måndag 15 juni 2020

Den efterlängtade poolen!I lördags öppnade bostadsområdets pool. Som Disa har längtat! Sedan oktober har hon väntat på att den ska öppna. Förra sommaren var vi där varje dag, en eller två gånger per dag. Jag hade gett mig sjutton på att lära Disa att simma, och det lärde hon sig. Blötdjuret! Hon älskar vatten! Helt orädd är hon också, den där simträningen var helt nödvändig eftersom hon var FÖR orädd. Fast hon är i korta stunder bara, är så himla frusen, det tar inte lång tid innan hon skakar av köld, så då vill hon gärna lägga sig på en handduk i solen och bli varm. Här värms utomhuspooler inte upp, det är så himla skönt att bada i en svensk utomhuspool i jämförelse!

Det är en lyx att området har pool. Lyx, varken mer eller mindre. Lyx! Att ha någonstans där man kan svalka sig de här heta, spanska sommardagarna som ligger framför oss. Lyx!


Där vid poolen leker ungarna i området. Som de leker! Disa träffar dem bara under sommaren, och det är inte bara vattnet hon längtar efter, utan leken också.

Innan poolens öppnande skickades det ut ett papper med nya pool-regler på grund av viruset. Inga vänner eller släktingar får bada där, endast de boende i området. Man ska desinficera händerna när man kommer och skrapa skorna mot mattor med desinfektionsmedel. Toaletterna har låsts. På förmiddagarna får vem som helst bada (det är alltid få eftersom många jobbar), sedan stängs poolen och hela området desinficeras (Hur? Vilka medel används? Desinficeras gräset, där Runa är?) När poolen öppnar igen på eftermiddagen får de som bor på jämna nummer gå på jämna veckodagar, och boende på ojämna nummer får gå på ojämna veckodagar. Varannan söndag är halva gruppen där hela dagen, den andra halvan får inte gå dit alls. Max fyra personer från varje familj får vara där samtidigt, och barn under 14 år måste vaktas av en person från familjen som är minst 18 år. I gräset har det målats blåa rutor med stora mellanrum där varje familj får vara. Man får inte sätta sig intill vänner och prata, utan man måste hålla sig till sin ruta.

Redan första dagen blev det bråk om reglerna. I en ruta höll fem tonåringar till. Fyra av dem är mycket nära vänner, är jämt tillsammans, och så har en ny granntjej inkluderats i gruppen. En av tjejernas mamma hade gått iväg en stund, istället "vaktades" hon av en storebror som höll koll på sina tvillingsystrar. Detta sågbostadsområdets president, som han kallas, som kom ut ur sitt hus och började skälla på storebrodern. Han hade ett sådant där otrevligt beteende, som många poliser och andra med maktposition har här i Spanien. De pratar med en som om man vore mindre vetande. Den här storebrodern kunde svara för sig, vilket jag är glad över. Tjejerna flyttade sig en bit och la sina handdukar utanför stängslet istället.

Jesús passade på att fråga hur de hade tänkt med toaletten, som hade stängts. Vad skulle vi med barn, som bor på en annan gata, göra när barnen behövde gå? Sätta dem i gräset? Det märktes att beslutet om att stänga toaletterna fattats av personerna som bor i direkt anslutning till poolen och snabbt kan gå hem till sig.

Jaja. Vi fick härigenom veta att runt normerna har förts våldsamma diskussioner på Whats App (vi är inte med i den gruppen). Många ville inte låta öppna poolen alls (säkert personer utan barn, sådana som går ensamma på landsbygden med munskydd, tänkte jag surt, och det visade sig på sätt och vis stämma, för det var de äldre i området, som aldrig är vid poolen, som ville att den skulle hållas stängd), och kommer vid minsta överträdelse försöka få den stängd. En kvinna skvallrade igår när hon såg att en äldre tjej från ojämt nummer kom och simmade. Vi var bara tre familjer där, och i poolen var det tomt, förutom den simmande tjejen.


Både Jesús och jag är irriterade över ologiska normer och den hotfulla tonen som förs. Det är så typiskt Spanien, känns det som. Gör som jag säger, annars blir det konsekvenser! Samtidigt kommer vi att följa normerna så gott det går, poolen får inte stängas! Ungarna som varit isolerade så länge, utan skola sedan mars, ska de inte ens få ha roligt med kompisarna under sommaren?

Vi kommer att gå med Disa varje tillåten för- och eftermiddag, så länge poolen är öppen. Det hon helst vill just nu är att vara där. Bada, leka, ligga i solen och bli genomvarm.19 kommentarer:

 1. Vad trött jag blir! Folk vet om att de ska hålla avstånd, räcker inte det? Det är väl ingen som liksom har lust att bli smittad?

  Det jäkliga med de regler som har satts upp hos er är att det alltså kan vara helt tomt för de som bor på ojämna nummer inte kan/har lust att bada medan de på jämna vill och kan men inte får utan får stå och titta på den tomma poolen? Så himla trist! Tur att förmiddagarna finns och att ni kanske kan utnyttja då?

  Hur fullt brukar det vara i poolen och området? Är det befogat med dessa regler?

  Nästan lite komiskt, jag publicerade precis ett inlägg om vår pool, bara för någon minut sedan! Och ja, visst är det lyx att ha en egen pool, kan bara hålla med!

  SvaraRadera
 2. Det är just det, att det brukar vara så lite folk ändå vid poolen, att det inte alls finns befog för reglerna. Det kommer att vara helt tomt vissa eftermiddagar! Till och med när många är där samtidigt är det glest mellan handdukarna, för dem som vill hålla avstånd.

  SvaraRadera
 3. Åh vad underbart, så härligt för Disa! Vi har faktiskt inte badat i poolen än men varit mycket vid havet. Tycker också att det är helt tokiga regler, eller mest enskilda personer egen tolkning av dem, det är så snedvridet... har varit på mer än en restaurang som inte ens hade tvål på toaletten... och i lördags ville vi få bord på en strandrestaurang som inte är den typiska fisk- och skaldjurschiringuiton utan mer bohemisk och många går dit bara för att hänga, sjukt mycket folk som köade eller försökte köpa nåt i baren. Och i princip ingen hade munskydd. Och så får en liten femåring inte bada när hon vill i poolen fast där inte är några människor... Spanjorer är ju knappast några paragrafryttare, däremot så tror jag att kanske bristen på att (våga) tänka själv hindrar dem från logiken. /Carin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista meningen är spot on!

   Att sakna tvål på toaletten känns som tillräckligt för att stänga ner en restaurangen. Hur kan man låta det vara så? Otroligt.

   Radera
  2. Carin, vilken strand brukar ni gå till? Carvajal? Hur är det, har de startat med appar och grejor?

   Radera
  3. Hej Emma, ja vi brukar gå till Carvajal. Den första tiden har jag inte sett några särskilda åtgärder alls faktiskt, men det har också varit hanterbara mängder människor. Har faktiskt tänkt några gånger att hmmm detta är Spanien utan turister, tänkt vad skönt om det alltid vore så! Det går till och med att hitta parkering! Men vem är jag att önska bort turisterna haha! Tror dock att det kommer behövas mer åtgärder nu när gränserna öppnas och gissar att badvakterna får mer att göra. Har läst att det ska användas appar och drönare för att kontrollera antalet människor men har inte hittat appen... Nu hittade jag dock en sidan aforocostadelsol.es, får utforska detta lite :)

   Radera
  4. Carin - detta med att tänka själva, tänka kritiskt, ja, det ligger något i det, och jag har min högst egna tolkning att det börjar redan när ungarna är små, då många föräldrar är stenhårda med en auktoritär uppfostran som inte tillåter diskussioner eller att bli lyssnad på. I går stod tre föräldrar vid poolen och pratade om att de självklart slår sina barn.

   Radera
 4. Ska man skratta eller gråta? Krångliga regler och fyrkantig mentalitet. Typiskt Spanien.

  SvaraRadera
 5. Så härligt att ni kan bada, och att barnen kan leka tillsammans. Vad det gäller att desinficera på öppna platser utomhus säger ju WHO att det inte skall göras då det kan vara hälsoskadligt. Här är länken till WHO’s sida där du kan läsa om det.
  https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-considerations-for-the-cleaning-and-disinfection-of-environmental-surfaces-in-the-context-of-covid-19-in-non-health-care-settings
  Urinprovet på Runa vill jag nog påstå att om påsen som används är steril och inte suttit på mer än 30 min ska det vara gott nog. Det bästa är om man kan fånga upp i ett rör det man kallar för mittstråle urin, att man inte tar det första som kommer men det som kommer sen. Det är så vi gör här, men kan ju vara olika procedurer i andra länder.

  Ha en fin dag / Ingalill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att någon i området bryr sig om WHO:s rekommendationer. Tyvärr. Här jobbar man efter egna idéer...

   Radera
 6. Vet inte om länken fungerar riktigt. Klistrar in texten här.


  What is the guidance for the disinfection of outdoor spaces such as open markets, roads?
  In outdoor spaces, large-scale spraying or fumigation in areas such as streets or open market places for the COVID-19 virus or other pathogens is not recommended. Streets and sidewalks are not considered as routes of infection for COVID-19. Spraying disinfectants, even outdoors, can be noxious for people’s health and cause eye, respiratory or skin irritation or damage.

  This practice will be ineffective since the presence of dirt or rubbish for example, inactivates the disinfectant, and manual cleaning to physically remove all matter is not feasible. This is even less effective on porous surfaces such as sidewalks and unpaved walkways. Even in the absence of dirt or rubbish, it is unlikely that chemical spraying would adequately cover surfaces allowing the required contact time to inactivate pathogens.

  SvaraRadera
 7. Oh, vad skönt för er att kunna bada i poolen! Behövs i värmen!
  Trevlig midsommar! Kommer ni att fira?

  SvaraRadera
 8. Vad skönt det ser ut. Jättelyxigt med delad pool. Jag har alltid undrat hur mycket jobb det är med en egen pool som ska städas, och är det samma vatten i decennier, eller hur gör man när man sköter en pool, att ha en delad pool är ju perfekt. Här finns det inga öppna badhus, men de öppnar om ett par dagar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bekvämt med någon annan som sköter poolen! Det är samma vatten i den året runt, men det renas väl innan öppnandet, tänker jag.

   Radera
 9. Härligt för alla med bad i poolen, och speciellt för fisken Disa :), men oj vad mycket regler! Jag skulle bli lätt nervös för att inte göra fel...
  Trevlig midsommarhelg (om ni nu firar det?)! /Annika F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt att göra fel, ja!

   Trevlig midsommar till dig med!

   Radera

ny gadget

ny gadget