söndag 3 maj 2020

Fyrtionionde dagen i karantän - invigningsfest och falsk trygghet med maskI och med lättnaderna i karantänen, att alla nu får gå ut (under begränsade tider) verkar allt ha förändrats. Det verkar på folk som om den här krisen är över. När jag kom till mataffären var parkeringen full. Det har inte hänt sedan innan allt det här började. Det var mycket folk som handlade, och det var inte lika noga med att hålla avståndet till andra längre. Jag var själv ovanligt avslappnad. Jag tror att det berodde på munskyddet. Ja, jag bar munskydd för första gången. Det beror på att pollensäsongen har satt i ordentligt, hu, vad mycket pollen det är i luften nu, och jag tänkte, att om jag får en nysattack inne i mataffären kommer jag att skapa panik. Jag duschade precis innan jag åkte för att få bort allt pollen från mig själv och starta handlingen under bästa förutsättningar. Men åter till munskyddet. Det är sant, det som sägs, det skapar en falsk känsla av att vara skyddad! Gång på gång fick jag påminna mig själv om att hålla undan från folk, men jag glömde ständigt. Däremot, när jag behövde besöka butiken bredvid gick jag in utan munskydd, och det var annorlunda. jag kände mig oskyddad och glömde inte för en sekund att hålla avstånd till andra.

Andra saker som sägs, som jag under karantänen upptäckt att det stämmer: Motion gör en gladare och påverkan den mentala hälsan positivt.
Mat och psyke hänger ihop. När man får röra på sig lite mår man bättre och har inte längre någon lust/något "behov" av att äta nonstop, det är hur lätt som helst att äta som vanligt, på vanliga tider!
Alltså - toppen att vi får gå ut och gå igen!


Vi firade det nya bordet med grillfest. Disa blåste ballonger som vi satte upp i parasollet ovanför bordet. Ungarna lekte med vatten och vi gjorde iordning grillspett med grönsaker, räkor och kyckling, hade svensk dippsås, svenska chips och päroncider, grillade nygjord korv från slakteriet, och efterrätter fanns.
Efter Runas och Jesús siesta hade vi fiskdamm. Jesús, Runa och Disa, som längtat så mycket, fick meta med ett paraply genom köksfönstret, och de fick upp ost, chokladägg, karnevalsmask med paljetter och fjädrar, spröda majskrokar och Ahlgrens bilar.

Min egen "fisk" tog jag aldrig fram, den hade jag gömt i servettelådan; mörk choklad. Grannen ett par hus bort ackompanjerade det hela med musik, han brukar dra ut dator, högtalare och ljudbord och håller något slags disco för grannskapet vare kväll. Musiken är inget vidare, men ibland kommer det en bra låt och då är det kul.

När barnen somnat satt Jesús återigen och tittade på månen och lärde sig namnen på olika vulkaner, bergskedjor och månhav. Han berättade sedan entusiastiskt att ha hittat kratern där hans favoritfilm av Stanley Kubrick utspelar sig.

I alla fall, nu är bordet invigt och en del av familjen!14 kommentarer:

 1. Vilket vackert bord! Förstår nu att det var tungt då det är gjort av så många kakelplattor(?).Trodde det var ett träbord först.
  Härlig invigningsfest ni hade och ögonen på dottern vid fiskdammen är så talande :D! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kakel, ja, det är plattorna som gör det så tungt! Men träbenen är massiva och väger en del också. Den dag vi flyttar kommer vi att anlita flyttfirma...

   Radera
 2. Blev bra med bordet! Jag har samma känsla av att folk liksom bara "släppte" allt plötsligt som att nu är sjukdomen över. Fast här vet jag inte om det kan kopplas till maskerna (som kanske varannan person har på sig).

  Absolut att motion och mat är superviktiga för att man ska vara i balans. Och sömn! Funkar de är mycket vunnet. Funkar de inte tycker jag allt haltar.

  Jätteskönt att ni får röra på er mer nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folk blir kanske trötta på att vara oroliga, på sin vakt, på att anpassa livet efter risken att smittas...?

   Radera
 3. så fint bord! Blir glad av att titta på det! Jag köpte också ett balkongbord om vi nu kommer vara hemma hela sommaren (istället för La Manga) så är det ju mysigt att kunna äta ute. Ja, barnets pappa har skickat munskydd av tyg per post från spanien till oss då jag sa att här inte fanns... nästan ingen använder, några få har jag sett. Ja, jag tror också på att då glömmer man lätt och hamnar för nära. Såg även bilder från Spanien där man verkligen inser hur mycket fler människor det bor... ja, då bor jag ju ändå i Gbg, Sveriges näst största stad men skillnaden är enorm. Kan ju vara så att det är mer folk nu ute i förorter, villaområden etc och mindre folk inne i stan. Bara vi som bor här..? Ja, det är viktigt att veta vad som funkar bäst för att må bra. Jag har läst Dr Chatterjee böcker och han har många bra tips om att må bra med enkla medel. T.ex. djupandning. Andas in, håll andan och andas ut. 3-4-5 sek. Även så har jag gjort en sinnesövning som även funkar på barn = 5 saker du ser, 4 saker du hör, 3 saker du känner, 2 saker doftar, 1 sak du smakar... brukar göra den utomhus på promenad! ett sista av hans tips är en avslappningsövning som du kanske kan testa på Disa. Fötterna sträcker sig och slappnar av, benen sträcker sig och slappnar av... fortsätt hela kroppen med mage, lungorna,armarna, fingrarna nacken, ansiktet... och sista hela kroppen slappnar av. Ja, flera av hans råd har verkligen hjälpt mig. Så kul med fiskedamm! Gott med grillat! / Gabriella

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Hur gör du sinnesövningen? Ska det vara fem saker man hör just då? En sak som man känner smaken av just då?

   Kommer ni att använda ansiktsmaskerna? Snällt att han skickade dem! Vi har våra ifall det blir obligatoriskt att använda dem, eller till situationer med mycket folk. Fast det är det sällan här i vår lilla stad.
   Hoppas ni får glädje av balkongen med det nya bordet! Det blir nog Spanien nästa sommar istället!

   Radera
  2. Ja, precis! Man går runt och tittar/pekar på 5 saker man ser... (pga Dani är större säger han 5, jag 5, varann och det får inte vara samma - jag försöker finna saker som är svårare att upptäcka), 4 saker du hör tex. fåglar kvittra, humla, annat djur eller även bil, nån sjunger/musik... 3 saker du känner du vinden, gruset under skorna, hur kläderna känns på kroppen... 2 saker doftar som lukta på blommor/gräs och sita en smak i munnen av kanske det senaste du åt.

   Jag tänkte ge två av maskerna till min pappa då jag är mer orolig för honom. De är av tyg så kan man stoppa in ett papper men ja, än ser jag väldigt få så kommer inte använda... Jag försöker istället undvika spårvagn/buss (åkt en gång på 8 veckor) och gå till butiker när det är lite folk etc. / Gabriella

   Radera
  3. Jag förstår! Jag ska ta med mig detta! Prova med Disa på någon promenad när vi är själva.

   Det är nog det bästa du kan göra, att undvika lokaltrafik och folk på stan.

   Radera
 4. Bordet är ju superfint och fiskedamm, det bästa som finns! Kanske borde göra så när vi delar ut julklappar!
  Pratade med min moster igår, hon bor utanför Barcelona och sa att det var fullt med folk på stranden. Vi märker också av att undantagstillståndet skall lättas i Frankrike om en vecka. Det blir nog inte så för Ile de France dit Paris hör och särskilt inte för Val d'Oise, där jag bor, eftersom det är här viruset sprids som mest. Vi får se vad regeringen säger på torsdag. Jag ser fram emot att få cykla igen och ta promenader i skogen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns din moster :-) Det verkar ha varit närapå trängsel i storstäderna...

   Jag tror att fiskdammen borde återinföras! Vi ser det som något vi hade på barnkalasen när vi var små, men det är ju jätteroligt med fiskdamm fortfarande!

   Hoppas att du snart få rdina skogspromenader!

   Radera
 5. Svar
  1. Eller hur! Jag tror att det kommer vara med en hel del i bloggen framöver, för vi kommer tillbringa mycket tid där!

   Radera

ny gadget

ny gadget