onsdag 6 maj 2020

Femtioandra dagen i karantän - ettåring i fara, skolan och rättsväsendet

Ännu en jobbdag. Jesús jobbar 9-14 och jag jobbar heltid, innan och efter det, och den som inte hinns med alls just nu, på grund av matlagning, tvätt och vakt av liten unge, är som vanligt Disa.

Runa behöver man ha stenkoll på. Hon kan inte gå än, men hon klättrar! Hon började klättra upp i trappan för flera månader sedan, nu har hon blivit säkrare på det och vill till trappan hela tiden. Dessutom har hon lärt sig att ta sig upp i soffan, och gårdagen präglades av att hon dessutom började klättra upp för soffryggen och upp på det höga bordet som står bakom soffan. Det är vårt vintermatbord, en lite mindre som står vid öppna spisen vintertid när det är så kallt. Jesús var i köket när han hörde ett glas krossas i vardagsrummet. När han kom in satt Runa, som han hade lämnat att leka själv på golvet, uppe på matbordet. Hon hade vält Disas vattenglas i golvet, och så hade hon hävt ut alla Disas bönor från tallriken (Disas middagstallrik) och satt nu och bankade med en kniv i bordet. Jesús blev ganska upprörd och vågade inte lämna Runa i vardagsrummet mer. Nej, det går inte längre, för hon vill bara klättra upp för soffan och upp på bordet. Hela tiden.

Om vi kikar ut i världen, eller i alla fall Spanien, så ser vi att dödstalen minskar stadigt, dödssiffran rör sig inte så hastigt längre, vi är på väg mot 26 000 döda (den officiella siffran). 165-250 döda om dagen.

Som tidigare oroar jag mig inte bara för viruset, utan kanske framför allt vad som är på väg att hända med landet på grund av nedstängningen. Utbildningsminister Isabel Celaá talar om öppnanden av skolorna i september, att man kanske ska låta halva klassen gå varannan dag, och låta andra halvan studera på distans, och låta grupperna bytas av. Jag tycker att det låter helt absurt. Varför skulle man göra så? Ska man förhindra att ungarna pratar med varandra i skolan också? Inte låta dem leka? Vara med varandra? Förbjuda kompislek på fritiden? Jesús, som ju jobbar i skolan, avfärdar utbildningsministerns förslag.
- Hon har ingen makt. Hon är som kungen, kan inte bestämma något. Det är regionerna som styr över skolorna.
Enligt rektorn på Jesús skola ska deras skola öppna i början av juni, för att barnen ska gå tillsammans de sista veckorna innan sommarlovet. Vi får väl se. Jag hoppas att det blir så, men här ändras direktiven från en dag till en annan.

Något annat som är  oroande är rättsväsendet. Carin Osvaldsson skriver så bra om det i Sydkusten. Om ett system som redan är föråldrat och efter, och som troligtvis snart kommer att kollapsa på grund av nedstängningen av landet, alla ärenden och rättegångar som skjuts upp och en stor mängd nya anmälningar under karantänen som ska gås igenom.

4 kommentarer:

 1. Ja, små barn kan hitta på och inte förstå följderna. Med barn i den åldern är det inte lätt att vara förälder.
  Skönt att antalet drabbade av corona går ner och att ni kan var ute lite nu.
  Politiker verkar vara lika i alla länder, tyvärr.
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puh, nej, måtte den här etappen snart vara över. Runa är fullkomligt underbar, men jag blir tokig... Det går inte två minuter utan att hon är på väg att göra något livsfarligt.

   Radera
 2. Ja jisses, hur har de tänkt sig skolgången? Fattar inte. Varannan dag? Låter korkat. Fatta hur rörigt det kommer bli!

  Det blir väl snabba bud, de bestämmer en söndagkväll att i morgon börjar skolan och så har man inte fått meddelandet och börjar det hela med en ogiltig frånvaro. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, sista minuten :-) Men vad sorgligt det känns, med skolan... Undrar hur det kommer att bli.

   Radera

ny gadget

ny gadget