onsdag 20 maj 2020

Sveriges version av kampsången - Vi håller ut!
Carin tipsade i en kommentar om att det har gjorts en svensk version av Spaniens kampsång mot viruset; Resistiré.  Roligt att höra den! Hoppas att den blir omtyckt. Men får jag välja tar jag den spanska versionen. Den svenska texten (av Ingela Pling Forsman) är fin, men så abstrakt att den inte griper tag, i jämförelse med den spanska. Och så är det väl det att de spanska artisterna spelar in hemifrån eftersom låten gjordes under karantänen, när vi alla var instängda i våra hem och höll på att bli smått tokiga, de svenska artisterna är ju inte tvugna att stanna hemma (vilket jag är glad över). Äsch. Det är svårt att beskriva det hela. Den här perioden av karantän sitter i på något sätt. Alla vi i Spanien; musiker, programledare, butikspersonal, arbetslösa och alla andra, har gått igenom den och nu är känslan att vi har tagit oss ut på andra sidan efter något... Jag vet inte. Omskakande och tragiskt. Tragiskt för att det nyligen dog över 900 personer varje dygn på grund av viruset och världen skakade. Nu är det mellan 50 och 80 dödsfall om dagen.


Trots trasig tand och tandläkarbesök igår, så var det en härlig dag. När jag kom hem efter undersökningen stod Jeus vid spisen, han förberedde hamburgerlunch med hemgjorda pommes frites, små gröna, stekta paprikor som han strödde salt på, och hamdburgare. Vi åt ute i pation och det var härligt! Vilken glädje det här underbara trädgårdsbordet skänker! Värmen har kommit igen och jag hade hällt upp vatten i ett stort lerkärl där barnen kunde leka och bada. Disa är galen i att bada, och tillbringade lunchen i vattnet, och Runa ville snart ner och leka hon också. Det känns som att ha semester, att vara ute i pation runt det glada bordet, barn som leker, doft av solkräm och glass till efterrätt.

Det är så skönt att värmen har kommit! Igår var den första dagen som jag satt och jobbade utan tjock tröja. Husen är ju oisolerade och kalla för det mesta, utom, tja, från mitten av maj och fyra månader framåt. Så enormt skönt att kunna vara inomhus utan att frysa, och utan en tjock tröja på sig! Välkommen sommar!

18 kommentarer:

 1. Den spanska är som du säger "vassare".
  Spanien ligger mig varmt om hjärtat som jag i unga år bodde på Mallorca ett tag.
  Spansk pojkvän.
  Senaste resan var till Frigiliana där brittisk släkt till maken ( ej spanske pojkvännen!) haft en restaurant.
  Måtte Spanien klara allt detta.

  SvaraRadera
 2. Men VARFÖR bygger de inte hus som funkar resten av året? Ekonomiskt, tradition, okunskap eller vad..??? /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min upplevelse är att de nya husen i södra Spanien varken funkar på sommaren eller vintern eftersom de är för oisolerade. De pallar varken värmen eller kylan... de gamla husen med tjocka ytterväggar och marmorgolv är skönare.

   Radera
  2. Titti - då förstår jag att Spanien har en särskild plats i hjärtat hos dig!

   Annika - jag är övertygad om att det är priset. Det är billigare att bygga dåliga hus än bra hus. Och folk är vana vid dåliga hus, ingen härifrån klagar över de dåliga husen, bara min kompis Milagros från norra Spanien har förtvivlat över de iskalla, otäta husen utan element.

   Tove - kanske har du rätt. Men jag måste protestera mot att husen inte funkar på sommaren. Jag tänkte som du, ända tills sommaren för snart två år sedan, då vi var i Sverige och det var så fruktansvärt varmt! Det svenska, isolerade huset var en mardröm att vara i!

   Radera
 3. Det är ofta svåra gemensamma upplevelser som gör att man "växer ihop" mer med en plats och en grupp människor. Jag var i USA på 9/11 och det var ju också ett sånt där ögonblick då vi förenades i det svåra. Jag HOPPAS att Spanien är på väg ut ur det hela nu!

  F.ö. tandläkarskräck och sprutobehag har jag också! Jag har noggrannt valt ut en tandläkare som utan att knota ger massvis med bedövning när jag ska göra nåt med tänderna. Och det räcker i stort sett aldrig med den normala dosen utan han får toppa upp det hela en eller två gånger innan jag tycker att jag är ordentligt bedövad och inte känner nåt. Hoppas det går bra med lagningen.

  Festligt med en covid-sång. Här tror jag inte det har slagit nån att man kan ha en sån - det här land har ju snarare splittrats djupare än förenats av det här :(.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick tre doser :-) De två första sprutorna var obehagliga!! Tur att du har hittat en bra tandläkare!

   Det måste ha varit mycket speciellt att vara i USA när terrorattacken skedde.

   Så otäckt att USA splittras av vad viruset för med sig. Corona-sången slog no g här eftersom alla var i samma situation; instängda i karantän.

   Radera
 4. Haha, vad skönt att du äntligen slipper tröjan! Då slipper ni kanske elementen också? :)

  Håller med om att den spanska versionen är bättre. Påminner mig om den här reklamfilmen från Telia som går just nu https://www.youtube.com/watch?v=MUuj6Hljhq0&frags=pl%2Cwn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elementen stängde vi var för en månad sedan, det har räckt med tjocka tröjor och sockar :-)

   Jag såg reklamfilmen, haha, förstår att du kom att tänka på den!

   Radera
 5. Värmen har också kommit hit till Wales, skönt. Skönt att slippa tjock tröja för dig.
  Är tyvärr inte så förtjust i den svenska versionen, den spanska är bättre.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du också tycker bättre om den spanska! Visst blev den svenska mer opersonlig?

   Radera
 6. Kul att se (och höra) spanska artister! Kollade den nu.

  Samma här med klimatet. Har samtal med elever i Sverige och de sitter halvnakna höll jag på att säga, men i linne/T-shirt och jag är helt påpälsad. Någon påpekade det och frågade varför jag hade tjock kofta och halsduk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vad roligt! Så klart, eleverna sitter ju i varma bostäder i Sverige!

   Radera
 7. För mig som inte förstår så mycket spanska, fungerar den svenska versionen bra.
  Annars spelas Anna Stadlings "gamla" sång - När allt det här är över ( https://m.youtube.com/watch?v=b5nZHSu6KLg ) mycket nu i radio.
  Jacke Sjödin fortsätter att göra covers, senast om social distansering...
  / Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stadlings låt var fin.

   Hörde Sjödins nya :-)

   Radera
 8. Nu har jag sett hela den spanska videon och nästan hela den svenska. Det jag slås av är könsfördelningen:

  Vem spelar instrument? Män. Bara män i den spanska och nästan bara män i det jag har sett av den svenska.

  Vem sjunger? Först endast kvinnor (i båda) och sedan både män och kvinnor.

  Lite intressant tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med manliga musiker är väl kulturellt? Det är inte lika vanligt med kvinnliga elbasister, rockgitarrister, trummisar, trumpetare, liksom att det är vanligare med kvinnliga sjuksköterskor än manliga. Vad beror det på? Inte att kvinnor är bättre lämpade :-)

   Radera
 9. Håller med om att Resistiré är mer gripande, men gillar även den svenska versionen (med anknytning till Mallorca genom Palma Music Studio)!
  Blir det något av er resa till stranden? Från och med måndag får vi vara på stranden för att sola och bada, hitintills har endast enskild träning varit tillåten där! /Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir stranden! Hurra! De nya däcken måste ju hålla hela vägen, så hoppas att det inte uppkommer något annat fel på bilen :-)

   Radera

ny gadget

ny gadget