onsdag 10 juni 2020

Tidvatten, snäckor, friterad fisk och surfareFör tredje helgen i rad åkte vi till kusten. I det lilla samhället El Portil har Jesús pappa en liten lägenhet som vi kan övernatta i. El Portil är proppfullt av semesterlägenheter, så samhället är ganska dött större delen av året. På sommaren lever det upp, då finns många restauranger och småbutiker öppna alla dagar i veckan, det är karuseller på torget, marknader till midnatt, ett litet stånd där man köper krabb-ben och miniräkor i pappstrutar och bokförsäljning.

Nu är det fortfarande lugnt, framför allt eftersom Sevillaborna inte har fått åka till sina kustbostäder på grund av coronarestriktionerna. Vi tillhör provinsen Huelva och har därmed fått åka. Från och med lördag kommer stället invaderas av Sevillabor, och Jesús systers familj kommer att vilja tillbringa helger där.

Vi har haft en lite rutin att börja vistelsen med att handla mat i Punta Umbria, som ligger mitt emellan Huelva och El Portil. Semesterhandling med barnens favoritfrukt vattenmelon, yoghurt med choklad och diverse godsaker. Vi har brett ut oss i lägenheten med våra spel och grejer och jag kan förstå dem som väljer att köpa en liten lägenhet vid kusten. För mig som jobbar hemifrån har det varit fantastiskt att komma iväg, där vid kusten glömmer jag jobbet fullständigt.
På lördagen åt vi lunch ute. Strax intill bostaden finns en liten fisk- och skaldjursbar samt ett hämtmatställe (med samma kock!) inklämd mellan husen. Det är inte mysigt på något sätt, men åh, vad maten är god! Vi kom direkt från stranden och beställde en tapa med ensaladilla, coquinas (småmusslor) och en frito variado. Småmusslorna var underbart goda, tillagade i olivolja och vitlök, och den friterade fisken... Det är Jesús favorit av allt man kan beställa. Jag tänkte att okej, jag vet hur mycket han tycker om friterad fisk... Och det här var den godaste friterade fisken jag har ätit! Det går inte att förstå av bilden, men maten var så fantastisk att vi har pratat om den i flera dagar. Det var boquerones (ansjovis)), puntillitas (minibläckfiskar som friteras hela), adobo (fiskbitar som legat länge i vinägrett, blir så saftiga och goda att det kittlar i tänderna), en större sorts bläckfisk samt acedias (små plattfiskar).

På söndagen gick Disa och jag till stranden medan Runa sov och Jesús städade lägenheten. Tidvattnet steg fort medan vi var där. Det var ganska höga vågor så vi badade aldrig, det var sådan kraft i dem! Men vi byggde sandslott, som drunknade samtidigt som tidvattnet nådde trappan upp för sanddynen, och vi grävde och grävde och vi hade roligt tillsammans, Disa upprepade gång på gång att vi jobbade bra; "que estamos haciendo un buen trabajo!". Det blev och fler surfare ute på vattnet, framför allt kitesurfare, och det såg så roligt ut! Jag stod en bit ut i de höga vågorna och tittade på surfare och tänkte på Åsa i Portugal och hennes familj, som jag alltid gör när jag ser surfare, och tänkte att vad roligt om man vore en sådan sportig människa, kan man bli det? De har som tradition att julaftonssurfa... Trodde jag, tills jag skulle länka till ett julsurfinlägg på Åsas blogg, och upptäckte att jag bara har trott detta efter ett fem år gammalt inlägg...


Retligt att man inte ser hur höga vågorna var...

Vi letade snäckor och fick lite för mycket sol på oss, dumt att jag varken tagit med solkräm eller parasollet, men det var ju så molnigt och grått när vi gick hemifrån...
På väg hem mötte vi upp Jesús och Runa, som hade vaknat, och gick till glasstället. Sedan Disa beställde jordgubbsglass där förra sommaren beställer vi alltid det allihop eftersom det är den godaste de har.
Nu blir vi nog hemma framöver. Det är Jesús systers tur att åka (man får omöjligt plats två familjer i den lilla lägenheten), och dessutom öppnar poolen i vårt område till helgen. Disa har längtat så, hon älskar poolen! Det är en hel del restriktioner, men man vänjer sig nog!

14 kommentarer:

 1. Den första bilden på Disa – helt underbar! Och vilken härlig helg.
  Imorgon skulle jag ha åkt till Spanien och varit där i två veckor. Första resan dit på ett och ett halvt år. Men den är såklart inställd. Längtar så efter strand, sol och fisk- och skaldjur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tråkigt med den inställda resan! Det var längesedan du var här! Undrar när du kan resa igen?

   Radera
 2. De andra brukar faktiskt julaftonssurfa fortfarande, men jag har blivit kvar på stranden ett par år nu, ibland för eksemet som blir värre på vintern och svider i havet och nu för hundarna. För tre år sedan var jag väl ändå ute? De andra har nog surfat alla jular tror jag.

  SvaraRadera
 3. Fina Disa! Så stor hon är nu.
  Härligt att kunna komma till kusten.
  Tror att jag åkt runt i El Portil med bilen, på lågsäsong.
  Vilken god mat! Oh, vad jag längtar efter havets frestelser!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lågsäsong, jag då är det lugnt och skönt där! Jag brukar också längta efter havsmat, här i bergen äter man nästan bara kött!

   Radera
 4. Jag var tvungen att kolla faktiskt. 2015 och 2016 surfade vi allihop. 2017 blev det ingen julsurf på själva julafton alls tydligen, 2018 surfade jag också men 2019 var jag på stranden med hundarna. :) Kollade på instagram (asawinald)
  Bra att ha saker dokumenterade ibland i olika sociala medier så man vet vad man gjort och inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man glömmer lätt annars :-) Bloggen är min minnesbank. Borde skriva mer i den! Allt som inte publiceras glömmer jag bort, typ!

   Radera
 5. Vilken härlig helg vid havet ni verkar ha haft! Det är ni så värda efter er karantän. Havet, stranden, maten och glassen...
  Och bilderna på Disa i närbild - så vackra! Jag tänker på Greta Garbo när jag ser dom.
  Är ni släkt ;)? /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, folk brukar fråga om jag är släkt med Ulf Elfving annars, men Garbo är ny! Nej, inget släktskap med Disa, tyvärr. Däremot har vi den heliga Birgitta, kung Erik XIV och, om jag inte minns fel, Harald Blåtand (bland många andra), i släkten.

   Radera
  2. Oj då, helgon och kungligheter men ingen Greta Garbo...
   Tycker hon är mer lik henne än de andra :-D!
   Trevlig helg! /Annika F

   Radera
  3. Hahaha, det tycker jag också!

   Radera
 6. Oj vad mycket gott!!! :) Här får vi resa fritt i Sverige nu. Jag är visserligen glad över det, men samtidigt lite orolig eftersom det känns som att alla har "slappnat av" nu, fast det känns som att vi fortfarande borde vara försiktiga ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det känns lite oroande med det fria resandet i Sverige... Men det kanske går bra! Folk kanske fortsätter att vara uppmärksamma på rekommendationerna! Vi hoppas på det!

   Radera

ny gadget

ny gadget