måndag 4 maj 2020

Femtionde dagen i karantän - polismakt och blekmedel på stranden

Även den här dagen spenderades mest tillsammans med vår nya bord, men det är ju inte så spännande att läsa om, så jag tänkte tipsa om folk som skriver mer intressanta saker än jag!

Den första texten är Mats Björkmans krönika i Sydkusten som handlar om att hålla tyst när polisen har fel. Många har blivit tillrättavisade och hotats med böter trots att de faktiskt har följt reglerna som gäller under karantänen. Det är ibland polisen som inte är informerad, men som Mats Björkman skriver, det är ofta bättre att göra som polisen säger, än att diskutera det faktum att det faktiskt är tillåtet att gå ut med sin hund oavsett tid på dagen, och att man får cykla. Jag skulle kanske drista mig till att säga, att även om det finns poliser av alla sorter, så är väl generellt sett den spanska polisen inte känd för sitt vänliga lynne, sin hänsynsfullhet och sitt smidiga beteende. Här skrev jag om första gången jag blev stoppad i en trafikkontroll.

Sedan är det den där händelsen om kommunen som besprutade stranden med desinfektionsmedel. Det gjordes med de bästa intentioner. Byn Zahara de los Atunes har kämpat hårt för att invånarna ska skyddas från smittan, bland annat måste inkommande bilar köra igenom en båge som besprutar dem med desinfektionsmedel. Nu hade gatorna besprutas och tusen liter vatten med 2 % blekmedel hade blivit över, och så fick borgmästaren idén att traktorn kunde köra ut och bespruta stranden också, så barnfamiljerna, som skulle få gå ut dagen därpå, skulle få promenera på en smittfri sandstrand (detta var alltså förra lördagen). Sagt och gjort. Att stranden hade varit avstängd för folk sedan sju veckor tillbaka tänkte man inte på, inte heller att virus inte smittar genom sand utan mellan människor.

Nu riskerar kommunen böter för miljöbrott. Stranden är för övrigt ett skyddat häckningsområde för svartbent strandpipare, som är rödlistad och står under särskilt beskydd.

11 kommentarer:

 1. Ja usch och fy, så mycket onödig dumhet kring detta virus!

  SvaraRadera
 2. Hej Annika!
  Ja inte är polisen trevlig här nere...Iaf inte Guardia Civil...Lokalpolisen som ju är kommunanställda är bättre. Nationalpolis har vi ingen utom nån snubbe som ser till att köerna för pass och NIE tar månader. Råkade ut för G Civil...hade fotat vårt konsulat som lyste så gult och blått i solen och så stod en fin rund brevstolpe, ja du vet dom där "tornen" som är knallgula. Såg inte G Civils gamla fula 70-talsjeep bakom en lång rad bilar inte ens på samma sida som konsulatet...
  blev jätteförvånad när en kom springande med nåt papper i handen. Han trodde jag tagit ett kort på dom. Jag sa att jag såg dom inte ens på den sidan gatan och han fick se bilden om han ville...nej det ville han inte.
  Dom stod ju inte ens i närheten...och en gång pekade en GC på sitt huvud för tat visa att jag var dum i dum när jag gick över gatan. Dom var 200 m bort så jag såg dom bra...fanns inget ögångsställe. Han skrek nåt också. Jag har ju suttit åtskilliga ggr på deras station och tolkat åt alla som jag känner som fått snodd plånbok och inbrott eller både och inklusive oss själva. Marknaden låg ju där och det var ofta lång kö utanför. Där håller dom ju hyfsad bra ton. Nej Mats har rätt där, ingen idé att vara uppstudsig...inte argumentera...kan bli dyrt. Överklaga...glöm det. Tar år.
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för historierna! Samma här, lokalpoliserna är smidigare, men guardia civil... De känner sig allt tuffa där de står med sina vapen! Jaja, inte alla och så vidare. Förstås.

   Radera
 3. Ja du, små sprättar till poliser har vi också råkat ut för:
  https://solsomsol.blogspot.com/2014/09/stop-is-stop.html

  Det är inte alla idéer som är smarta. Det där med sprejandet, till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vilken dumbom! Vad irriterad man blir!

   Disa säger ibland att hon vill bli polis. Jesús avskyr tanken.

   Radera
  2. Sonen i den åldern ville bli bonde, det vill han inte lägre ....

   Radera
 4. Jag har inte blivit kontrollerad en enda gång sedan karantänen började i Frankrike. Matthias har blivit kontrollerad 2 gånger sen den 17 mars. Oftast är Police Nationale trevliga här, Gendarmerna och Police Municipale också.
  Jag har bara stött på ett gäng otrevliga typer, militärer från Vigipirate; de som går med k-pistar i metron eller vid t.ex. Eiffeltornet. Där vi bor finns en militärbas där den "röda knappen" till kärnvapnen en gång fanns. Vigipirate sprättarna "bor" där när de tjänstgör. Hursomhelst, precis utanför basen upptäcker jag en basker på marken som tillhör vigipirate och knackar lite försynt på rutan till en bil som väntar på att bli insläppt på basen.
  Jag håller upp baskern och visar att jag gärna vill ge den till personen som sitter där i bilen. Han öppnar rutan 5cm rycker tag i baskern och viftar irriterat undan mig som en fluga...
  Nästa gång kan de fasen plocka upp den tappade baskern själva. Annars har jag mycket lite med polisen att göra... Idag regnar det så det blir inneaktivitet, städning t.ex. Argh!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fruktansvärt irriterande när de bär sig så respektlöst åt! Den där var inte värd din hjälp!

   Intressant att franska poliser inte har lika dåligt rykte som de spanska.

   Radera
 5. Vilket stolpskott till borgmästare. Helt otroligt.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget