanligt att hålla händerna för munnen och därmed sprida vidare vid beröring. Hur är det i Spanien, håller folk i vanliga fall för munnen med händerna?
  Så jag tror nu att mask är bra i corona tider när man är i närheten av människor speciellt inomhus, både för ens egen skull och för andra:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, här i Spanien håller många för munnen när de nyser! Jag överväger om det kan vara bra när jag går och handlar, åtminstone kassörskorna skulle kanske känna sig tryggare? Vi får se. Tack för lång och läsvärd kommentar!

   Radera

ny gadget

ny gadget