söndag 31 maj 2020

Livräddare får inte utföra mun-mot-mun-metoden

Kusten var det. I Jesús och Disas skola har de ledigt måndag, så vi stannar en extra dag. Mitt jobb ackumuleras en aning, men det är det värt.

Nu får man bada, men det finns så många restriktioner över strandbesök! En del kommuner har valt att hålla stränderna stängda, men de som öppnar stränderna inför många regler att förhålla sig till. Bland annat talas det om att man bara får vara på stranden vissa tider, och bara ett visst antal personer. det ska kontrolleras med in och utgångar och man ska inte svälja vatten (!).


Lite värre är det när det rapporteras att badvakter i sommar inte får rädda liv genom mun-mot-mun-metoden! Herregud! Går inte detta för långt nu? Nåja, jag har inte hittat källan till detta, låt oss hoppas att Sydkusten har fel.


Har någon av er badat än?


18 kommentarer:

 1. Det med mun mot mun metoden kan nog vara riktigt, iallafall när det gäller vuxna. De samma rekommendationer gäller här i Norge. Har också tittat på FHM’s sida och ser att dessa rekommendationer är de samma. Detta kan bero på att det efter nya rön visat sig att hjärtkompressioner eller hjärtstartare hjälper bra till ambulans kommer.
  När det gäller barn är det annorlunda. Det är inte så vanligt med hjärtstopp hos barn, däremot andningstopp. Då är det viktigaste inblåsningar, då det pga syrebrist kan få hjärtat att stanna och orsaka hjärnskador. Rekommendationerna är 5 inblås i lugnt tempo, inga ”tokblås” med högt tryck.
  Detta sagt med min kunskap/erfarenhet som intensivvårdssjuksköterska, men går nog att googla också.
  Vad som förvånar mig är att man inte utrustat badvakter med en mask de kan använda om det behövs. Laerdal har bra pocketmasker med envägsventil som är utmärkt att använda och rengöra. Den skyddar också mot spyor och blod, som också kan hända.
  Som ”yrkesskadad” sjuksköterska har jag en både i bilen och väskan.
  Det här är de jag har, men finns naturligtvis fler varianter.
  https://www.laerdal.com/se/doc/113/Laerdal-Pocket-Mask

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar, Ingalill, den blev jag glad av! Så intressant att läsa! Värdefullt att få veta mer av någon som kan!

   Du brukar ha med dig mask, skriver du, finns det andra saker som du har lättillgängligt ifall det skulle behövas?

   Radera
 2. Vet du, det där blev jag faktiskt upprörd över! Jag hoppas också att de har fel för det kändes som att en gräns passerats när de skriver att badvakterna förbjuds använda denna livräddande insats. Vad ska de göra, stå och titta på medan folk dör när de så enkelt hade kunnat räddas? Vem som helst kan ju drabbas av detta, man kan slå runt i vattnet av en våg och slå i skallen eller vad som helst! Det är bara att hoppas att de utrustas med hjälpmedel.
  (Önskar ibland att Sydkusten kunde uppge var de fått informationen ifrån, det är inte lätt alla gånger att hitta själv. Särskilt inte med min spanska ... Haha!)

  Vi går in i fas två i morgon så nej, vi har inte badat än. Just nu regnar det faktiskt! Önskar det kom mer, det är torrt igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://rfess.es/wp-content/uploads/2020/05/Recomendaciones-para-actuar-frente-a-la-COVID-19-25-de-mayo-de-2020.pdf

   Sidan 9 ...

   Radera
  2. Du har utfört detektivarbete, Emma! Hur hittade du detta?! Tack för länken!

   Jag håller helt med, Sydkusten borde bli bättre på att källhänvisa.

   Radera
  3. Med stor envishet! :D

   I någon tidning hittade jag någon som citerade ur denna och på så sätt hittade jag det, med hjälp av meningen om mun mot mun-metoden.

   Vet du vad jag läser nu, det är samma i Sverige, i alla fall om personen visar symptom på att vara smittad av coronavirus (jo, det är nog väldigt lätt att se om personen har hållit på att drunkna). Där är det i och för sig en rekommendation.
   https://www.1177.se/olyckor--skador/akuta-rad---forsta-hjalpen/hjart-lungraddning-hlr/

   Radera
  4. Superintressant! Tack för länken! Nu har jag lärt mig mycket nytt, så bra det är att ha en blogg!

   Radera
 3. Hoppas ni får en fin minisemster utan polistillsägelser!
  Här på Mallorca fick de stänga några stränder igår för det blev för mycket folk - lite underligt när här inte är några turister!
  Vi har iaf hittat tomma stränder och faktiskt badat. Gissar att det är 20 grader i vattnet! Men reglerna är många, 2 meter mellan olika sällskap, 6 meter bred gång längs vattenbrynet där ingen får ligga och sola, toaletter och duschar är avstängda... ja, det finns säkert fler! Men härligt att få bada ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Fanns det vakter på stranden som kontrollerade avståndet och andra normer?

   Radera
 4. Tack Ingalill för bra information om pocketmask! Hade jag aldrig hört talas om innan.
  Jag har inte badat men några barn vid Hagaparken badade i Brunnsviken när vi gick förbi idag. Varmt och soligt här :).

  SvaraRadera
 5. Glömde... Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, eller hur!

   Så skönt att värmen har kommit till Sverige! Kanske det blir ett dopp för dig också snart?

   Radera
 6. Oj, vad provocerande att man inte får göra mun-mot-mun. Man måste väl ändå fråga sig vad som är rimligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker ju det, men enligt Ingalill ovan är inte mun-mot-mun-metoden så viktig, för vuxna, utan att det kan räcka med hjärtkompressioner.

   Radera
 7. Ibland kommer mer eller mindre genomtänkta regler, både i Spanien och i UK. Det vet vi av erfarenhet.
  Vad jobbar du med nu?
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vikarierar som distanslärare!

   Vilka ogenomtänkta regler har kommit hos dig?

   Radera
 8. Vi har badat två gånger denna veckan och idag ska vi till stranden igen! Absoluta höjdpunkten att få se I springa och hoppa sig trött i vågorna. Han har varit i två timmar i sträck. Promenader är ju ingen höjdare för en 6-åring så det har dröjt till nu innan han liksom verkligen har njutit av någon slags fysisk ansträngning. Angående badvakterna kan jag förstå att det låter kallt, samtidigt kan man tycka att just i detta läget är det kanske bättre att folk tar hänsyn till den utsatta situationen som badvakterna har om de tvingas livrädda och utsätta sig själv för stora smittorisker, och istället för att ta risker, hålla sig vid kanten, inte simma långt ut och inte vara ensam. Kanske. Det känns som en liten uppoffring att göra för att inte utsätta andra människor för risker... badvakterna är ju inte utbildad sjukvårdspersonal med någon egentlig utrustning. De är ju ofta unga sommarjobbare, ska de behöva ta risken att bli smittade bara för att folk vill nyttja sin rätt till frihet att göra som de vill, men ändå förvänta sig att någon annan ska finnas där och rädda dem om det går fel? Inte helt svart eller vitt... /Carin

  SvaraRadera
 9. Två timmar i vattnet! Vad härligt! Nej, en sexåring ska inte promenera, utan leka och ha roligt! Trötta ut sig!

  Det här med badvakterna. Jag vet nog för lite för att tycka egentligen. Jag har inte sett badvakter på de stränder där vi ibland badar. Vet inte om de brukar behöva rädda många. Jag tänker att folk försöker nog alltid vara rädda om sig, ingen vill väl riskera att drunkna, så jag tror att vetskapen om att mun-mot-mun-metod inte utförs inte avskräcker någon, olyckan kan ju vara framme ändå. Men badvakterna finns väl där för att kunna rädda liv, om det krävs? Är inte det deras jobb? De kan ju inte stå och se på medan någon dör, för att undvika eventuell smitta? Väl? Men nu berättade ju Ingalill i kommentaren ovan att det räcker att utföra hjärtkompression på vuxna, och att det finns en slags masker som man kan använda. Kanske utrustas badvakterna med sådana i sommar?

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget