tisdag 19 maj 2020

Tandläkarskräck och valium

Min tandläkarskräck började när jag var liten. Eftersom jag inte gillade att gå till tandläkaren bestämde sig min tandläkare för att lura mig när en tand skulle dras. Hon sa inget om det, sa bara att vi skulle prova en bedövningskräm. Hon strök på tjockt med kräm på en sådan där mjuk rulle och höll den en lång stund mot tandköttet. Sedan sa hon att hon skulle känna där om det var bedövat. Gör det här ont? Gör det här ont? frågade hon gång på gång, nä, nä, ja, ja, JA! för med ett ryck drog hon tanden och den smärtan... Och sedan dess har den där lilla vassa grejen som man undersöks med fått mig kallsvettig och tårögd, och så var det den där nålfobin (jodå, sprutor är också jobbiga, inte bara blodprov), och så gick det ett antal år utan tandläkarbesök. Och nu gick en bit av en tand av så det var bara att gå.

Vi har en tandläkarmottagning precis vid det gamla tvättstället, dit gick jag. Fick tid för undersökning dagen därpå, alltså idag, och det var en upplevelse, kan man säga. Man måste ha munskydd på sig hela tiden när det är möjligt. Fast det var en parentes. Den här tandläkarmottagningen har en massa konstiga apparater. Jag fick stå i en maskin och bita i något medan en apparat snurrade runt huvudet och tog en bild. det var vanliga bilder, sedan spärrades läppar och kinder ut och bilder togs av tänderna framifrån. Till och med en porträttbild av mig togs!

I alla fall, imorgon ska jag tillbaka för att få min stackars tand omhändertagen. Förhoppningsvis går den att rädda. Jag chansade och frågade om det går att få lugnande, för den där sprutan blir jobbig, det vet jag. Och strax därefter hade jag ett recept på en tablett valium i handen. Jag har aldrig tagit valium, tror jag. Någon slags tablett fick jag visserligen när jag fick injektioner i ögat.... Är inte det rätt starkt? Det är nog bäst att få undan så mycket jobb som möjligt innan jag tar den där tabletten, för efteråt kanske det blir svårt att jobba...?


Eller vänta... Jag sökte på nätet. Effekt av valium. En person undrade det i en tråd, hade visst tagit fyra gånger min utskrivna dos för att dämpa ångest vid föredrag i skolan, och kände sig inte annorlunda alls utan hade samma ångestfyllda självmordstankar... Varför kollade jag... Tänk om den där tabletten inte hjälper alls? Tack och lov att jag bara behöver inför en injektion i munnen. Det finns folk som har det tufft på riktigt.

10 kommentarer:

 1. Tandläkarskräck känner jag igen! Tror min tandläkare har glömt att kalla mig på flera år... Eller var det för att jag stank whiskey sist? Hade bett att få något lugnande innan, men det var dyrt och omständigt så jag löste det själv med lugnande dryck en stund innan :) Förklarade för tandis varför jag stank sprit!
  Min undersökning gick bra och jag hoppas verkligen att ditt besök blir bra! Intressant med alla fotografier innan. Så skönt att slippa alla dessa klämmor de annars använder!
  / Carin

  SvaraRadera
 2. Hahaha! Du fixade det på egen hand :-D

  Byt tandläkare, till en som inte är främmande för lugnande medel!

  Önskar att du slapp tandläkarskräcken, men vad bra det känns när det finns fler som man själv... Vi får se hur det går imorgon. Nu är jag mer rädd för att tanden inte ska gå att rädda, än sprutan.

  De stoppade in både stora klämmor och en enorm spegel i munnen på mig för olika fotografier. Ett var så hemskt att det var jobbigt att se :-) En del fotografier ska inte tas, så är det bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går hos Folktandvården och de erbjöd lugnande medel för 350 kr (blir mycket whisky för den summan) men då måste jag vara på mottagningen 1 tim innan behandlingen! Att berätta för tandis om sin oro och rädsla är absolut nödvändigt för att det ska fungera! Omöjligt att resa sig och gå därifrån om det inte känns OK! Det har jag gjort hos gyn...!! / Carin

   Radera
  2. Oj, så dyrt...

   Ja, man måste säga det. Ibland fungerar det, men den förre tandläkaren jag var hos brydde sig inte ett dyft.

   Radera
 3. Hej Annika!
  Ja tandläkaren är det värsta som finns...ja allt är ju relativt men på min tid så var dom som skräcködlor...elaka och brutala...
  Valium, beror ju på hur många mg det är...max 5 är nog ingen fara...Jag blir trött av en halv med samma innehåll.
  Lycka till,vet en som skulle behöva gå. Jag. Har en superbra svensk här.
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att du har hittat en bra!

   Det var 5 mg. Hjälpte inte ett dugg! Ingenting! Nada!!

   Radera
 4. Lycka till hos tandläkaren, Annika! Så bra att du tar tag i detta! Visst är det inte Dentalmonte du går hos? Vi bojkottar dem - ok? Hoppas inte heller det är denna tandläkare du ska besöka:

  https://youtu.be/DvStGzDmkug

  Hoppas det inte blir alltför dyrt och hoppas det inte gör ont alls! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Nej då, går inte till Dentalmonte, lovar.

   Inte dyrt. Undersökning gratis, behandling 50 €. Och bra tandläkare!

   Radera
 5. Tandläkare... Svensk som man är går man ju minst en gång om året (iallafall jag...). Jag har haft en dansk tandis som drog ut alla mina visdomständer så jag såg ut som Piff eller Puff, lite svårt när man jobbar i växeln / receptionen på en advokatbyrå...
  Jag har haft flera franska men bara två kvinnor varav en den näst sista berättade att jag hade karies i 6 (!) tänder i överkäken och det bästa var att dra ut allihop och ersätta med tänder på titanskruvar. 300€ styck... Tjena moss sa jag och gick till en annan tandläkare som röntgade och sa att vilken fin munhygien du har och inte ett enda hål. Då drog jag fram informationen från den andra tandläkaren och undrade om hon inte hittade de 6 karies drabbade tänderna. Den nya tandisen blev chockad och ville absolut göra om undersökningen och kallade på kollegor... Men näe, de hittade inga hål...
  Jag kände på mig att den andra tandläkaren ville tjäna lite pengar, 6 x 300€ är ju aldrig fel, så jag är väldigt glad att jag gick till en annan mottagning. Nu har förra tandisen förlorat 2 patienter och den nya vunnit 4 patienter eftersom jag rekommenderar alla kompisarna som bor runtomkring att gå dit. De tar dessutom inte särskilt mycket betalt och så är de så himla gulliga.

  Annika, det kommer att gå jättebra hos din tandläkare! Det kommer inte att kännas ett dugg! Det är dessutom superviktigt med friska tänder, det kan ställa till det i hela kroppen annars så gå nu en gång om året! Det måste ju vara mindre smärtsamt att gå till tandis än att föda barn, frågar hon som inte har barn... ;o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan jämföra behandlingen med kejsarsnitt, det går att dra många paralleller...

   Kommer från och med nu att undersöka tänderna varje halvår, om det behövs, fixa varenda liten grej. Ska aldrig lämna mina tänder i sticket så här igen.

   Vilken hemsk historia, och så bra gjort av dig att konsultera en annan tandläkare!! Tänk om den första hade dragit ut sex tänder på dig!

   Radera

ny gadget

ny gadget