tisdag 29 oktober 2013

Manolo Escobar

Manolo Escobar, en av Spaniens stora kändisar, avled förra veckan.
82 år blev han.
Escobar gav ut omkring 80 skivor och medverkade i en mängd filmer. Hans storhetstid var under diktaturen, vilket betyder att filmerna var av den sort som tilläts då; underhållande filmer, macho-filmer, sympatiska och okritiska filmer. Sådant som klarade sig undan censuren.
Alldeles i början av Jesús och min bekantskap köpte jag en skiva med Manolo Escobar. Jag ville ha en skiva med spansk julmusik, och då råkade det bli just den skivan, Manolo Escobars julskiva. Och jag var nöjd eftersom jag därmed hade klassikern Los peces en el río(Skivan åker naturligtvis fram varje jul).
Jesús skrattade sig fördärvad åt mitt inköp.
- Ingen jag känner har en skiva med Manolo Escobar! Hohohoho! Inte ens mina föräldrar! Hahahaha!
Man får kanske vara infödd spanjor för att förstå det roliga.

Escobars mest kända låt är förmodligen Y viva España som nog många av er känner igen, det har gjorts svenska versioner av den också.
Låten är så känd, att Escobar själv har tröttnat på den och sagt: "Inte för allt guld i världen kommer jag att sjunga den låten igen!"14 kommentarer:

 1. Hahaha, som nyinflyttad i ett land är det inte lätt att veta vad som är "inne" och "ute"...:)

  SvaraRadera
 2. Inte lätt att veta vilka skivor man bör köpa. ;) Men med 80 inspelade skivor borde det finnas några som gömmer sig i de spanska hemmen (kanske i en skämslåda i garderoben?).

  Tack snälla Annika för din födelsedagshälsning som värmde så gott. Jag har haft en härlig dag och blivit rejält bortskämd och jag måste erkänna att jag skulle kunna vänja mig vid att någon annan lagar alla måltiderna. ;)

  Sköt om dig kära vän!♥

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var just vad jag sa till honom! Med 80 skivor borde Escobar rimligtvis ha sålt en hel del! Vart har skivorna tagit vägen om ingen har köpt dem?
   Roligt att du fick en riktigt fin dag!

   Radera
 3. YES!!!! Såg du? Äntligen så kan jag kommentera hos dig igen. Skam den som ger sig. I'm back! Nu du, nu kommer du inte få tyst på mig. ;)

  Kram

  SvaraRadera
 4. För att förstå bättre. Om du skulle jämföra Manolo Escobar med en svensk artist (som man skäms lika mycket för att ha en skiva med). Vilken artist skulle det vara?
  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga.
   Jag kommer inte på någon sådan. Fast personligen skulle jag nog bli lite generad om jag blev påkommen med en Carola-skiva. (Därmed inget ont sagt om Carola.)
   Har du några förslag?

   Radera
  2. Carola är ett bra förslag. Men samtidigt så tycker jag att det bör finnas en regel som säger att man inte behöver skämmas för saker man köpt de första 20 åren av ens liv. Hjärnan är ju trots allt inte fullt utvecklad förrän vid 25 års ålder :)
   Kram

   Radera
  3. Hördudu, jag har faktiskt ingen skivan med Carola (fast en med Carola+Tommy Körberg från Sound of musicmusikalen, jag var där. Och jag var under 20. Fast jag tycker inte att det räknas.). Men du kanske har?

   Radera
  4. Jag har i alla fall en singel med henne. Detta vet jag säkert. Jag tror att hon producerades av utländska höjdare. BeeGees-nissarna om jag inte missminner mig. Tyckte väldigt bra om den.
   Jag har dock aldrig sett musikvideon förrän nu. Oj, så otäckt! :)
   http://www.youtube.com/watch?v=XL2CDmUzB3g

   Radera
  5. Oj! Du skulle inte ha gjort det! Och du borde inte ha lagt upp länken! Jag kommer inte att kunna sova i natt! Jag kommer aldrig att kunna radera den här musikvideon ur huvudet! Hjälp!

   Radera
 5. Jag älskar dom gamla spanska latarna, dom där "skämmiga".
  Men sa smyggillar jag ju de gamla svenska schlagerlatarna med, dom där lite äldre, typ Carola ;)

  Los pecec en el rio är den roligaste julsangen som finns tycker jag!
  Jag skrattade sa jag grät de första gangerna jag hörde den..det finns lixom ingen logik....alls..
  Men jag gillar den! :)

  "Pero mira cómo beben los peces en el río
  Pero mira cómo beben por ver al Dios nacido
  Beben y beben y vuelven a beber
  Los peces en el río por ver a Dios nacer"

  (!!!!!!!!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också gamla spanska låtar! Hade Joselitos Campanera som ringsignal, lycka!
   Los peces är fantastiskt rolig. Helt absurd!

   Radera

ny gadget

ny gadget