måndag 14 oktober 2013

Den spanska trafikpolisen

Trafikpolisen, guardia civil, är inte särskilt populär här i Spanien, och nu när jag själv har blivit stoppad för första gången förstår jag varför.
De är så jäkla otrevliga!
Allvarliga, befallande machomän med vapen, hundar och muskler, ber inte om något, förklarar inte något, bara befaller på ett väldigt fult, otrevligt sätt. För att det vet att de kan. De har makt.

Hur många historier jag än har hört av bekanta och bekantas bekanta av hur de blivit behandlade av trafikpolisen, har jag nästan lutat åt att de har överdrivit. Inte är det väl så illa? Hade ju bara erfarenhet av att ha blivit stoppad i Sverige innan, av trevliga, lugna, vänliga poliser.
Nu blir jag särskilt glad över en kompis, som på sitt tysta sätt protesterade mot polisen genom att tända en cigarett medan polisen letade igenom hans bil efter droger. Och vägrade släcka den trots att polisen befallde det.
"Varför skulle jag göra det? Det är inte olagligt att röka" sa han efteråt och retade polisen till vansinne med sitt beteende.

Favorithistoria: Gitarristens fru som var ute och åkte och blev stoppad. Fick frågan av polisen: "Vet din man om att du är ute och kör själv?"

Den här kontrollen var igår, söndag, och vi hade redan suttit i bilkö i en halvtimme. Det var återigen något cykellopp genom stan, och en av de stora, trafikerade vägarna var avstängd medan cyklisterna åkte förbi. Det visste vi ju inte då, för det förvarnas inte om att en väg ska stängas av här, inte ens polisen som faktiskt fanns på plats talade om det eller ledde om trafiken, vilket ledde att hela den långa, trefiliga vägen korkades igen, liksom rondeller och andra gator som ledde hit. Tur att man inte skulle med ett flyg. Eller att ambulansen kom. Den åker ofta här på väg till sjukhuset.

Lite irriterade efter detta valde vi att åka på småvägar mot Las Pajanosas, eftersom motorvägen brukar korkas igen av trafikpolisens kontroller just på söndagar (och inte sällan vardagsmorgnar när det är som mest trafik på motorvägen på grund av alla som åker till jobbet, och därmed kommer för sent), när många är ute och kör. Det kan bli riktigt långa stopp.
Otur då att de just den här dagen valde den lilla parallella vägen att stå på.

2 kommentarer:

ny gadget

ny gadget