torsdag 4 juni 2020

Stranden, Runa, shopping (!)

Hej gänget!

 Nu måste jag uppdatera läget lite! Lite blandat, och jag börjar med det som ligger närmast hjärtat; Runa, som har blivit mammig, och jag har blivit hennes favoritperson. Hon blir så glad över att se mig, har börjat somna tillsammans med mig och vill vara i min famn. Hon har nästan helt slutat krypa, stapplar omkring och säger Gott! Gott! när hon vill ha något att äta. I helgen badade hon i havet. Hon ömsom kröp, ömsom gick ner till vattnet och satte sig så att vågorna plaskade mot hennes goa mage!

Jag hittade en jättestor snäcka gömd i sanden, den väger som en sten.

Jesús ramlade när han och Disa letade krabbor bland de vassa stenarna. Vad han blödde! Han är definitivt den klumpiga av oss. Den som skadar foten som måste gipsas när han plockar svamp, som därefter får blodpropp i benet, faller när han letar krabbor, ramlar och får hjärnskakning, den som cyklar rakt fram eftersom han inte vet hur man svänger på cykeln (fast den gången gick det bra)...

Innan vi åkte hem till Aracena stannade vi till på ett köpcenter i Huelva. Ett rätt mysigt sådant, det är inte en stor byggnad med butiker, utan en ringlande klump med butiker som man går in i, utifrån så att säga. Jag är ingen vän av köpcenter, Jesús ännu mindre, men till och med han tyckte att det var roligt en stund, bara för att se att något så vanligt fungerar igen. Visserligen är det obligatoriskt att bära ansiktsmask, och i varenda butik måste man desinficera händerna när man går in, men ändå. Viktigast var sommarkläder till Disa, sedan är det ju lite småplock som behövs också. En del affärer hade lååånga köer vid ingången, eftersom det inte får vara så många inne samtidigt. Vi åt hamburgare på ett ställe, hälften av borden hade tagits bort och personalen gick hela tiden och desinficerade borden och möblerna.

Vi blev shoppinggalna. Eller nej, det är väl att ta i. Men om det inte hade varit för den trevliga känslan av att livet var nästan som vanligt igen, hade Disa nog inte fått en godismaskin, en enorm, blå slush puppie i långt kurvigt glas, läppbalsam i form av en enhörning, jag hade inte köpt tre blommiga  anteckningsböcker som jag egentligen inte behöver...

Jesús gick och stirrade på folks ansiktsmasker och konstaterade att de allra flesta hade en spansk flagga på sin mask. Eller armband med flaggans färger. Eller spansk flagga någon annanstans på kläderna. Han blir så provocerad, ser det som en rasistsymbol. Jag la inte märke till det, men vet att jag hade reagerat om jag plötsligt kom till Sverige och alla bar svenska flaggor, för att visa... Ja, vad är det man vill visa med den symbolen?Carin Osvaldsson har skrivit en mycket bra krönika om hur hon har upplevt karantäntiden, ensam hemma med sexårige sonen, hjälpa honom med skolarbetet 4-5 timmar om dagen samtidigt som hon själv skulle jobba heltid och ta hand om huset och matlagningen. En omöjlig ekvation.

Jag läser intresserat var svenskar kan resa från Sverige. Stannar till vid en formulering, någon om att oväntat nog kan både italienare och spanjorer resa till vilket-land-det-nu-var, men inte svenskar. Det tycker jag inte är förvånande. Sverige är väl mitt i pandemin just nu, medan smittan nästan har avstannat i Spanien. Något enstaka dödsfall, få nya smittfall, trots nyöppnandet av samhället.


Jag börjar snart jobba heltid, sommarvikariat, vilket känns tufft, men 1 juli går Jesús på semester så då kommer det att gå lättare, då är han med barnen hela dagarna.
13 kommentarer:

 1. Oj flaggor. Jesus har kanske rätt. Men samtidigt. Värderingen av flaggan som symbol ligger ju just i hur den används, vilken värdering den har och vad den symboliserar. Allt är ju dubbelt. Behöver vi nationsstater. Behöver vi gränser. Behöver vi regering eller kung eller polis eller lag och ordning. Samtidigt tror jag att det är bra att börja med det som redan fungerar och göra förbättringar och jag tycker inte om revolution eller att störta en samhällsordning. Just flaggor gör mig inte arg. Jag tolkade den franska flaggan jag bär ofrivilligt när jag har min mask mer som att den syddes i Frankrike när Frankrike tvingades tillverka masker för att landet drabbades av en pandemi. Men Jesus har ju en poäng med att kriser brukar leda till ökad nationalism vilket ju lett till krig. Jag personligen har ju tyckt om att leva i ett gränsfritt EU. Vad skulle jag tycka om en nationsfri värld, jag vet inte ens. Behöver en flagga vara en ond symbol. Kanske. Men jag har nog inte tänkt det. Men jag skulle klara mig bra utan flaggor. Sedan letar jag efter franska flaggor i affären ibland när jag handlar mat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint att läsa dina tankar om flaggan!

   I Spanien är flaggan en känslig symbol på grund av att inbördeskriget fortfarande ligger så nära i tiden. Den spanska flaggan är mycket laddad i och med att den återinfördes av nationalisterna (som avskaffade republikanernas flagga) och blev en stark symbol under och efter inbördeskriget. Fortfarande kan man säga att flaggan symboliserar vilken sida man står på.

   Radera
  2. Jag läste dina inlägg om Katalonien. Och funderade kring Sapmi. Skânska flaggan. Korsikas flagga. Franskan som officiellt sprâk. Belgien. Det är inte lätt det här med nationell identitet och minoriteter.

   Radera
  3. Nej, det är inte helt lätt...

   Radera
 2. Oh och jag skulle gärna bestämma att alla barn fick gâ i skolan pâ engelska, kanske med modersmâlet som extraämne, sâ att engelskan skulle bli ett riktigt världssprâk... Men det kunde ju lika gärna vara kinesiska (eller spanska)... Men kanske det inte skulle hjälpa att vi alla kan kommunicera med varandra. Sprâk skapar ju samhörighet väl eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju det vi skulle ha esperanto till!!

   Radera
  2. Tack för era kommentarer! Roligt att läsa! Jag tror på modersmål, jag tycker att språk är så intressant och viktiga att bevaras. Men ett andraspråk som hjälper oss att kommunicera över nationsgränser är nödvändigt, må det sedan vara esperanto eller engelska!

   Radera
  3. Ja en tvâsprâkig skola. Om det finns mânga som vill ha det.

   Radera
  4. Här i Spanien finns massor av tvåspråkiga skolor, och de blir bara fler. Dels är det de många privata, ofta katolska friskolorna, som säljer in sig som tvåspråkiga. De är ofta dyra. Sedan är det de statliga tvåspråkiga skolorna som har ökat mycket i antal, alldeles för mycket, det finns inte lärare med bra nivå på engelskan till alla skolor. Många i Spanien oroar sig över barnens nivå på engelska och sätter dem gärna i tvåspråkig skola, och att öka antalet tvåspråkiga skolor har varit ett sätt att göra föräldrar tillfreds.

   Jag vill inte att Disa ska gå i den tvåspråkiga skolan i Aracena eftersom jag vet hur nivån på lärarnas engelska är, jag tänker att det löser sig framöver med engelskan. Framför allt är det den traditionella spanska skolan som jag inte är helt förtjust i, där det ofta (inte alltid, många gånger är lärarna toppen) är krav på att studera, göra läxor, prov och jaga betyg från det att barnen är små. Disciplin. Nu vill jag bara att hon ska gå i en skola där hon trivs, har roligt och lär sig andra värden än att studera. Hon har ju inte ens fyllt sex år än.

   Radera
 3. Behöver poliser, eller läkare en uniform eller kan de vara civilklädda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du, det vet jag faktiskt inte! Om någon är civilklädd någon gång vet jag ju inte det...

   Radera
 4. Hej Annika!
  Ja men va kul att Runa gillar att bada i havet! Och mammig :) Dom har sina perioder. Shopping, ja det var länge sen...har svårt att tänka mig gå in i köpcentrum men den modellen var bar som ni var på.
  I Sverige går det ju inte att ha en svensk flagga...nånstans.
  Här vet jag inte men rasism flödar här också det hör jag bland inhemska också dock inte från min "inbo". Dock var väl fel ord hahaha...Varmt som attan...över 30 i 4 dagar säkert...
  Jag läser alltid Carins artiklar. Mycket bra är dom!!
  Läste om demonstrationen i Sverige ang den svarte mördade mannen...8000 samlades. Smart va? Och så hörde jag ett brandtal av en kvinnlig borgmästare i Atlanta ang förstörelsen som vissa marodörer under skepnad av demonstration håller på med. Vilken kvinna!!
  Ha det så bra trots mycket jobb!!
  Kram P ♥♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var olyckligt med demonstrationerna, när Sverige fortfarande är mitt inne i pandemin...

   Inbo, den var ny! Kombo fungerar ju också! Eller sambo? Måste man ha ett förhållande för att kallas sambo?

   Ja, rasismen är närvarande, och just i Huelvaregionen, och Almería, finns många med högerextrema åsikter, tydligen med anledning av alla utländska gästarbetare som arbetar med frukt- och grönsaksodlingarna, som utnyttjas på de vidrigaste sätt!

   Hoppas värmen hos dig sjunker! Och att du kan ta ett dopp i havet!

   Radera

ny gadget

ny gadget