torsdag 24 oktober 2013

Drömmen om ödetomtenNär vi flyttade hit för ett år sedan fann vi att vi hade en stor ödetomt på andra sidan vägen.
Den är jättestor.
Enorm.
Och öde.
Ett stängsel är uppsatt runt tomten, på det hänger reklamskyltar.
Ännu ett tecken på krisen. Ännu ett planerat bygge där pengarna har tagit slut.

Det går en gångväg genom grustomten från vår väg till motsatta sidan, och där brukade jag gå för att komma till koperingsaffären (men nu har jag bytt). Hela vintern och våren regnade det, jag gick och halkade i leran på grustomten.
Sedan kom våren och det började blomma som bara sjutton. Tvåmetersblomster sprängde upp ur marken, vackra var de, prästkrageliknande.
Vid det ensamma trädet tände romer eldar och vilade eller förvarade saker som de hade hämtat i soporna (här slänger man allting, möbler och prylar, ingen second hand alls, men framför allt romer samlar användbara saker för att sälja vidare, exempelvis på en stor marknad som hålls i utkanten av staden).
Plötsligt en dag var alla blommor borta.
Det körde traktorer, grävskopor, fraktades sten och rör.
Vad skulle hända? Skulle det byggas något nu?
Jag började fantisera om vad det skulle bli på den stora grusplanen. Vad skulle jag helst av allt önska på den platsen, vad skulle kunna liva upp vårt fula, trista område?
En bassäng naturligtvis! En utebassäng!
Gud vad skönt det vore under de heta sommarmånaderna. Sevilla ligger ju inte vid havet, floden badar man inte i (förbjudet), och det finns bara ett fåtal utomhusbassänger i ytterkanten av Spaniens fjärde (eller är det femte nu?) största stad. Låter otroligt i en sådan stor stad i södra Spanien, men det är sant. Det fanns bassänger här tidigare, men de har grävts bort till förmån för nya bostäder och affärer. Kapitalismen som vanligt. Utomhusbassänger är inte så lönande.

Åh, vad jag fantiserade om en bassäng, det var just i början av den heta sommaren och varenda dag hörde jag plaskande och skratt från grannhuset, som har bassäng. Kanske kunde det finnas en inomhusbassäng också, där jag kunde simma resten av året. Vad roligt det vore!

Jag visste så klart att det inte var planerat någon bassäng. Förmodligen skulle det bli en ny mataffär eller annat handelshus. Ett trist köpcentrum kanske.

Nåväl, grävskoporna försvann.
Sedan en och en halv månad ligger tomten öde igen.
Det blir nog inget än på några år...

Jo, vi bor i ett av husen där på andra sidan...

2 kommentarer:

  1. Oj! Och ingen vet vad som komma skall? Så skumt att de ändå kom en sväng och sen försvann igen?

    Anna Granström.

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget