måndag 27 april 2020

Fyrtiotredje dagen i karantän - barnen är ute!Som vi hade sett fram emot den här dagen! Tidningarna visade bildspel på glada ungar och beskrev dagen som julafton i april, och det jag syftar på är förstås att barnen äntligen fick komma ut, efter mer än 40 dagar instängda!

Vi visste att vi inte fick gå tillsammans, så vi fuskade lite, Jesús gick ut med Runa, jag gick ut med Disa, och sedan möttes vi där vandringsleden till Linares de la Sierra börjar. Det var lite konstigt att gå ute med Disa. Hon undrade varför det var en massa randiga plastband vid ingången till lekplatsen, så att man inte kunde komma in och leka, och jag försökte prata om ansiktsmasker med henne, att en del har det, men att det viktigaste är att vi inte kommer nära andra. Det här är verkligen konstigt. Vi såg en pappa och en pojke på cykel, båda bar ansiktsmask, en person som satt i sin bil och bytte skor, hon bar ansiktsmask.

När vi kom till vandringsleden, där vid ålderdomshemmet där Aracenas dödsfall i covid-19 har skett, kunde jag slappna av. Jesús väntade redan där med Runa, som hade sovit, och han berättade att ovanför skolan var det mycket folk och poliser som höll ordning, men här där vi var fanns inte en människa. Eller ja, under den timme vi var där gick två hundägare förbi, och en man med barn.
Vi plockade stora blombuketter och Disa sprang och sprang. Vi lämnade hennes sparkcykel i gräset för att hon skulle kunna springa istället.

Hon hittade en häst att klappa...
Och klättrade upp för en lerig slänt som hon åkte kana nedför.

Runa skrattade och skrattade åt sin systers påhitt, och sedan satte hon sig nöjt ner och lekte med stenar.
Som avslutning blev det lek i den stora vattenpölen. Lite försiktigt först, men efter en stund sprang ungen igenom hela lerpölen så att det skvätte högt, gång på gång!
På hemvägen blev vi stoppade av polisen. Vi bröt mot bestämmelserna, vi var ute hela familjen trots att bara en vuxen får gå ut med barnen. Efter att ha sett bilder från Sevilla och Madrid förstår jag det, det är så mycket folk ute där! Men vi bor i utkanten av en liten ort. På de tio minuter det tar att gå hem mötte vi inte någon alls. Förutom poliserna då, som satt i bilen med ansiktsmasker på. De tyckte inte att det fanns anledning att bötfälla oss, men påminde oss om bestämmelserna som är.


På kvällen tittade jag på stegräknaren i mobilen, och den visade 3 650 steg! När senast fick jag ihop så många?! Innan karantänen, för en och en halv månad sedan. Nu för tiden kommer jag sällan över 300 steg, men å andra sidan går jag inte runt med mobilen hemma heller, så de få steg jag tar räknas inte.19 kommentarer:

 1. Vattenpölen! Haha, Disa har varit fisk i ett annat liv! Eller sjöjungfru!

  Men Annika! Ni gjorde ju allt ni inte fick: klappa djur, röra gräs, gick tillsammans i er ensamhet, slabba runt med vatten, plocka blommor ...

  Tycker det lät som en fantastisk promenad!

  Jag har ju ett sådant där Smart Band som räknat steg, visar klocka, tar puls, kollar sömn och allt vad den nu gör. Den sitter ju på hela tiden och jag kollade just hur många steg jag tar här i huset en dag. Det är väldigt olika men det är mellan 800 (dator/teve/läsa bok-dag) och dryga 3000 steg (handlat/röjt i trädgården/städat). De där 3000-stegsdagarna sammanfaller inte alltid med handladagarna så jag springer nog runt en del här hemma ändå. Ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm... Leka med vatten sades det inget om... Men det kommer säkert en sådan rekommendation ändå. Eller så är det så otänkbart att i Spanien låta sin unge plasta i pölar att ingen har kommit på tanken att fråga om man får göra det.

   Intressant att ha en sådan koll på stegen.

   Radera
 2. Åh vad härligt att få komma ut! Vad viktigt det är att få röra sig i naturen! Tänker att det är många som inte gör det i vanliga fall heller, som inte kommer ut, som inte bor nära, som inte har det i sig, den vanan. Alla borde göra det!

  Obehagligt ändå med plastband vid lekparken, ansiktsmaskerna, polisen... som en dålig film. En läskig film. Att gå ut och gå en sväng hela familjen är ju något så ofarligt (nyttigt!) och naturligt! Vad har det blivit av världen! Ska barn växa upp och lära sig att det är farligt att gå ut? :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte på det innan vi gick ut, att vad kommer Disa att uppleva? Vad känner ungarna när de ser allt det här vansinnet?

   Ja, alla borde gå ut i naturen! Kanske, när man får börja köra bil igen, att fler lämnar stan och söker sig till naturen, åtminstone som en utflykt?

   Radera
 3. Hej Annika!
  Det första jag såg i barnväg i går var på eftermiddagen från min utsikt åt alla håll -ä en barnfamilj med 3 under 4 år ca...pappan gick på en trottoar och mamman med vagn och en liten i och en bredvid. Dom pratade hela tiden över gatan så man förstod att dom var en familj. Ja vad kan inte båda föräldrarna gå ut för...så fånigt. Inte lätt att hålla reda på 3 som vill springa. Alla beslut är inte genomtänkta.
  Såg härligt ut där hos er i det gröna...Polisen ska vara snäll första dagen läste jag. Många bröt mot förbud av olika slag...men nu blir det böter...kan bli hur godtyckligt som helst.
  Ha det bra! Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. å fånigt, hela storfamiljen ute men måste gå på olika sidor om gatan... Men jag kan förstå förbudet också, efter att ha sett bilder på hur trångt det har varit i storstäderna. En vuxen - mindre folk.

   De andra dagarna den här veckan kommer vi inte att kunna gå ut tillsammans, vilket nog är bra (vill inte riskera böter). När J jobbar är jag med barnen, när jag jobbar är han med barnen, och så ses vi egentligen inte mer än när vi äter. På lördag ska hela familjer få gå ut, ja alla! Även de med 67-åringar :-)

   Radera
 4. Det ser jättehärligt ut! Skönt att ni kunde vara tillsammans hela familjen ute trots att det var emot reglerna.
  Är det fler dagar bestämda då barnen får vara ute eller har de inte beslutat om det än?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får vara ute varje dag, en timme! Och från och med lördag kommer troligtvis alla att få komma ut lite, och det verkar som om familjer får gå ut tillsammans.

   Radera
 5. Åh, vad underbart att barnen äntligen fick komma ut! Fina bilder. Skönt att ni slapp betala böter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det var tur att vi slapp böter!!

   Radera
 6. Härligt! Äntligen!
  Fina bilder också, särskilt de två sista :). Frihet i naturen.../Annika F

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det varit helt sjukt galet i Spanien med att barnen inte får gå ut! T o m här i NY får man ju det! TYvärr har det också visat sig att folk tyvrr hänger i parker i hoper och man har fått tagit till fler bestämmelser.

  Det där med ansiktsmask fattar jag inte heller. Vi behöver ha det när vi är i situationer där man inte kan hålla avstånd, vilket jag förstår. Men att folk går i en park helt ensamma med mask??

  INte bara det, på den lokala FB-gruppen förfasar sig folk över att inte alla går med ansiktsmask hela tiden! Vi har alltid masken med oss och passerar vi folk så drar vi upp den. Men annars måste jag andas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, obeskrivligt hårt! Vad är det för bestämmelser i New York?

   Klokt att ta upp masken när den behövs, men annars gå utan, tycker jag.

   Radera
  2. Här i NY ska man ha mask på om social distansering inte kan uppnås samt i mataffär och buss om man nu måste åka buss. Vi får vara ute så länge man håller avstånd men lekparker är stängda. Gröna parker är öppna än så länge.

   Radera
  3. Intressant! Det låter vettigt!

   Radera
 8. Jag är helt inne på Disas linje - man ska gå in för utevistelsen så mycket att man bara måste bada och byta alla kläder när man kommer hem - då är det mycket lättare att följa reglerna!

  Det ni råkade ut för har jag lärt mig kallas "fiscalização pedagógica" på portugisiska. Det är säkert ett polisbegrepp överallt, men jag hade aldrig hört det tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Blöta, smutsiga kläder ska man ha efter en lyckad utetur!

   Radera
 9. Ja, vilken frihet för både er vuxna och barnen att få komma ut. Jag såg på nyheterna från Madrid, vilket vimmel av människor. Jag förstår att man får vara på sin vakt i stora städer men i en ort där ni bor ( så få covid -19 fall ) borde man åtminstone få gå hela familjen i naturen. Ja, ordning och reda och regler är till för att följas. Nu vill vi även ha lite fler steg och frihet. Snart!
  Trevlig måndag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart är friheten här :-) På lördag ska alla få komma ut! Äntligen!

   Jag har all förståelse för begränsningen i storstäderna. Men tycker nog att man bör ta hänsyn till en liten ort där det inte bor så många.

   Radera

ny gadget

ny gadget