söndag 26 januari 2014

Att besöka vänner i Spanien på vintern...

Sådant man tänker på när man ska hem på middag hos vänner i södra Spanien en fredagskväll på vintern:
Vad sjutton ska jag ha på mig?

Inte ha på mig i betydelsen "vara fin", utan i att inte frysa.
Hur många tröjor?
Hur tjocka?
Långkalsonger?
Kommer det att finnas värme?
Kommer den att vara på?
Fungera?
Vilken sorts värmekälla är det?

Sådana saker, ni vet.


Alla goda vänner är bra, men de får ett litet hjärta i kanten när de är kockar och dessutom just avslutat en sex månader lång vidareutbildning med lyxmat som specialitet.
Det första jag tänkte på när jag vaknade morgonen efter var vad vi hade ätit kvällen innan. Herregud så gott det var.
Alla fyra rätterna.

Värmekällan då?
Lorito, en liten värmegrej man hänger under bordet som täcks med tjocka dukar. Så sitter man där och låter benen värmas, magen och armarna med, beroende på hur mycket av sig själv man lyckas gömma under duken.
Underbart.
Man riskerar att bli kvar hela natten i den härliga värmen.
Hade inte sista nattbussen gått klockan två hade vi förmodligen stannat längre...

6 kommentarer:

 1. Det kan verkligen bli sjukt kallt vid Medelhavet under vintern. Iaf inomhus. Men det verkar vara lite bättre med människor som har småbarn, vi låter värmen vara på mer så att barnen inte ska frysa ihjäl. Men så får man en mindre hjärtattack när elräkningen kommer..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visste inte det där om småbarnsfamiljer, känner tyvärr inga som jag brukar besöka. Jag har undrat hur de gör, eftersom det blir så kallt för de små. Känner en som faktiskt höll på att frysa ihjäl på riktigt när hon var bebis, eftersom hon råkat sparka av sig filten i sömnen, och det var vinter...

   Radera
  2. Alla vi kommer till slår på extra värme (ac, värmefläktar och så) när vi kommer med vår dotter. Hemma har vi på AC på värme dygnet runt just nu. Står inte ut med att frysa inne! Så sen jag flytta hit har vi alltid haft något så när varmt inne

   Radera
  3. Så skönt! Jag avskyr också att frysa inne, men elen är så dyr att det inte funkar att ha på värme hela tiden. Men så njuter jag så mycket mera när jag är i Sverige, där det är varmt och gott i alla rum, jämt!

   Radera
 2. Svärisarna o mellansvåger m familj var på Teneriffa en vecka nyss, kom hem igår. Svåger o hans käresta hade bokat en kväll på egen tass, medan svärisarna skulle ta hand om kottarna. Restaurang o hela kittet, mysigt värre. Vad de inte visste var att den där restaurangen där de bokat bord, den låg i Spaniens högst belägna helårsbebodda by. Så det var bara 8 grader o folk gick i täckjackor, när svågern o kärestan kom dit. Iklädda shorts o linne. :D Det var varmt på restaurangen, men folk hade stirrat på dem som om de vore värsta ufon eller nåt. Fast man ändå tycker folk överallt på Teneriffa måste vara vana vid galna turister.
  O jag är inte det minsta avis på deras vecka i värmen. Vad gör det väl att det är 7 grader kallt när man vet att man lagt pengarna på en häst istf solresor? Ja, o på MCn till maken oxo. Om några veckor är de lika bleka o frusna som en annan, men vi har häst o hoj kvar. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Här i Sevilla utmärker sig turisterna direkt eftersom de klär sig så konstigt! Tre av fyra årstider har de för lite kläder, och under den fjärde går de omkring knallröda som kokta kräftor eftersom de vägrar solskydd.
   Det är väl egentligen bara på en liten del av ön som det finns turister. Väldans tur för svågern och damen att det var värme på i restaurangen. Det är verkligen inte alla som har värme! (Här i alla fall.)
   Som sagt, häst och mc finns kvar, men det gör fina minnen också!

   Radera

ny gadget

ny gadget