tisdag 21 april 2020

Monsterödlan i Jaén

Med på en av de första av Columbus resor till den nya världen, var en snickare från staden Jaén. Där borta på främmande strand hittade han en spännande ödla, som han tog med sig hem. Men ödlan växte och växte och blev allt hungrigare. Den var så hungrig att den blev farlig, så snickare släppte ut ödlan, han ville inte ha den längre. Inte visste han att det var en kajman som han hade haft som husdjur!

Ödlan bosatte sig i en grotta intill en källa i Magdalena-området i staden. Där gömde den sig, men drevs av hunger ut och tog getter, barn och folk som hämtade vatten i källan. Folk vågade inte längre gå till källan och alla som bodde i närheten var fyllda av skräck för monstret.

En ung herde bestämde sig för att göra slut på den fruktansvärda ödlan. Han slaktade en av sina getter, gröpte ut en del av köttet och fyllde sedan djuret med dynamit. Den slaktade, dynamitfyllda geten gav han till ödlan som slukade den, varpå ödlan sprängdes i luften.


Det var i början av mars som vi var i Jaén, och Disa blev förtrollad av historien om den blodtörstiga ödlan. Vi frågade på turistinformationen var man kunde se statyn av ödlan, och fick en enkel vägbeskrivning; följ gatan bort till trafikljuset. Det måste ha varit världens längsta gatsträcka utan trafikljus, men Disa ville så gärna se statyn och stretade vidare med oss efter. Jesús underhöll henne med spökhistorier från borgen ovanför oss, det uppe på berget, och om kungen som stod staty på katedralen, Fernando III, den fruktansvärda människan, som blev helgonförklarad och nu kan ses som mumie i katedralen i Sevilla. Jag lovade Disa att ta med henne dit nästa år på San Fernando-dagen, då han visas upp. Den 30 maj, för den som är intresserad.

Vi hittade statyn till slut. Den hemska ödlan såg inte jättehemsk ut, så vi nöjde oss inte här, utan ville också se källan där den hade härjat. Och strax intill fanns en skylt som visade var den hade bott.
Vi hade åkt till Jaén för att fira Jesús 45-årsdag. Eller inte till Jaén egentligen, utan till Mengíbar där vårt, numera även Disas, favorithotell ligger. Ett otroligt fint hotell, inrett i ett gammalt palats, med ett litet spa i källarvalven. Det var det sistnämnda som avgjorde om vi skulle förta den långa resan eller inte. Disa älskar att bada, men i Spanien finns bara motionsbassänger att simma i, inga badhus dit man kan gå för att leka eller slappna av. Vi åt lunch på ett trevligt ställe, barnen höll på att göra mig tokig, Jesús badade i spa-poolen med Disa på kvällen, och jag gick dit med henne nästa dag. Man får ju gå i skift, när man har en liten unge också.
När vi lämnade hotellet dagen därpå åkte vi alltså till Jaén, för att äta lunch och för att strosa omkring. Det var längesedan vi var där. Sist var när jag var hemligt gravid med Disa, hon var inte ens två månader gammal. Blodsockret sjönk hela tiden, och jag var overkligt, fysiskt trött hela tiden. Orkade ingenting alls. Samtidigt var jag bubblande glad, utan att någon visste varför... Så jag har goda minnen från staden, trots att resan fick ett oväntat snabbt slut på grund av bilhaveri.

Vi hittade  ett mysigt ställe att äta lunch på. Vilket var en bedrift, eftersom nästan allt var stängt! Vi trodde först att det var helgdag i Jaén.
Så mycket gott på menyn! Och i det här området av Spanien får man en tapa med varje dryck man beställer, det är roligt. Vi fick bland annat väldigt goda migas. Jag beställde friterad aubergine med honung, Disa räkor och Jesús en stor tallrik med pommes frites, ägg och skinka. Disa skalade räkor själv för första gången!
Jaén är en rätt fin stad att gå runt i. Inte jättemysig, det är ingen stad som det är värt att åka långt för att uppleva, tycker jag. Men kul att komma dit ändå.

Den långa promenaden till ödlestatyn och tillbaka avslutades med födelsedagsfika på ett kafé, där bara Disa fick det hon faktiskt hade beställt, och där hon i största hemlighet ville köpa ett bakverk till sin pappa. Han fick gå in på toa medan vi grejade med det, ett bakverk att ta med, och det var ju typiskt att jag inte hade tillräckligt med pengar med mig, jag fick be Jesús om lite mynt öf ratt kunna lösa ut hans present :-)


6 kommentarer:

 1. Härlig dag! Att pillra loss det ätbara i en räka är banne mig inte det lättaste, förstår att hon är koncentrerad.

  SvaraRadera
 2. Så när den ofarliga lilla ödlan vuxit upp och blivit en krokodil så släpptes den ut i det vilda. För vad skulle kunna gå fel med den strategin?!! :)
  Och duktigt av Disa att tackla räkorna. Vilken underbar utflykt!
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är därför man emellanåt tydligen har fångat krokodiler i Fuengirola-floden: den söta lilla cocodrilon var inte så söt längre ... En cajman fångades i Guadalahorce-floden i Malga för några år sedan också, polisen hittade den.

   Radera
  2. Emma - Haha, i Fuengirola-floden? Och vi som åkte ända till Jaén... Fast Fuengirola-krokodilen lär inte ha en lika bra historia! :-)

   C - Ja, det var härligt! Skönt att slippa skala alla Disas räkor nu! Nä, skoja bara, hon är så långsam att hon behöver hjälp :-)

   Radera
 3. Men har ni testat vattenparker? Det kan ju vara väldigt dyrt. Och är inte roligt i högsäsong tycker jag själv. Men min unge älskar vattenrutschkanor. Nu är han 8 sâ Disa är säkert för liten fortfarande. Det brukar bara finnas nâgon plaskpool med smâ rutschkanor för mindre barn. Kanske inte sâ lätt att motivera entrépriset. Men när hon blir större? När min unge var i Disas âlder var han alldeles för försiktig för att âka fort men nu älskar han det. (Efter ett par "bortslösade" entrébiljetter alltsâ...) Sedan ska jag tillägga att det är barnets pappa som âker. Jag fotograferar, solar, läser och hjälper till med all pâklädning och handdukstorkande och solkrämsinsmörjning... Sâ jag fär höra med min sambo (den aktive föräldern) om han tycker det är lika roligt som jag och sonen eller bara gör det för att vara snäll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sommaren är det inga problem. Det finns en pool i vårt bostadsområde, och dit går vi varje dag från att den öppnar i slutet av juni! Disa älskar att bada där! Det är övriga året som är problemet. När skolorna startar stänger utomhuspoolerna. Då kan man bada i badhusen, men det är inte badhus som i Sverige, med barnpooler, varmvattensbassänger, rutschkanor och så vidare. Nej, här brukar det bara vara en djup motionsbassäng, inget annat. Jag skulle gärna gå med Disa, men när vi har gått har det varit för kallt i vattnet för henne Hon är så tunn så hon börjar frysa mycket efter bara en kort stund i vattnet. Klarar sällan mer än tio minuter i en spansk pool. I Sverige har vi varit både på vanligt badhus och upplevelsebad, och Disa älskar det! Varmt i vattnet också! Det bästa med Sverige, enligt henne! Hon åker gärna otäcka vattenrutschkanor, är tyvärr inte rädd alls av sig.

   Vilken bra uppdelning ni har när di går på vattenpark :-) ! Har ni en bra nära där ni bor?

   Radera

ny gadget

ny gadget