lördag 4 januari 2014

Ugnsbakad fisk med vitlök

Det har öppnat en ny fiskaffär här i närheten, och eftersom vi ändå hade tänkt oss fisk till lunch tittade vi in där. Jesús blev nöjd. Inte bara för att fisken var så färsk, utan också för att det var så många gamla tanter där och handlade. Ett bra tecken, menar han.
Det blev en dorada (guldbraxen), och som vanligt här frågade fiskhandlaren vad vi skulle göra med fisken, så att han kunde göra i ordning den, rensa eller dela eller vad vi nu önskade.
Den där fisken blev så himla god att vi bestämde oss för att äta samma sak dagen därpå. Samma recept, men ett par lubina (havsabborre) istället.
Jesús lagar den i ugn, häller lite vitt vin och olivolja över, samt salt och vitpeppar. 180 grader. När vinet i formen börjar koka (enligt receptet, men nu det senaste har det ångats upp) ska fisken vara inne ytterligare tolv minuter.
Under tiden grovhackar Jesús vitlök och fräser den en stund i ganska mycket olivolja. När vitlöken är klar tillsätter han en rågad tesked paprikapulver i den heta oljan, och det börjar lukta fantastiskt, och så är det klart.
Oljan med vitlöken häller han över fisken när den tas ut ur ugnen och det blir gudomligt gott.
Det äter vi med färskt bröd (som är underbart gott att doppa i oljan) och en sallad på till exempel bönor eller något annat trevligt..
Bästa lunchen.
Favoritmaten just nu.8 kommentarer:

 1. Fan vad du gjorde mig hungrig nu!!

  SvaraRadera
 2. Hola Annika!
  God fortsättning på det nya året!
  Här i Torre äter vi fisk jämt. Favoriterna är lubina,salmón, dorada samt merluza.
  Jag gör det enkelt och stoppar in filéer i lite olja. Har en sån där liten pytteugn som är det
  bästa jag köpt :) Salt och peppar på. Sen har jag bara Griego youghurt smaksatt med persilje-och vitlökskross. Äppelbitar i är gott. Har alltid kokt potatis som jag bara tål men min spanskman älskar det :) Ja trots ovana med sån potatis :)
  Enkelt är det och inbillar mig att det är nyttigt. Andra dagar köper vi grillad kyckling på marknaden som räcker lör-sön. Man ska inte jobba ihjäl sig. Man kan gå ut och äta också men hittar inget bra här i Torre. Undantag finns :)
  Kram P ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter riktigt gott! Kokt potatis här funkar inte riktigt, min spanskman gillar det inte alls, så det blir inte av (framför allt som han för det mesta lagar maten). Spajnorers grillade kyckling som man får i burk med en massa spad till är supergott! Kanske borde överraska Jesús med en sådan idag?
   Trist om det inte finns så bra matställen där du bor. Har inte varit i Torremolinos, men i Fuengirola på två snabbvisiter, och minns att det mest var engelska barer och turistrestauranger, vilket var lite kul och annorlunda eftersom vi här bara äter spansk husmanskost, och där kunde testa engelsk frukost:-)

   Radera
 3. Ska fiskarna vara hela? Går det att göra med fiskfiléer? Hur mycket vin ska hällas över att koka i? Hur mycket olja? Hur mycket olja är "ganska mycket" till vitlöken? Är spanskt paprikapulver mesigt som det svenska eller hett likt det ungerska?
  Vore bra kul att testa nåt sånt där, vi älskar ju fisk här i familjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fiskarna ska vara hela. Vet inte hur det funkar med filéer, här lagar man alltid fisken hel.
   Vin: en medeltunn stråle att ringla fram och tillbaka över fisken och liksom väta ner den. Olja: Beror på hur mycket fisk du gör. Till de här två var det nog... ett par-tre deciliter kanske? Paprikapulvret är inte starkt. Testa!

   Radera
 4. Det ser och låter gudomligt!
  Kram

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget