tisdag 28 februari 2017

Spansk sjukvård

Jag verkar ha fått öroninflammation. Svenska sjukvårdsupplysningssidan 1177 uppmanar mig att gå till vårdcentralen, så då gör jag det.
Min egen läkare är ledig i dag, så jag åker på en slags akuttid på eftermiddagen. Trots att det är nära tar jag bilen för att det ska gå fortare, vi ska på utflykt sedan.
Plockar med lite jobb i en ryggsäcken, att göra medan jag väntar.
Jag hinner aldrig packa upp jobbet.
14 minuter efter att jag körde iväg är jag hemma igen. Jag har träffat en läkare, som konstaterat att jag inte har öroninflammation, som ger rådet att komma tillbaka om smärtan inte går över eller om hörseln inte kommer tillbaka inom några veckor.
Besöket var, som alltid, gratis.

16 kommentarer:

 1. Så ska det vara! Vi blev kvar sammanlagt tre timmar med Frida på barnakuten förra veckan, men då fick vi också vänta på provsvar. Tyckte det var rätt okej jämfört med de hela-natten-erfarenheter som jag vet folk har av akuten i till exempel Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också erfarenhet av svensk akutvård, och den är ingen rolig historia.
   Tre timmar, provsvar inkluderat, det är inte illa. När Disa bröt nyckelbenet var vi klara jättesnabbt, trots att hon röntgades också.

   Radera
 2. Ja, den erfarenheten har jag med. Det är ju inte kul att vara sjuk och att då få snabb hjälp är helt otroligt bra!

  Men varför har du ont då? Visste han inte det? Hör du inte? Själv har jag ju gått som med bomull i öronen ett par veckor nu pga förkylning, börjar ge med sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har snor i örat, fick jag veta, och det försvinner av sig självt. Det har mest gjort ont när jag legat ner, men ingen spräcka-trumhinnan-värk. I dag har lite av hörseln kommit tillbaka :-) Hoppas att du hör bra snart igen! Hemskt irriterande att inte höra!

   Radera
  2. Blev lite nyfiken. Kan det vara örontrumpet inflammation? Läste att det kan hjälpa att ha huvudet lite högre när man sover.

   Mitt är borta nu, hoppas du mår bättre efter denna vecka som gått sedan du skrev.

   Radera
  3. Inatt försvann locket från ena örat :-), så ja, bättre! Skönt att ditt är borta! Äntligen!
   Jag vet inte. Jag kallar det förkylningslock.

   Radera
 3. Men... Sa han ingenting om vad det kunde vara? Eller vad smärtan kunde bero på?! Öron är ju inte att leka med! Okej att det gick fort, men jag avskyr att komma hem med såna osäkra angivelser. Och "om hörseln inte kommit tillbaks om några veckor" känns helt galet måste jag säga! Ska du gå till din egen doktor eller kommer han säga samma sak tror du?
  För övrigt har jag faktiskt inte ens tänkt på att jag kan ringa 1177 från utlandet. Fast... På något sätt litar jag mer på tyskar när det gäller sjukvård. Men jag kommer nog säkert testa nån gång ändå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mocos i örat, översatt till svenka blir det snor i örat :-) Men jag tror att man säger något annat på svenska.
   Det låter så äckligt så jag skrev inte ut det:-) Det försvinner av sig självt.
   Ring inte 1177, det blir bara dyrt. De har en hemsida som jag tycker är riktigt bra. Kolla den du, så får du se om du gillar den. Bra att du gillar den tyska sjukvården! Jga är helnöjd med den spanska!

   Radera
  2. Det finns faktiskt spansk sjukvårdsupplysning också, 902 505060. Jag skulle dock inte ringa dit för att fråga om ont i örat då en spanjor ALLTID skulle råda dig till att söka läkare men jag ringde t.ex. en gång när en unge blev biten av en sköldpadda, senare också av en åsna, för att fråga om hon behövde vcaccineras mot något eller få antibiotika, ringde också när jag sprejat fläckborttagninmgsmedel i ögat på en annan unge (ja det är sant...), samt när barn nr 3 ätit obestämd mängd salva. Alla 4 ggr besparade jag mig sjukvårdsbesök :-)

   Radera
  3. Åh! Fläckborttagningsmedel i ögat! Jag kommer att tänka på ett kåseri av Herman Lindkvist, när hans bekant sprejade fy-spray på katten istället för loppmedel. Katten höll på att bli galen på riktigt.
   Biten av sköldpadda! Av åsna!
   Jag ska spara numret, jag visste inte att det finns spansk sjukvårdsupplysning. Toppen!

   Radera
  4. Och jag vill passa på att inflika att man ska akta sig att ringa 902-nummeer från mobiler, det kan bli vansinnigt dyrt!

   Haha! Om man som Camilla ovan fått ungarna biten av en sköldpadda och åsna samt sprayat ögon och fyllt mun med salva så skulle jag också vara glad om jag bara behövde ringa, inte behöva vissa mig! Men tack för tipset om numret.

   Radera
 4. Är det en vaxpropp (tapón de cerumen på spanska enligt lexikonet)? Men i så fall tycker jag att det är konstigt att läkaren säger att det försvinner av sig själv. Det kan det göra. Men det är inte alltid det gör det. Jag har haft vaxpropp flera gånger. Det finns droppar på apoteket som man kan använda för ta bort vaxproppen. Revaxör heter det här i Sverige och det borde finnas i Spanien också men det heter väl något annat. Om inte det hjälper så spolar det örat på vårdcentralen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen. Vet att det finns medel, Jesús har haft det, men det är inte mitt fall. Mitt är förkylningsrelaterat.

   Radera
 5. Älskar sjukvården här. Många klagar p.g.a. nedskärningarna, men jämfört med Finland funkar allt så snabbt och så är det gratis.

  Carina

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget