onsdag 1 april 2020

Sjuttonde dagen i karantän - obekvämt i mataffären och döda i Aracena

Storhandlingen blev igår istället för i lördags. Jag åkte. Först skulle veckans grönsakskorg från ekoodlingen hämtas. jag körde genom stan, och jag har aldrig sett den så öde tidigare. Allting var stängt och jag såg bara två personer ute. Den ena var Santos, som skyndade fram med munskydd på, och den andre var en kille som stod och rökte i porten.

I butiken där grönsakerna hämtas stod det tre damer och pratade med kassörskan. Två bar munskydd, visst avstånd hölls, men oj, vad de pratade! Så klart, enda möjligheten att träffa folk. Jag fick till slut säga att jag hade parkerat på ett förbjudet ställe, vilket var sant,  för att kunna gå före de pratande damerna och betala.

På Mercadona fick jag ta på mig plasthandskar och desinficera kundvagnen innan jag gick in. I affären var det glest med folk, men det mesta såg ut som vanligt. Färsk mjölk finns igen, däremot såldes inga skaldjur i fiskdisken, det såg märkligt ut. Det som brukar finnas så mycket musslor och räkor av olika slag... Någon skaldjurslunch blir det alltså inte, men jag köpte fisk; ansjovis som vi stekte till middagen, och en regnbåge.

Jag träffade damen på Disas ridskola, Leos häftiga mamma, och Miguel med grönsakerna. Det var konstiga situationer. Att ta ett steg tillbaka, försöka hålla ett onaturligt långt avstånd när man pratar med varandra, samtidigt som man blir så väldigt glad över att träffa någon man känner efter så lång tids isolering. Svårt att förklara. Jag stod för nära Chris, jag vet det, och Miguel kom fram till mig och gav mig sin plastpåse, eftersom jag inte lyckades öppna min med plasthandskarna på. Det där fick mig att grubbla hela dagen. Tänk om någon av dem är smittad? Varför utsatte jag mig för den risken? Varför åkte jag? I övrigt gick många (eller var det bara jag?) och tittade i golvet för att inte andas rakt fram och, tja, låta andras utandningsluft ta en omväg innan den andas in. Så knäppt det låter!

Nu behöver vi inte handla på ett tag, allt fanns utom jäst. Jag ska be de andra föräldrarna i Disas skola att hålla utkik när jästen kommer in, jag kan ju inte åka till affären bara för att se om de möjligtvis har fått hem jäst. Jag som trodde att knappt ingen använder färsk jäst här, men där ser man...

Typiskt nog började det killa i halsen när jag stod vid kassan. Jag som sällan hostar! Varför just nu?! Jag gjorde allt för att kväva den hotande hostningen, det kom tårar i ögonen, men till slut var jag tvungen att hosta. Jag kände mig skyldig och tänkte att kassörskan trodde att jag är smittad.


Dödssiffran är över 8 000 personer. Nästan 100 000 smittade. En fjärdedel av de som har avlidit av coronaviruset är gamla som har smittats på ålderdomshem. De har befunnit sig i ett fruktansvärt utsatt läge. Nu har vi fått veta att tre äldre har avlidit på ålderdomshemmet här i Aracena också, och 17 personer har registrerats smittade. Smittan kommer sannolikt från ålderdomshemmet i Nerva. Där har den funnits ett tag på ålderdomshemmet där, och personalen, som arbetar på båda ställena och måste åka mellan dem, råkade få med sig viruset till Aracenas gamla. Dessa har nu flyttats från ålderdomshemmet till spökhotellet här uppe vid feriaområdet, där det finns större möjlighet till avskildhet för de boende.

Det finns så många som ställer upp, som handlar och hjälper till på olika sätt, rektorn på Jesús skola sitter hemma och gör en slags ansiktsskydd på sin 3D-skrivare som han ger till personalen på ålderdomshemmet. Sedan finns det andra som istället utnyttjar situationen. Det har precis antagits en ny lag som förbjuder höjda priser på begravningstjänster! Har ni hört! Att det ska behövas?! Tydligen är det många som har höjt priserna nu när så många dör, men de måste återgå till de priser som var den 14 mars. Och de där, som man läser om, som köper på sig ansiktsmasker och handsprit och säljer det dyrt... Distributörer som höjer priserna på skyddsutrustning för vårdpersonal... Men vem är funtad så?!20 kommentarer:

 1. Oh Annica, vilket berörande inlägg.
  Jag var ju bara med i Spanien i början och det var illa nog.
  Det är inte bara det att var hemma, utan den underliga stämningen när man möter någon m m.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var nytt för mig. Man längtar efter att träffa vännerna, men när man ses går det inte att umgås naturligt. När och hur ska detta sluta?!

   Radera
 2. Tack Annika för att du skriver om hur det är. Jag läser varje inlägg. Här i Sverige går vi ju fortfarande fria och jag bannar alla här som inte håller sig till rekommendationerna. Tänker på alla er där nere som sitter instängda och situationen som råder. Vi är ännu bara i början av vår fas. Ta hand om er! Al mal tiempo, buena cara. Hälsar Tina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du hänger med! Och bra att du tänker på vad man behöver göra för att hejda smittspridningen! Hoppas att det inte blir så illa i Sverige.

   Radera
 3. Det är inget vidare att inte kunna gå ut som man vill. Här i Grekland sitter vi nu "instängda" på andra veckan. Men varför finns det ingen jäst? Dottern i Sverige letar jäst där, här var det slut sist vi var och handlade och även tydligen i Spanien. Bakar alla hela dagarna nu för tiden.....Du har en trevlig blogg och det är intressant att läsa om er karantän nu. Hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det karantän i Grekland? Visst är det så att det inte är så illa i Grekland? Eller har jag fel?

   Märkligt med jästen! Är det något med jästfabrikerna...?

   Roligt att du tycker om bloggen, och snällt att du lämnade en kommentar!

   Radera
 4. Samma här - jästen är slut och folk har börjat baka! Inte konstigt eftersom man inte kan gå och köpa färsk som man brukar.

  Men FY vad otäckt att smittan nått till er by!! Så nära!! Vi har nästan 200 smittade i kommunen, men jag vet inte hur nära, och inga dödsfall än tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju inte klokt! Om folk håller på och bakar! De kunde väl hålla sig till bakpulver, åtminstone? De som aldrig använder jäst annars! :-)

   Ja, det är otäckt att ha den så nära. Det var ju bara en tidsfråga, men ändå.

   Radera
 5. Vad sorgligt med åldringshemmen. :( Och sorgligt med folk som skor sig på andras elände!

  SvaraRadera
 6. Dina dagboksanteckningar över livet i Spanien nu och i er karantän är viktiga tycker jag. Vi i Sverige får en bild av hur det verkligen kan vara och vi har det troligtvis framför oss. Hemskt virus det här, usch och fy!
  Att ha sin frihet är som att ha vatten i kranen - den ska bara finnas. En tankeställare det här på många sätt. Men ack så dyrköpt. <3 Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en tankeställare. Verkligen.

   Det värsta ligger framför er i Sverige, ja, men jag kan inte tänka mig att det går så långt som att sätta befolkningen i karantän där. Det får inte hända.

   Hur går det med dina familjemedlemmar?

   Radera
 7. Kollade du efter torrjäst för bröd, kuvert med bruna limpor på? Mercadonas Hacendado är riktigt bra, har det alltid hemma. Funkar bra i bakmaskinen. Jah tror jag ska ta mig till Mercadona när jag handlar nästa gång, kommer köpa mer jäst då om de har för jag vill inte vara utan.

  Jag förstår precis den där känslan om luften. Jag har varit ute två gånger och handlat och jag är på helspänn, helt slut när jag kommer hem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att det fanns! Jag har aldrig bakat med torrjäst. Måste kolla det nästa gång. Var på Mercadona finns torrjästen? Funkar det bra med bullar, tror du?

   Radera
  2. Det brukar finnas vid mjölet på Mercadona, lite undanskymt. På Carrefour står det bland bakpulver och liknande, men är mycket dyrare. Mercadonas är bäst och prisvärdast. Lidl hade förr men inte längre, de har det i Sverige dock.

   Till bullar brukar jag oftast använda färsk men det funkar ok med torr också.

   Nu när det är så kallt inne (!) så brukar jag värma riskudden i mikron och ställa bunke/plåten på den för mer värme.

   Radera
  3. Nästa vecka ska jag köpa torrjäst på Mercadona! Hoppas att de har det!!

   Vi har tappat bort vår riskudde… :-(

   Radera
 8. Mitt hjärta blöder verkligen när jag läser och ser bilder från Spanien och Italien. Alla dessa människor! Kan inte låta bli att gråta när jag läser dina ord också. Jag tänker så mycket på er som sitter inomhus med utegångsförbud!
  Såna absurda situationer som uppstår som man normalt sett aldrig hade kunnat föreställa sig, som att det skulle behövas en lag mot att kunna höja priserna för begravningstjänster!
  För några månader sen hade jag aldrig kunnat drömma om att jag skulle sitta hemma och försöka göra ett eget munskydd av nåt gammalt klädesplagg och en sönderklippt dammsugarpåse, så att jag kan gå utanför dörren utan att känna mig som en förbrytare. (Bröt ihop tidigare idag när min lillasyster sa att hon slängt munskydden som jag köpte i somras och lämnade i Sverige.)

  Ta hand om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en situation som man inte hade kunnat förbereda sig på! Ingenting är som det brukar. Vi har det inte illa i vår karantän, vi har det bra på alla sätt egentligen. Det är påfrestande, men det finns många som har det tufft på riktigt. Där är inte vi, tack och lov.

   Gick det bra med ditt munskydd? Har alla munskydd där du bor? Inbillar jag mig nu, eller kan jag ha läst att alla som går ut i Tyskland måste ha munskydd?

   Radera
  2. Ja, jag är otroligt tacksam att i allt det här ha ett tryggt hem jag kan vara i. Och inte oroa mig finansiellt. Jag blev färdig biomedicinsk analytiker bara några veckor innan det här började. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig under vilka omständigheter jag skulle starta karriären för tre år sen när jag började plugga.

   Alla har inte munskydd, men många. Och de hjälper ju egentligen inte. Det är väl snarare mitt psyke som gör att jag känner mig som en förbrytare så fort jag går utanför dörren, trots att jag har en anledning att gå ut. Munskyddet gör nog att det känns lite bättre. Kanske.
   Här är det inte plikt att ha munskydd. Bara i staden Jena (har inte orkat ta reda på varför just där). Min bästa kompis är från Österrike och enligt henne måste alla som ska in i en mataffär/apotek ha munskydd. Och mitt i all denna globala brist på skyddsutrustning för vårdpersonal så delas det i österrikiska mataffärer ut munskydd till alla som ska handla... Jag får inte det att gå ihop.
   Det verkar även som om Tjeckien har plikt på munskydd.
   Mitt hemmasydda (utan någon symaskin) är definitivt inte särskilt optiskt tilltalande. Och om det ens kommer hålla ihop när jag går ut nästa gång återstår att se, haha.

   Radera
  3. Biomedicinsk analytiker! Berätta, vad gör en sådan? Varför valde du det? Jag har för mig att du skrev det i bloggen för längesedan, men jag minns inte...
   Det är tal om det ska bli krav på munskydd här. Hoppas ditt skydd håller!

   Radera

ny gadget

ny gadget