måndag 28 oktober 2013

Söndag i FuenteheridosFina, fina söndag!
En stor fördel med att bo i Sevilla är att ha så (relativt) nära till Aracena med alla traktens småbyar, berg och skogar.
Vi åkte tillbaka till Fuenteheridos, denna pärla och nyupptäckta favorit.
Jesús var lite stressad över att det var så mycket trafik på vägen, hälften av Sevillaborna var på väg ut ur staden, i samma riktning som vi.
- De kommer att ta svampen ifrån mig! Det här är en kapplöpning om vem som kommer först till svampen! sa han hetsigt.
När vi kom fram möttes vi av grillade kastanjer, doft av höst och ett livligt litet torg med samma minimarknad som förra gången: handgjorda olivkorgar, tomatmarmelad, dulce de membrillo (godsak av kvitten), äpplen, hasselnötter, kryddor och andra godsaker som såldes. Hela torget levde.
Uteserveringarna fylldes snabbt på, trots att klockan inte var mer än halv ett, och vi slog oss ner för att äta lunch, vi var redan hungriga.
Det blev en portion migas (översatt till svenska betyder det Smulor, det är smulat bröd som steks med olivolja, vitlök, salt, chorizo och fläsk), en grillad köttbit och iberico-köttbullar, halvportioner som vi delade på.
Supergott.
Jesús var rätt tyst, för han ville bara ut i skogen och plocka svamp innan den var utplockad.
Men han fick vänta lite till, för först måste vi köpa av de där goda äpplena i ett av stånden, och sedan vatten i Coviran-butiken, en särskilt rolig Coviran, med knallgul,torkad majs utanför, korgar, nätpåsar med valnötter och inne i butiken de största chorizokorvarna som jag sett, tjocka, knubbiga hängde de på en stång över disken. Så restande! Till jul kanske det kan bli en sådan?

Tanken var att gå hela vandringsleden till den mysiga grannbyn Galaroza, det är inte så långt, men vi var för långsamma så vi hann inte fram den här gången heller. Tredje gången faktiskt som vi försöker göra hela turen utan att lyckas.
Vi ägnade oss åt svampplockning istället.
Jesús i alla fall. Han har ögon för svamp. Fortfarande inga kantareller, men väl ett gäng blodriskor och en jättestor, thock svamp, som hemma visade sig vara bebodd av många.
Jag plockade mest kastanjer.
De flesta som åker till Aracena nu så här års verkar göra det för att plocka kastanjer. De stannar överallt längs vägarna och fyller stora påsar. Kastanjer finns i överflöd, ligger glänsande, bruna på marken, faller från träden med dova duns när de slår i marken.
Har ni tips om vad man kan göra med kastanjer? Något bra recept?
Vi såg madroños i träden, men de var inte riktigt mogna än, fortfarande gula.
Madroño förresten, betyder det verkligen smultronträd?
Och vi såg seglande gamar på himlen, och stora spindlar i buskarna på marken.
Lite skogsfynd.
Svampen ska ätas i en kycklinggryta i dag.2 kommentarer:

 1. Åh, ni har gröna löviga träd. Träden här börjar bli kala. Det är fuskigt :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här blir det aldrig sådana kala träd som i Sverige, även om en del av dem tapper löven här också förstås. Men vi får heller inga vackra höstfärger som i Sverige... Och ingen snö.

   Radera

ny gadget

ny gadget