lördag 9 maj 2020

Femtiofemte dagen i karantän - snart slut

Beslutet kom sent, som vanligt, men åh, så efterlängtat! För hälften av alla i Spanien öppnas samhället upp på måndag! Vi hör till de lyckligt lottade, här i Huelva-provinsen.

Jag tycker att Mats Björkman uttryckte det så bra:

"Omkring 49 procent av den spanska befolkningen drog 8 maj nitlotter, i en makaber version av det spanska jullotteriet. Denna gång var det inte frågan om ett miljonregn som spreds runt landet, utan storvinsten i det här fallet var möjligheten för privatpersoner att komma ut ytterligare ur karantänen och inte minst för fler företag att återuppta sin verksamhet."

Landet ska ju öppnas upp i tre faser, och många går in i den första fasen på måndag. Det innebär bland annat att vi i fas ett kommer att få träffa folk igen (folksamlingar upp till tio personer), att alla i en familj får åka i samma bil. Butiker på upp till 400 kvadratmeter får ha öppet och man får gå in och handla utan att boka tid innan, bibliotek, museer och en del hotell får öppna och barer och restauranger har också möjlighet att öppna. Allt detta med ett begränsat antal personer, butiker får inte har mer besökare än 30 procent av sin kapacitet, till exempel. Och restauranger får endast ha öppet uteserveringar, med begränsat antal gäster.

Jag tror att de begränsade tiderna då vi får vara utomhus är kvar, men är osäker. Oavsett... Visst kan man säga att karantänen är slut? Eller räknas det fortfarande som karantän när man inte får gå ut när man vill?

Undrar hur det går nu när landet börjar öppna upp. Det verkar som om folk bara håller distans, undviker att ses och är försiktiga när de hotas av böter. Kan man träffas i smyg, utan att polisen ser, så gör man det. Lite som rattonykterhet här i Spanien. I den här kulturen är enda problemet med att dricka alkohol och sedan köra att man riskerar böter om man åker fast i en poliskontroll.


I Europapodden i Sveriges radio kan man lyssna på programmet om hur hårt drabbade länder som Spanien och Italien börjar öppna upp efter nedstängningarna.

6 kommentarer:

 1. Hurra! Grattis till er som äntligen får komma ut!

  Apropå det här med att förhålla sig till regler, på morgonradion häromdagen i en intervju förklarade Sveriges utrikesminister om hur hon har förklarat Sveriges strategi för andra länder. Att den "fria" attityden grundar sig i ett ömsesidigt förtroende mellan befolkningen och myndigheter som gör att man litar på varandra. Att Sverige är ett land med så låg korruption är definitivt en bidragande faktor enligt henne. Med tanke på Spaniens historik är jag rädd att du har rätt. Också på synen kring drinking and driving. Fattar. Inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så intressant att hon tar upp detta med korruptionen. det kan definitivt vara en bidragande orsak! Det är svårt att lita på en spansk politiker, tycker nog många. Och detta låga ordkrig, politiker emellan. Inger det förtroende? Nej.

   Radera
 2. Håller inte riktigt med "föregående talare" som verkar tycka att det "ömsesidiga förtroendet" funkar bra i Sverige. Det är inte det intryck jag har fått, men vad vet jag, jag har ju inte varit där på länge och kan ha fel. Alla kan ha fel i det här. Inget att tjafsa om här i alla fall, utan grattis till att ni så välförtjänt och välbehövligt får en del av er frihet åter! Hoppas du fortsätter att skriva lika ofta i alla fall och inte blir alltför upptagen av att njuta av friheten. (och jobba).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller, inte alls. Det visar sig med tiden.

   Jag hoppas också att jag fortsätter att blogga som jag gjort nu :-), det är tanken i alla fall!

   Radera
 3. Ja, vi drog en nitlott vi på Costa del Sol ... Men nu pratar de i alla fall om att vi endast behöver vänta en vecka i stället för två innan vi också får stiga in i första fasen.

  Fattar inte heller allt men det verkar inte någon annan göra så då är det väl OK. Bara att göra det bästa av situationen och följa vad som sagts, inte fixa egna tolkningar. Där har du nog en skillnad på svenskar och spanjorer, förresten: svensken försöker att följa de uppsatta reglerna men hitta kryphål medan spanjoren följer reglerna fast inte när de inte vill.

  Haha, snacka om generalisering!

  Alkohol och bilkörningen är läbbig! Det där tar ju svenskarna till sig fort när de kommer hit, tyvärr. Eller som en sa när jag lite försiktigt påpekade att partnern kanske fått i sig lite för mycket för att köra: "Vaddå? Han har ju inte druckit någon starksprit!" och sedan satte sig hela familjen i bilen och åkte hem från festen.

  Hua!

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas också att ni inte behöver vänta mer än en vecka på er fas 1!

  Men, starksprit!? Vad det kriteriet?

  Jag har en kompis som inte tvekar att åka med sin druckne partner. En gång satte kompisen sig där bak på motorcykeln, när partnern var så full att hen vinglade på väg till sitt fordon. Och sedan åkte de hem. Nej, jag var inte där, kunde inte ta nyckel. Och spanjorer gör inte sådant, tar nyckeln för berusade kompisar som tänker köra.

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget