måndag 27 januari 2014

SöndagsbilderPå lördagen vaknade vi till en ljuvlig dag, en sådan varm, skön dag att jag plötsligt mindes varför jag längtar så efter våren. Alla var på gott humör, på baren i hörnet hade en stor gryta tagits ut och den lagades det mat i och det var nästan läge att ta på sig kortärmat.
Ändå tillbringade vi större delen av dagen inomhus, på en jam session med Sevillas bluesförening, men det tog vi igen på söndagen!

Vi åt frukost på en uteservering, varm choklad, kaffe och tjockt bröd, som rostats lite, med olivolja, tomat och salt. Typisk andalusisk frukost alltså.
Vi gick mot Macarena och kom förbi det fina Palacio de Dueñas där poeten Antonio Machado föddes.
Vi tittade in i vackra Iglesia San Juan de la Palma...
... gick förbi Alameda och kom till ett av mina favorittorg; Plaza de San Lorenzo, som är verkligt underhållande när man sitter där och äter salta solrosfrön och betraktar folk.
Det var dags för ett toalettbesök så det blev en paus på baren i hörnet. Finns ju nästan inga offentliga toaletter i Sevilla, så man måste i regel gå in på en bar och köpa något. Och det var himla bra, för just den här baren skyltade med gazpacho (kall tomatsoppa) för två euro glaset, så det blev det. Och den var så himla god! Alldeles perfekt. Känner att det måste bli en söndagstradition de varma helger som vi stannar i stan, att gå till den här baren och dricka gazpacho.
Alldeles intill ligger Iglesia de San Lorenzo, och i kapellet bredvid står en av Sevillas mest populära kristusstatyer som tas ut under påskprocessionerna: El Gran Poder, denna välgjorda trästaty från slutet av 1600-talet.
Vi gick in och tittade på honom.
Kapellet är runt och modernt med nya religiösa tavlor på väggarna. Man kan gå bakom kristusfiguren. Ett plexiglas skyddar den, men det finns hål för ena hälen som man kan ta på eller kyssa, vilket de flesta gör.
När man kommer ner för trappan efter kyssen finns en stor skylt på väggen från Francotiden, där det står ungefär: Bröder mördade av fiender till Gud och Spanien, och en lista på nationalister som dödats av republikaner under inbördeskriget.
En del av oss tycker nog att sådana skyltar borde tas ner...
Lunch hos Jesús föräldrar, sedan åkte Jesús på körövning och jag fortsatte promenaden. Måste ta vara på solvärmen.
Gick el Paseo de Cristobal Colón längs vattnet, besökte äntligen det maritima museet i Torre del Oro, men det kommer i ett annat inlägg.
Sist besöktes Palacio de San Telmo.
Därefter gick solen ner och jag köpte rostade majskorn och åkte hem, väldigt trött men glad.

2 kommentarer:

  1. Ojojoj så fina bilder du tagit. Njuter av att titta på fina hus och byggnader.
    Plazor och vatten...Gracias! P ♥

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget