måndag 18 maj 2020

Punktering och diverse spanska nyheterKusten ja... man kan säga att vi fick förhinder. I Riotinto fick vi vända. Disa var den som blev mest besviken.
Jag åkte hem med barnen och en tyst taxichaufför, Disa avskydde ansiktsmasken som hon var tvungen att ha på sig i bilen och Runa skrek i den ovana, obekväma bilstolen. Jesús åkte med bärgningsbilen och mannen som körde den var allt annat än tyst, han pratade hela vägen om "vår" taxichaufför, som han tyckte så illa om att han körde iväg med sin bärgningsbil för att slippa hälsa på honom när denne kom för att hämta oss.

Även om havet var efterlängtat får jag väl erkänna att jag inte var missnöjd med alternativet, att stanna hemma och greja med växter i pation!


På söndagen städade Jesús och Disa pation, medan jag tog ut Runa på promenad. Vi köpte bröd, och sedan satte jag mig med Runa sovandes i vagnen på det lilla torget med vatten och apelsinträd. Den platsen har jag suttit på och läst, med sovande barn i vagnen, många gånger ända sedan Jesús började jobba i Aracena och vi åkte runt och tittade på bostäder när han jobbat klart.

Vi grillade till lunch, och sent på eftermiddagen tog jag med Disa på stan och köpte glass. Vi satt på en staty och åt glass och mådde gott, och jag tänkte att det är helt nödvändigt att jag gör saker på egen hand med henne. Vi måste dela upp oss mer, Jesús och jag.

Det var härligt att komma ut. Tre av Aracenas restauranger har öppnat och det var mycket folk som satt på uteserveringarna. Det var folk i rörelse, och det kändes som att vi har tagit oss igenom nu, att det är över. Karantänen är på riktigt över, och livet i Aracena är på väg tillbaka.


Läget i Spanien då? Ja, nu ska det bli obligatoriskt att bära ansiktsmask. Vilken dag det börjar gälla och regler vet vi inte än.

Samhällen med färre än 10 000 invånare får slopa tidsgränserna för när invånarna får vara ute. Aracena har drygt 8 000 invånare, så vi får friheten tillbaka.

WHO har äntligen uttalat sig om desinficering av gator, och avråder det bestämt, eftersom det inte gör nytta i bekämpning av viruset, utan istället är skadligt för människor, djurliv och miljö. Hoppas att det är slutsprutat nu i Aracena.

Dagens läsning var en krönika i DN av Björn Wiman. "Varför har så många svenskar så lätt att acceptera det stora antalet döda i coronaepidemin?" skriver han, och nämner en slags coronanationalism som riktar sig mot den som kritiserar Sveriges väg i bekämpandet av denna pandemi. Vad kan jag säga om det, jag som inte bor i Sverige och inte hör folk tala, bara läser tidningar? Ingenting. Men jag tycker att det är en intressant text att fundera över.

12 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Otur ni hade men du blev inte missnojd :) Va bra att ni slipper tider nu. Trodde val det, har sett hur manga ni bor dar. Ja ang Corona och hemma om man laser pa Fb ar manga rasande over alla avlidna och jag kanner faktiskt likadant...nu…
  Tanker pa alla gamla som fatt lida pga daliga skyddsatgarder...man laser hemska historier...OK. har nere ocksa men man fattar inte att Sverige fallerar sa som jag nu tycker. Fa se om det jamnar ut sig nar det varsta ar over...
  Munskydd...ja det har vi haft sen vi fick gick ut...Lite jobbigt ar det men finns nagra mer "rymliga" vita sag jag pa apoteket men 6E, kan man tvatta dom sa gar det ju an...jobbigt att andas i dom grona enkla.
  Kunde inte lasa texten och orkade inte regga mig...tyvarr.
  Ursakta, borjade skriva pa fel dator...inga prickar :) Inga hjartan :)
  Kramar!! P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen fara, jag förstår även utan prickar :-)

   Vet att du inte kan läsa DN-artiklarna. Synd, för idag var det en jätteintressant med fd statsepidemiolog Annika Linde ,som talar om att det kanske hade varit bra att stänga ner Sverige mer i början, så man hade fått tid att tänka och samordna insatser, bland annat för att ha kunnat skydda äldre bättre.

   Det är väldigt många döda i Sverige. Nu närmar sig siffran 4 000...

   Radera
 2. Nu har "Pling" Forsman skrivit svensk text till Resistiré - Vi håller ut! Den är inspelad av bl.a Helen Sjöholm, Sarah Dawn Finer, Robert Wells, Magnus Carlsson, Sean Banan.
  https://m.youtube.com/watch?v=3aiQDUyyyrY
  / Carin

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara föreställa mig känslan av att kunna gå och köpa glass efter karantänen, vilken lycka!

  Och fantastiskt bra att WHO uppmanar till att sluta desinficera gator!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det VAR lycka! Vilken känsla av att livet börjar bli som innan!

   Radera
 4. Punka! Fyyyy. Det är inte roligt, var ju också med om det. Dyrt blev det eftersom vi fick köpa två nya framdäck.

  Och så besvikelsen över planer som går i kras, var det för oss också. Men det verkar som att ni fick en fin helg ändå, inte helt fel att få det städat.

  Tycker att det låter lite som att maskanvändandet är som "vanligt": inomhus och om man inte kan garantera 2 meter på gatan. Så går jag och lämnar sopor är det ingen mask men däremot när jag handlar.

  För mig får de gärna spola gatorna här, men bara med vatten, tack! De kan till och med få spola av vår bil som börjar se lite dammig ut ... :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har just genomgått komplett däckbyte... Alla fyra... Där rök 400 euro...

   Hoppas att det blir "vanligt" maskanvändande. Vill inte gå omkring med det på vanliga promenader! I och för sig har jag börjat med det så smått... Det hjälper litegrann mot pollenallergin...

   Radera
 5. Vilken otur med punkteringen just en dag som var vikt för utflykt vid havet...Hoppas däcket gick att fixa.
  Tack för tipset i DN! Jag gick tillbaka till tidningen och läste. Tänkvärt. Han är bra på att skriva och tar alltid upp viktiga vinklar och funderingar. Jag tycker ofta att han har rätt, speciellt i miljö/klimatfrågan. Firar men kommande helg (Krist himmelsfärd)i Spanien på något speciellt sätt? /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för tips! Wiman är ingen som jag följer, men jag ska hålla utkik efter bra texter av honom.

   Roligt att du tog upp Kristi himmelsfärd, för jag läste för ett ar dagar sedan en bloggare som skrev om den kommande långhelgen... Och jag har tänkt och tänkt men inte kunnat komma på vad det kan vara för helgdag... Nu vet jag! Men nej, i Spanien firas det inte.

   Radera
 6. Nej det är inte lätt att uttala sig om läget varken i Sverige eller någon annanstans känner jag, i coronafrågan alltså (eller rent allmänt) men det vore intressant om du kunde skriva om protesterna mot regeringen (främst i Madrid) och den politiska polariseringen. Jag blir lite orolig för mitt grannland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, den historien... Ja, det borde jag skriva om, men det är svårt och tar så mycket tid, faktakoll och länkande... Får se om det blir något.

   Radera

ny gadget

ny gadget