lördag 23 maj 2020

Erik Helmerson om ifall viruset vore en militär invasion

Vilken text! Läs här, citat från Erik Helmersons ledare i DN, (läs den gärna i sin helhet: Så här skulle det låta om Sverige blev invaderat 23/5 2020):


"Den här gången var det ett virus. Men corona ger en föraning om hur det riskerar att se ut om det blir främmande makt som angriper oss nästa gång.


God eftermiddag. Den militära invasionen av Sverige har nu pågått i snart fyra månader. Vi går direkt till den dagliga presskonferensen med överbefälhavaren Annika Tegnell, ansvarig för den svenska strategin.
”Den dåliga nyheten är att oproportionerligt många svenskar har dött av denna invasion. Den goda är att hittills är det framför allt unga män mellan 18 och 25 som fallit offer. De allra flesta svenskar bör kunna leva som vanligt. Däremot bör riskgrupperna, alltså personer som invasionsmakten ogillar särskilt, hålla sig undan.”
Länderna i vår omvärld har antagit en helt annan strategi, att skjuta på angriparna när de närmar sig. Inte Sverige. Varför?
”Vi misstänker att alla andra gör fel och att de så småningom kommer att inse sitt misstag och upphöra med skjutandet – men det vet vi inte förrän om tre–fyra år.”

/.../
(Fråga till statsministern)
"Men det finns många experter som säger att Sverige valt fel strategi, att vi i stället under denna invasion borde ha använt handeldvapen, luftvärn, stridsfordon, ubåtar och Jasplan?”
”Jag medger att det är ett misslyckande att Sverige inte lyckats skydda riskgrupperna. Men som helhet har den svenska modellen fungerat. Jag utesluter inte framtida skattehöjningar.”Jag vill poängtera att jag sannerligen inte vet mer än någon annan om vilken strategi som kommer att fungera bäst. Kanske gör Sverige så rätt man kan, eller så har Spanien gjort rätt som stängt ner hela landet i två månader. Det lär vi få veta längre fram. Men jag gillar en text som får en att haja till, och det tycker jag att Helmerson har lyckats med!

Vad säger ni om den här texten?

24 kommentarer:

 1. Ja, man hajade verkligen till och fick ett annat perspektiv. Bra skrivet och tänkvärt. Det blir kanske så i alla fall att alla andra länder har mer rätt och Sverige mest fel. Inte så konstigt i så fall. Varför skulle Sverige veta bättre än alla andra?/Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Eller tvärtom. Eller så är länder så olika att olika metoder krävs för olika platser...

   Jesús Sverige-guidebok, som han köpte när han skulle hälsa på mig där första gången, varnade för att svenskar alltid tror att Sverige är bäst i världen på det mesta och att man i Sverige alltid har rätt och gör rätt :-)

   Radera
 2. Eller så har alla länder gjort fel? Eller så har alla gjort rätt? Eller så har kanske alla länder gjort både rätt och fel?

  SvaraRadera
 3. Det är säkert så att alla länder gjort både rätt och fel men jag tycker Sverige misslyckas helt med att skydda de äldre-äldre som de säger. Det första som borde gjorts är väl att sett till att alla som jobbar med dessa människor fått all sorts skyddsutrustning som säkerthetsåtgärd. Skulle all världens länder som kör med ansiktsmasker ha helt fel....Nu menar jag inom sjuk-och omsorgsvården, inte när man är ute och går på gatan.
  Jag har läst hela texten, tycker den är jättebra, fick goda skratt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste ju ses som ett misslyckande. Huvudsyftet med alltihop måste ju vara att rädda så många liv som möjligt, och det har inte gått, nu har 4 000 avlidit på grund av viruset.

   Radera
 4. Jag tror att Frankrike (och Spanien) har gjort en del saker rätt och att Sverige gjort andra saker rätt. Även att situationen var olika, glesbefolkade lilla Stockholm jämfört med världsstäder. I Madrid och Paris tror jag att sjukhusen var värre drabbade och jag var mest rädd för att inte ha öppna sjukhus. Frankrike har kommunicerat och agerat tydligare än Sverige. Snabbare och mer kraftfullt och det är bra (utan att ha pressträffar dagligen). Däremot detaljstyrningen har blivit otydlig och omöjlig att följa, och det stängdes lite för mycket, att skolbarnen knappt fâr leka som vanligt, för mânga regler nu... Att det tvärtom i Sverige stängdes för lite speciellt i region Stockholm eller att kommunikationen skulle ha varit tydligare, mer kraftfull. Samtidigt tror jag att juridiskt och polisiärt kan man kanske inte bötfälla eller fängsla eller ens kontrollera i Sverige som man kan i Frankrike även om det kanske inte är nödvändigt men att det gör att man inte kan beordra folk in i karantän?... Jag tycker även att Sverige borde ha satsat pâ en app och pâ att testa och kontaktspâra mycket mer och tidigare eftersom det verkar vara den strategi som funkat bäst bland andra länder? Det som jag tycker var smart i Sverige var att man satte endast en grupp (äldre) i karantän och det verkar ha fungerat att ha skolor öppna, men att det var smart att hâlla tonäringar hemma som har väldigt stora kontaktnät men som kanske inte behöver barnpassning av sina föräldrar... Att det inte skapades samma hysteri i Sverige känns positivt och det skriver jag för att jag verkligen är försiktig med hygien och hâlla avstând men avskyr att ha ansiktsmask i mataffären... Samtidigt tror jag att det är en hemsk sjukdom för de som hamnar pâ intensiven sâ jag är tacksam att jag inte behöver fatta dessa omöjliga beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra du avslutar, för den rollen vill nog inte många ha. Vilket ansvar att behöva fatta sådana beslut, som berör så många!

   Intressant att läsa din kommentar, jag håller med om mycket. Även om jag önskar att jag slapp vara med om det här, är det intressant också, ingen vet vad som kommer att hända.

   Jag önskar att skolorna skulle öppna här i Spanien...

   Radera
  2. Vi har skola nu. Men det är inte samma skola. Vi är lite besvikna pâ vâr kommun. Vi bor i en kommun där man inte satsar pâ skolan. Kommunen styrs av de äldre. Tidigare bodde vi i kommuner där man satsade pâ skolan. Det är stor skillnad. Det lustiga är att skolan här har bättre rykte... Men alltsâ städning av skolan i vâr kommun sker en gâng i veckan medan i den gamla kommunen är det städning varje dag. Det som känns extra viktigt nu. Inte heller nâgon gymnastik vad vi vet? Och barnen fâr inte röra varandra vilket blir jättekonstigt. Men just att inte städa skolan (helst med vattenânga och sâpa skulle jag tycka, och inte med klorin... sâ jag kanske inte ska klaga pâ att det inte städas för att andas in klorin är väl lika farligt som viruset...) Det som är bra är att det är smâ klasser. Det tror jag är fantastiskt för inlärningen. Men det som blev trâkigt för barnen är att helt plötsligt har de inte sina vanliga kompisar som de längtat efter. Inte ens under rasterna eftersom grupperna är isolerade frân varandra. Min son hade tur och otur. Han är i samma grupp som tvâ kompisar sâ det gâr ganska bra. Samtidigt är det lite jobbigt att samsas tre pojkar sâ vi fâr se hur de löser att leka tre stycken... Eller om han fâr leka med nâgon ny kompis? Det andra som jag faktiskt tycker är bra men som mâste vara jättejobbigt för en del föräldrar är att han har skola tvâ dagar i veckan men man kunde faktiskt välja fyra dagar om man hade det behovet sâ jag tror att de flesta är nöjda...

   Radera
  3. Vilken konstig situation det blir i skolan! Undrar om det blir samma här? Men hur ska man hindra barn att röra vid varandra, eller vara nära varandra? Jag har svårt att se att det blir så i Disas skola, när den kommer igång i höst, men man vet aldrig...

   Radera
 5. Jag håller nog med Tove när jag tänker efter lite till...alla länder har nog gjort både rätt och fel! Alla försökte nog göra så bra de kunde. /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, vad många nog det blev. Nu är jag trött. God natt! /Annika F

   Radera
 6. Vem som gjort rätt eller fel får vi nog vänta länge på. Ingen verkar ha tillräckliga kunskaper om viruset som dessutom ser ut att uppföra sig på många olika sätt och ge en mängd olika symptomet. Immuniteten ser ju också ut att vara låg utifrån det som hittills visats på tester som de olika länderna gjort. Jag lyssnade idag på Söndagsintervjun med Anders Tegnell som var intressant och höra hur de tänkte. https://sverigesradio.se/sondagsintervjun
  Jag bor och arbetar som sjuksköterska i Norge sedan många år och kan se varför det är mindre dödsfall här bland de äldre som är den största gruppen som avlidit i Sverige. Här i Norge är majoriteten av äldreboenden och hemtjänst i kommunal regi med fast ansatt personal med trygga anställningsvillkor, bra löner och krav på lämplig utbildning.
  I Sverige är ju äldrevården/hemtjänst sedan många år ”sålt” till privata aktörer vars syfte är att göra vinster på sina ”firmor”. Det gör de med bl.a för uppdraget outbildad, dåligt betald timanställd personal, dessutom underbemanning. Detta skapar ett stort flow av personal vilket är vad man spekulerar om kan vara orsaken till att smittan kommit in i äldreboenden.
  Om det var rätt eller fel att stänga ner Norge får väl tiden utvisa. Även här har många blivit arbetslösa och många fått lämna sina livsverk, speciellt de som är små på marknaden. Det blir också fel tycker jag, som många gör, att jämföra Norge och Sverige. Det är klart man stoppar smittan med att stänga ett helt land, men vad som sker när det ska öppnas igen vet ingen. Man får heller inte glömma att Norge har de ekonomiska musklerna att stänga ner landet om det skulle behövas i 10 år och fortsatt ge bidrag till arbetslösa och viktiga verksamheter pga deras stora oljefond. Det är det inte många länder som kan, däribland Sverige som försöker få landets ekonomi att inte helt gå i botten.
  Men utan tvivel är det en tragedi för alla som på ett eller annat sätt drabbats.

  Ursäkta att det blev en lång rant ��
  Ha en fin helg
  Ingalill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant att läsa Ingalill! Tack för inblick i hur det är i Norge. Vi får hålla tummarna att det går bra för alla länder! /Annika F

   Radera
  2. Jag säger som Annika, tack för den inblicken! Vilken intressant och tänkvärd kommentar! Intressant att få veta lite om skillnaden på äldreboenden Norge-Sverige! Du får gärna skriva fler sådana!

   Bra intervju med Tegnell, jag lyssnar på den, har en liten bit kvar bara.

   Radera
 7. Läste att Sverige bara var självförsörjande på tre livsmedel: morötter, spannmål och socker, så om alla gränser stängs även för handel blir det till att käka morotskaka! (Om man hittar ägg) https://supermiljobloggen.se/nyheter/sverige-bara-sjalvforsorjande-pa-tre-livsmedel/

  Jag hoppas att detta är sådant "man" tänker mer på i framtiden efter Corona, överallt. Mer lokalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Mycket morotskaka! Men att Sverige är självförsörjande på socker var en överraskning för mig! Konstigt, men jag ser socker som en exotisk produkt :-)

   Radera
  2. Inte alls överraskande om socker här i Skåne:) Speciellt på hösten när man ska köra om lastbil efter lastbil med sockerbetor:) Eller när man ser flera hundra meter långa högar med betor som har plockats upp.

   Radera
  3. Hahaha! Jaså, så det är i Skåne de odlas, sockerbetorna! Nu vet jag det!

   Radera
 8. "Jesús Sverige-guidebok, som han köpte när han skulle hälsa på mig där första gången, varnade för att svenskar alltid tror att Sverige är bäst i världen på det mesta och att man i Sverige alltid har rätt och gör rätt"

  Så är det ju. Och det är helt förbannat tröttsamt. När man som jag bor i Portugal, där man by default anser att i Portugal är man sämst i världen på allting och gör fel, blir det kortslutning i hjärnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är något liknande här i Spanien! Nu tror visserligen många spanjorer att det är sämre i Portugal än i Spanien (!), men överlag är åsikten att det mycket är bättre i andra länder än i Spanien.

   Radera
  2. Den officiella sanningen i Portugal är ungefär: Tapas är bättre i Spanien, och skaldjur i Galiza är oslagbart. Annars är det bäst att man äter lunch innan man kör över gränsen för man vet aldrig hur maten är i Spanien. Och kaffet är odrickbart.

   Radera
  3. Hahaha! Det ligger något i det!

   Radera

ny gadget

ny gadget