torsdag 17 oktober 2013

Tomater i Sverige och Spanien

Vi pratade om saker som kan uppfattas som konstiga i Sverige, och Mati, som varje sommar besöker en väninna i Sverige, sa genast, att det är konstigt att grönsakerna är så dyra. Om bara åtta procent av marken är uppodlad, varför odlar man inte mer för att få mer svenska grönsaker, och på så sätt sänka priset på dem?

Mest irriterad var hon på de dyra, smaklösa tomaterna.
Tomater ÄR verkligen dyra i Sverige (köpte i går två kilo för en euro, det är fortfarande säsong). Men det är inte så konstigt, med tanke på att de flesta tomaterna importeras, på grund av klimatet. Och de svenska tomaterna är ganska dyra att framställa, om jag har förstått saken rätt.

Att de är smaklösa är inte heller så konstigt, eftersom tomaterna inte tas fram på naturlig väg. Plantorna kommer inte ens i kontakt med jord.
På konventionella, svenska tomatodlingar växer plantorna sig mycket stora. Så stora att man verkligen hajar till när man ser den lilla kruka de står i. Hur kan det få plats några rötter där? Krukan innehåller ingen jord, utan en slags stålull.
En slang går ner från taket till varje planta. Genom den droppar vatten och näringslösning. En dator räknar ut exakt hur många droppar vatten och näringslösning som varje planta behöver.
Sorterna har framtagits för att vara motståndskraftiga mot sjukdomar och ge riktigt röda och vackra tomater. Smaken struntar man i.

Det är inte så konstigt att tomaterna inte smakar någonting, eller hur?
Det går att få tag i bättre tomater, eko-tomater som växt i jorden, men få vill betala för det.

Jag vet ingenting om tomatodling i Spanien. Vet bara att tomaterna som vi köper på marknader och i fruktaffärerna brukar vara mycket smakrika och goda. Utom på vintern, men då är det ju inte heller säsong, även om man kan ta fram tomater då också..
I livsmedelsaffärerna är tomaterna i regel lika smaklösa, tråkiga och bleka invändigt som tomater man köper i Sverige.


9 kommentarer:

 1. Jag köper ekologiska tomater, de är goda. Mums! Oftast är de dock importerade. Ekologiska coctailtomater är mina favvo. Nomnom.

  Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar coctailtomater! Finns inga som smakar så mycket som de!

   Radera
  2. det är äkligt

   Radera
 2. Jag har inte varit så mycket i Spanien, men jag verkligen älskar tomaterna i Italien. Stooor skillnad från svenska tomater!

  SvaraRadera
 3. Sist när min syster var här och hälsade pa fyllde hon resväskan med den vanliga (korvar av olika slag, vin, olivolja...) och TOMATER! Hon tyckte dom var super goda, vanliga fran Mercadona..jag har aldrig tänkt pa skillnaden mellan svenska och spanka tomater men tydligen är det stooor skillnad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Vad roligt! Hoppas att de kom fram hela och fina! Det är faktistk stor skillnad, testa nästa gång du åker till Sverige.

   Radera
 4. Intressant hur nordborna har den inställningen att spanska grönsaker är smaklösa och dåliga, de spanska grönsaker som säljs i Norden är ju inte alls lika goda som de man äter i Spanien eftersom de plockas för tidigt etc etc. Sen då de provar i Spanien, blir de förvånade över den goda smaken :) Nordborna verkar även ha den inställningen att endast utländska grönsaker besprutas, inte hemma inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, just det, svenska grönsaker besprutas inte :)
   Har nordbor inställningen att spanska grönsaker smakar lite? Det kanske stämmer.
   Jag skulle vilja inflika att om vi pratar spanska jordgubbar så är det sant att de är smaklösa. Spanska jordgubbar är lika smaklösa i Spanien som i Sverige. På grund av klimatet. Det är för varmt för dem här, de behöver kylan på vintrarna.

   Radera

ny gadget

ny gadget