tisdag 7 april 2020

Tjugotredje dagen i karantän - post, finsk familj och en åsna till Jesús

Åh neeej, måndag nu igen. Ännu en monotom karantänvecka. Jag hade ingen lust att gå upp, och hela natten hade allt jag drömt varit coronarealterat. Måste sluta blogga på kvällen innan jag ska somna.

Så klart tog jag mig upp ändå. Man måste ju, när man har ungar. Tog på vanliga kläder, tvättade ansiktet, borstade håret, satte upp luggen i en liten ful tofs, strök i lite hårgelé från den orangea burken, det där som luktar så gott, och kände mig... Ja, klar. Redo att möta dagen. Man ska inte fastna i pyjamas-tillståndet, man får försöka hålla fast i vissa rutiner. Och jag var glad att jag hade gjort det här lilla fixet en stund senare, för just den här dagen träffade jag två personer förutom familjen!

Först var det Santos, som knackade på rutan. Hon kom från affären och såg att vi var i vardagsrummet. Jag drog upp fönstret och hon stod ett par meter bort, ute i gatan, med shoppingvagn och munskydd. Jag stod böjd bakom inbrottsgallret med Runa i famnen, och det var så roligt att se liv utifrån, höra en välbekant röst. Jag fick veta att Cristina och bebisen bor hemma hos Santos nu de här veckorna. Santos berättade att grannarna i hennes hus går samman och handlar jäst och andra förnödenheter åt varandra, och att om hon får tag i jäst ska hon komma förbi i slutet av veckan och lämna genom fönstret.

Hon hade precis gått när det ringde på dörren. Jag såg någon snabbt flytta sig från dörren, och när jag öppnade, fortfarande med Ruan i famnen, såg jag brevbärarens motorcykel puttra på gatan. Hon hade parkerat och ringt på hos flera familjer samtidigt för att effektivisera tiden och inte behöva stå och vänta medan varje familj tog sig till dörren för att öppna. Jag blev verkligen överraskad. Visserligen visste jag att det skulle komma post, men inte den här posten! Det var ett paket samt ett tjockt, stort kuvert.

Brevbäraren ställde posten på trappan, backade undan och förmanade mig att tvätta händerna noga efter att jag hade tagit i posten, och att jag dessutom behövde desinficera den. Sedan drog hon iväg på motorcykeln och Jesús undrade hur man desinficerar ett brev. Ja, det blev knepigt. Jag tog in posten och försökte öppna den utan att ta i den, vilket inte gick. Bröt mig in i paketet med sax och lät Disa ta ut innehållet utan att ta på kartongen. Samma sak med brevet. Sedan tvättade jag mig om händerna och kollade vad det var.


Vad det var för post? Jo! Det stora, tjocka kuvertet var från moster som brukar spara tidningsurklipp från lokaltidningen till mig. Här skickade hon en hög, och jag har bland annat fått läsa att det i februari öppnade en stor godisbutik i stan, det visade jag för Disa. En ny second handbutik har det blivit också, och en affär som säljer barnkläder från Turkiet. Spännande! Jag såg hur julgranen lyftes på plats på torget (gamla klipp) och läste om politiska debatter och jobbannonser. Sidan med lunchmenyer läser jag alltid noga. Gamla och nya restauranger. Husmanskost. Allt låter så gott, och jag tänker jämt att jag ska äta husmanskost på något ställe när vi åker till Sverige. Sedan blir det aldrig av, det är så mycket som ska hinnas med på kort tid. I brevet låg också en påse saltlakrits till mig och en tablettask till Disa!
Paketet visade sig vara från min bror och hans fru, som för övrigt är den bästa presentfixaren jag vet. Så fina, roliga presenter hon (och gissningsvis även min bror) ordnar! Vad konstigt det känns att skriva fru, förresten. Fru? Säger man så nu för tiden? De gifte sig förra sommaren, och den här sommaren ska bröllopsfesten hållas och jag har sett fram emot den, äntligen ska jag få träffa den "nya" finska familjen. Vad spännande! Min brors svärmor har skickat två jättefina paket till barnen, och stickat till dem, trots att hon varken har träffat barnen eller mig. Och jag vill gärna träffa henne. Har äntligen en anledning att lära mig lite finska också! Men vi får se hur det går med resor i sommar... Det ser mörkt ut... Men paketet var det! Det var så fint! Det var en ettårspresent till Runa, en bankbräda (de kunde omöjligt veta hur mycket Runi gillar att banka med saker), det fanns Bamsetidning till Disa, saltlakrits till mig, sötlakrits till Jesús och lite annat gott.
Ja, det var en lång utläggning, men detta gjorde vår dag :-)
Vid lunchen pratade vi om studsmatta. Jag är för, Jesús är tveksam på grund av att en sådan skulle uppta halva pation. Jag menar att vi ändå inte använder hela pation, halva upptas redan av skräp och förvaring. Disa blandade sig i samtalet och förkunnade att hon hellre vill ha ett litet djur än en studsmatta. Hon försöker med allt. Fiskar, ödla, hamster, kattunge, papegoja. Hon vill så gärna ha ett litet djur att ta hand om! Vargen är inte någon särskilt trevlig katt, ärligt talat, jag förstår Disa, det gör jag. Det gör inte Jesús. Han förstår inte varför det inte räcker med att ta hand om sniglarna i pation. Återigen blir svaret till Disa nej. Men kanske om ett antal år, om vi kan köpa hus, skulle så gärna vilja... Vi drömde fritt. Disa får en go hund, det skulle passa henne perfekt. Jag får mina efterlängtade höns som värper ägg åt oss, och Jesús… Ja, det enda djur han vill ha är en åsna, av någon anledning.

17 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Jag är tvärtom, gillar måndagar :)Äntligen men sen kommer man på att vaddå...får ju inte gå ut. Men affärer är öppna och då får min "innebo" gå och då blir han nöjd :-)Så roligt att få paket!! Jag väntar på en bok från en vän i Holland men det är över en månad sen och vi har frpågat på posten men den har aldrig reggats i Spanien påstod dom!Sååå synd. Handlar om Spanien, har för mig att en svensk kvinna skrivit den...Min vän var ambassadråd då...Nån måste ju tagit den :( Besviken. Ja gud vad folk bakar...min väninna Cata i Cala Villajoyosa sa att det finns ingen jäst att få tag på och mjöl...Hon hade själv bakat matbröd.
  Och så har vin/sprit köpts i mängder...hu hur ska det gå...svår absistens när det här är över? Ja dagarna går...Ha det så bra! Kram P ♥♥


  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så synd med boken! Hoppas att den kommer fram till slut ändå! En gång skickade min pappa ett paket, det var borta länge och sedan dök det upp hemma hos honom igen.

   Jäst är omöjligt. Har försökt nu igen. Man kanske kan köpa på nätet? Amazon?

   Jag gillar måndagar i vanliga fall, men nu känns det segt. Å andra sidan är det ju inte stor skillnad på måndag och lördag här i karantänen :-)

   Radera
 2. Min prenumeration på lokaltidningen har gått ut, så jag har helt missat godisafffären du skriver om, var ligger den?
  Måste börja prenumerera igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kandyz, tror jag att den heter, den ska ligga där leksaksaffären låg på Framnäs city! Ta en kik där med (eller utan) din dotter :-)

   Det var roligt att höra ifrån dig! Gissar att det kan bli mycket på jobbet nu framöver!

   Radera
  2. Tack! Ditt måste vi definitivt åka. Men just nu håller jag mig från lösgodis. Känns lite riskabelt med icke-paketerat godis.
   Jo, jag tror att det kommer bli mycket. Men det gäller inte riktigt prognosen. Sista två veckorna har det varit tio patienter inlagda med Corona, och de har alla legat i Skövde. Tanken är att sjukhuset här ska hållas rent och Skövde ska vara för smittade. Om sett lyckade i praktiken återstår att se. Men vi har ägnat tiden åt att förbereda oss. Möten tre gånger per dag, byggt ett tält utanför akuten dit alla med förkylning hamnar, vissa kollegor, både läkare och sjuksköterskor har fått special utbildning för att kunna sätta respiratorer.. Dock märkligt (och naturligtvis tacksamt) att det inte ökar.

   Har du koll på var second hand butiken och den som sålde turkiska kläder ligger också?

   Radera
  3. Förvånande och glädjande att det inte ökar! Jag hoppas så att Sveriges metod fungerar! Det är få fall i Skaraborg, verkar det som. Hoppas att det fortsätter att fungera att smittade enbart hamnar i Skövde.

   Second handbutiken ska ligga i Kopparporten, om jag inte minns fel, men den andra butiken minns jag tyvärr inte, och efter att jag läste klart artiklarna använde Jesús en del till något collage, och resten hamnade i soporna... Sorry!

   Du får stödköpa i second hand-butiken så att den finns kvar tills jag kommer till stan, gissningsvis sommaren 2021 :-)

   Radera
 3. Åh! Såg du studsmattelänkarna jag skickade till dig? Jag tycker Disa ska få en kanin - men det är bara för att jag är utomstående. Den kan få bo i pation. Ni kan plantera lite gräs åt den i en låda eller nåt... Åh nu drömmer jag mig bort här. Fantiserar fritt om någon annans liv (ert). Sen tycker jag också att jag borde skicka ett paket till dig imorgon. Det borde jag verkligen. Nu har du nyss fått två paket, men det tar väl ändå ca 2 veckor för det att komma fram. Och så tycker jag att jag borde skicka lite nödsändningar till mina spanska sobrinos också. Och till min kompisfamilj i Barcelona... Ja, det är mycket jag borde göra - tycker jag. Och ni borde köpa en studsmatta och en kanin. Och jag måste köpa en ettårspresent till min systerson som fyller år om tio dagar. Och och... nä - jag får börja med systersonen. KRAM på er! Tack för HÄRLIGT inlägg! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg länkarna, tack! Jag har också kikat på nätet.

   Jag gillar också at fantisera om vårt liv, hehe :-) Har hittat drömhuset som jag fantiserar att vi bor i :-)

   Du borde ingenting! Present till systersonen är nog bra, men strunt i allt det andra! Jag har tänkt skicka ett paket till dig sedan i somras, men det ahr inte blivit än. Men det kommer, en dag så :-)

   Radera
 4. Så roligt att få post och paket! Och vilket fint och roligt innehåll! Det är ni värda... Apropå studsmatta så håller jag på din man, men jag är mest tveksam pga att det är så många som gör sig illa på dom (enligt säkra källor av en som jobbar på akuten). Men den ni skulle ha kanske är en mindre variant och mer säker? Nåja, det vore skönt för er att kunna röra på er mer förstår jag. Kanske ett löpband? Skämtar bara... Vilken söt kofta lilla Runa har! Stickar du? Ha det så bra i ert hus och hoppas att du får tag i din jäst :). Det verkar vara riktig hårdvaluta! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också hört att det är ganska stor skaderisk... Å andra sidan tänker jag, att det är bättre att hon är ute och hoppar än sitter stilla framför ett barnprogram, som det blir alldeles för ofta. Fysisk aktivitet hemma, där vi har ett så begränsat utrymme... Ja, det tål att tänkas vidare på!

   Nej, det är inte jag som har stickat, jag skulle aldrig få ihop en kofta, utan det är min brors fru som är så duktig! Hon hade gjort mössa och tossor till, och et var så fint alltihop! Koftan är det plagg som vi har använt mest! Roligt att den fortfarande passar. Runa blir som en liten varm nallebjörn i den :-)

   Jag sökte jäst idag igen, men det är fullkomligt slutsålt! Jag gissar att så fort karantänen är över slutar folk att baka bröd, så kan jag äntligen baka mina kanelbullar!

   Radera
 5. En åsna! Haha, varför det? När vi flyttade till Spanien bodde vi i Elviria och vaknade varje morgon klockan 7 av sophämtningen precis nedanför fönstret samt åsnorna på kullen intill. Ingen höjdare.

  Vilka jättefina leveranser, så omtänksamt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han tycker om åsnor, men jag har ingen aning om varför :-) Jag har frågat vad han ska ha den till, men han vill bara ha den att tycka om och ta hand om :-)

   Åsnor som väckarklockor är trevligare än sopbilen!

   Radera
 6. Vad fint att bli ihågkommen i kristider. Bor din bror i Finland? Ser ut som 100% finskt godis :)

  Jag var precis som Disa, tjatade öronen av mina föräldrar om att jag ville ha ett djur. Men pappa allergisk mot pälsdjur och vi reste en del. Men dagen när jag fyllde 8 år fick jag äntligen ett djur. En undulat. Jag var överlycklig! De kräver inte så mycket (däremot bör man läsa på, ensidig kost kan göra dem sjuka, vilket min blev) och ger en känsla av ansvar. Sen är det ju jobbigt när djur dör, men kanske mindre jobbigt med ett otämjt djur än exempelvis än hund. Min hund är snart fem och jag fruktar den dagen då han inte kommer att finnas mer :((( Oavsett så lär man sig om livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han bor inte i Finland, men min svägerska kommer därifrån. De bor i Uppsala.

   Din hund är ung fortfarande, som tur är. Det är hemskt när de dör! Det är alltså din spanska hund som fick följa med till Sverige?

   Vad fint att höra om när du fick en undulat :-) Jag hade också en undulat, en grön, och fick andra små djur. Vi hade trädgård och hus med mycket plats. Och djurvakt :-)

   Radera
  2. Haha, vad kul att du också hade undulat!

   Ja, min spanska hund bor här med mig :)

   Radera
 7. Vilket trevlig paket för hela familjen. Härligt i dessa tider.
  Trots att det inte blir någon varnig Semana Santa för er, så önskar jag er en Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad påsk till dig också, Lena!

   Vi får fira bättre nästa år!

   Radera

ny gadget

ny gadget