onsdag 8 april 2020

Tjugofjärde dagen i karantän - getost, ångestmejl och drömhus

Dagarna går in i varandra. Vissa är mer händelselösa än andra. Min tjugofjärde dag var en särskilt händelselös dag. Det enda viktiga som hände var att jag skickade ett mejl. Det var väldigt viktigt. Det var så viktigt att jag skjutit och skjutit på det, och ju mer jag skjutit på det desto mer ångestladdat blev det. Till slut var det så jobbigt att det var nästan omöjligt att skicka det, det hade gått så lång tid dessutom, och jag tänkte på det varje kväll innan jag skulle sova. Sådan är jag.

Det andra som hände, värt att notera, var att jag såg film med Jesús på kvällen när barnen hade somnat. Vi började med en som visade sig vara urtråkig, och satte sedan på en gammal favorit, som det är år sedan vi såg senast. Jag är en dålig film- och tv-tittare. Att sätta mig och se på något känns alltid som slöseri med tid, att jag borde göra något annat istället. I alla fall sedan barnen kom. Jag har så lite tid utan dem att det känns som att slösa bort den framför tv:n. Så det behöver vara något bra. Najwa Nimri är en av de skickligaste skådespelare jag vet.

Jesús hämtade grönsakskorgen. Den här gången kom det med en hemgjord getost med rosmarin också. Aracenabergens sista getosttillverkare håller på att gå i konkurs på grund av den långa nedstängningen, så för att rädda henne kan man beställa en ost tillsammans med veckans grönsaker. Damen i eko-affären, som är utdelningsstället av grönsakerna sedan honungsmuséet stängde, höll på att bli tokig av ostdoften i från korgarna. Hon älskar ost men fastar den här veckan.

Nästan 14 000 döda. Samtidigt läser vi att den verkliga siffran är mycket, mycket högre. Många som dör i sina hem eller på äldreboenden testats inte för covid-19 de avlider, och då räknas de inte med i statistiken, till exempel. Under en vanlig influensaepidemi dör omkring 6 300, utspritt över hela året.

Innan jag la mig kunde jag inte låta bli att titta på hus till försäljning. Det är ett litet nöje jag har, även om det inte är aktuellt med husköp än (på länge, mycket länge). Jag hittade ett drömhus! Jag tänkte visa lite bilder på det, och andra intressanta hus, men jag kan inte kopiera bilderna från sidan. Är det någon av er som klarar det? Sidan är idealista.com. Jag akn inte högerklicka på bilderna och spara, det går inte att kopiera den. Hjälp!

10 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Jag gillar inte att se film heller...nån gång, hellre då dokumentärer el biografier...Vill att det ska vara autentiskt...Ha hänt el på riktigt liksom. Serier slukar folk läser man...hur har dom tid.
  Ja dagarna går och folk dör som flugor...riktigt otäckt. Vågar inte gå ut ens om dom nu lättar på karantänen som vi väl får veta i morgon.
  Idealista går inte att ta bilder från...Fotocasa däremot och kanske Vibbo som är fd Segunda mano. Dom har ofta samma bostäder.
  SAS har ställt in alla resor i april fast dom nyligen sa att dom hade många dagar för ett tag sen på UD:s lista.
  Jaja vill inte hem men så är det det där med försäkring...
  Ha det så bra! Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vad skönt att höra att du inte vill åka hem! Det hade varit en tuff situation om du vore tvungen att stanna i Spanien, mot din vilja! hoppas att det löser sig med försäkringen.

   Vibbo har jag inte provat, men fotocasa har jag tittat på, men de har inte många hus. Och inte drömhuset...

   Jag tycker om filmer med bra historier. Men ser gärna någon som jag sett förut, så jag vet att det inte är slöseri med tid :-) Om det inte är på bio förstås, då är det inte så viktigt, det är så roligt att gå på bio! Har du någon favorit bland dokumentärer eller biografier?

   Radera
 2. Tips om du vill spara ner bilder är funktionen "skärmklipp" (Windows). Då klipper du helt enkelt ut den lilla bilden :)

  Getost som är så gott! Tänker mycket på alla småföretagare, särkilt i Spanien där man inte har samma skyddsnät som här. </3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Småföretagarna ja! Det känns som om den stora kraschen ligger framför oss! Hur ska det gå?! Och ett land som är så beroende av turistnäringen, man vet ju inte ens när flygen börjar gå igen!

   Jag ska prova skärmklipp!

   Radera
 3. Precis, tänkte som Simone där. Om du har en Windows, ställ dig någonstans på sidan (inte på bilden) och högerklicka. Längst/långt ned i rutan står det Take a screenshot (el vilket språk du nu har inställt), vänsterklicka på den raden och då får du upp som en ruta du kan dra i så att den passar det du vill spara. Om du klickar på Copy så sparas det du har och du kan klistra in det var du vill, till exempel PhotoShop. Skapa en ny (Ctrl+N) och klistra in (Ctrl+V), bearbeta och spara. Väljer du Download så sparas bilden så som du har valt och du kan hämta upp det i valfritt program (eller ladda upp på Blogger).

  Den här funktionen upptäckte jag för ett halvår sedan, att jag inte vetat om det tidigare känns nästan pinsamt!

  (Ett tips till i sammanhanget. Vi pratade för länge sedan om det där med att förlora bloggen. Jag började faktiskt använda mig av denna Take a screenshot-funktion och spara varje inlägg med kommentarer som en bild på min dator, en mapp och så döper jag varje bild efter datumet. Jag har hittills bara gjort ett år, tar lite tid men egentligen inte så mycket. Nu börjar jag få lite fullt på min dator med annat skräp så jag var tvungen att pausa. Skulle det hända något så har jag i alla fall sedan alla inlägg som en bild kvar.)

  Det om det ...

  Kul med getosten! Hemgjord ost är ju så sanslöst gott! Hade en arbetskamrat vars mamma i Rumänien gjorde egen ost och den var hur god som helst, så där som man karvar stora bitar och mumsar på!

  Ta hand om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den detaljerade beskrivningen! Måste prova detta! Det finns så mycket intressant från idealista att visa!

   Jättebra tips för att spara bloggsidorna! Bra gjort, Emma!

   Här karvas det från osten... Inte jag, jag avskyr ost, har alltid gjort, men Jesús hälsar att den här är så god att den kräver ett särskilt gott vin för maximal njutning. Den här ostmakerskan håller förresten kurser hemma på sin gård. Vi var med på en. Det var spännande! Tips till dig, om du har vägarna förbi och vill både göra ost och vara med på ostprovning :-)

   Radera
 4. Tänkte också tipsa om skärmdumpar, men ser att du redan fått tipset. :) På vår dator funkar det inte med högerklickning, utan man måste gå till startmenyn och söka på "snipping tool", så du får kanske testa vad som funkar för dig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är så kloka! Kommer att prova detta, en dag när jag känner att jag har tålamod.

   Radera
 5. Jag blev tvungen att gå in på idealista och titta. Det var väldigt underhållande! På något sätt ändå så befriande utan alla uppstylade rum som får ens eget hem att kännas som en grotta. Jag minns att du hade ett inlägg för många år sen där du skrev om spanska motsvarigheten till hemnet.
  Passande till det började jag kolla på "Husdrömmar Sicilien" på SvtPlay. Ett tips om du skulle ha tid över. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det än.

  SvaraRadera
 6. Idealista är både underhållande och deprimerande! Efter ett tag får man en överdos av hemska hem. Man blir extra tacksam över att ens eget hem inte är så illa:-) Ja, hade inlägget för ungefär ett år sedan, lite drygt.

  Jag har läst om programmet. Det låter mysigt! Om jag får tid över, och låter bli att blogga den tiden:-) kanske jag kollar! Ser att det är korta program - bra!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget