söndag 5 februari 2017

4. Min frukost i dag

Inlägg 4 i FebruarilistanRostat bröd med kaviar och avokadoröra, samt juice på röda bär.


Jag är dålig på frukost.
Jag förstår mig inte på folk som äter så fort de stiger upp på morgonen, som Jesús, för det vänder sig i mig av bara tanken på att äta så tidigt. Jag kan absolut inte få ner en typisk spansk halv baguette som rostats i smörgåsgrillen, som de flesta äter här.
Så jag väntar ett par timmar eller så, tills jag blir hungrig. Inte ens då har jag så stor lust att äta, så jag hittar små tricks för att få i mig frukost.
Ett tag gick det bra med Nutella, men det tycker jag är för gott, så en burk tar slut väldigt fort. Utanför frukosttid, så att säga.
Det enda bröd som jag kan äta till frukost här i Spanien är formfranska. Det blir alltid Bimbo Natural, eftersom det är det enda rostebrödet utan socker och en massa konstiga ämnen.
Två skivor. Ett tunt lager Kalles kaviar från Ikea och så ett stekt ägg om jag har bråttom, eller ett kokt om jag har längre tid på mig. Eller avokadoröra om det finns avokado hemma. Mmm. Avokadoröra, med lite salt, olivolja och cayennepeppar. Fast det sistnämnda, inte nu längre, inte sedan...
Jag var så himla nöjd med att vi knappt haft några mjölbaggar (heter det mjölbagge?) under åren i den deprimerande lägenheten som vi bodde i i Sevilla, den sista, den vi flyttade ifrån nyligen. Tills i somras.
Jag höll på att laga couscous med kikärtsgryta och tog fram burken med cayennepeppar, bankade lite på den och... ut flög ett gäng stora korn... Stora korn? Det skulle ju vaar pulver?
Det var mjölbaggar! De befanns sig i kryddburken!
Det var så äckligt att jag har svårt att skriva om det nu.
Jag har inte ätit cayennepeppar sedan dess.

Till frukosten brukar jag dricka juice eller kall chokladmjölk.

Jag var frestad att ta med en en jordgubbe på bilden, men gjorde det inte eftersom jag aldrig äter jordgubbar till frukost (men åt en sedan ändå, så den kunde ju ha varit med). Och yoghurt, för att det skulle se lite mer ut, och passionsfruktyoughurten som jag brukar köpa är verkligen god, men den blir heller aldrig till frukost. Mer rättvist hade det varit att lägga på ett kex med chokladkräm.
Vet ni det, att en helt godkänd frukost är kex i Spanien? På BB fick jag till exempel välja mellan vitt bröd med olja eller Mariekex till frukost. Och Disa, som numera får frukost på förskolan, får kex och mjölk.

8 kommentarer:

 1. Har det där att göra med om man är mirgon- eller kvällsmänniska? Dvs om man är pigg på morgonen eller kvällen? Jag vaknar alltid tidigt och är vrålhungrig (skojar inte). På kvällen däremot, runt 11-tiden, då blir jag så trött så jag blir tjurig och inte vill prata med nån. På fester händer det att folk undrar om man vill ha vickning? Vid de tillfällena är jag oftast så trött så jag mår illa och det vänder sig i magen när jag tänker på mat ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande! Det kansek är det det handlar om?!!?
   Jag är kvällsmänniska! Jag är som du fast tvärtom!

   Radera
 2. Minns det där med kex från när jag var på besök hos en spansk familj: Vill du ha kex eller bröd i mjölken? Framför mig stod en skål varm mjölk som jag absoluut inte ville ha varken kex eller bröd i!
  Här i Portugal finns det också en kategori kex i affären som heter frukostkex, och många av barnens kompisar äter sina flingor med varm mjölk på morgonen.
  Jag äter alltid fruktsallad på morgonen! Och måste ha kaffe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Spanjorer KAN inte dricka kall mjölk! Och den som vågar föreslå det tittas det konstigt på.
   Kex är en självklar frukost här. Spanjorer är så himla dåliga på frukost. Men de vet det inte själva.
   Jag älskar er fruktsalladfrukost. Tänker på den då och då.

   Radera
 3. Jag tycker inte om varken Colacao, kaffe eller te, och dricker inte juice eftersom det är för mycket socker i det. Så dricker vatten till frukost, och spanjorerna tycker nog jag är lite knäpp... Ibland äter jag sött, har lite vant mig vid det. Men oftast rostbröd med kalkon och burgos-ost (finns ganska bra, lite mörkare rostbröd på Mercadona)och naturell yogurt eller en frukt. När jag började som au pair för 11 år sen, hade familjen dukat fram Colacao och några kex, och lite konstigt var det nog.

  Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Komam från Sverige och få det till frukost :-)
   Du äter ingen typisk spansk frukost, roligt att höra! Vad äter din spanjor?

   Radera
  2. Han bodde 3 år i Finland med mig, och tyckte om frukosten där också, så han blandar ganska mycket faktiskt, ibland sött och ibland salt :)

   Carina

   Radera

ny gadget

ny gadget