Det tog väldigt lång tid innan jag förstod att man kan göra glass själv. Hemma. Utan maskin.
Det tog ytterligare ett par år innan jag försökte mig på det.
Igår var stunden inne.
Vaniljglass med riven choklad. Recept: Rutiga Kokboken.
Jag borde väl ha förstått själv att glassen skulle bli smaklös när den enda sötman är två matskedar florsocker.
Ska försöka mig på något annat recept nästa gång.
Det här, ni vet, att glassen ska frysa under fyra timmar, och att man ska röra om den var 20:e minut, det är anledningen till att folk köper glassmaskiner som gör jobbet på en halvtimme. Och jag inser att det är en oerhört smart uppfinning.
Inte för att det är jobbigt att hålla koll på glassen under fyra timmar, utan för att det är stört omöjligt att inte provsmaka en sked varje gång det ska röras om. Det var en rätt liten sats, så ni kan föreställa er att mängden glass hade minskat dramatiskt när den var klar...
Mmmm...Så gott! Jag fick en bukett rabarber av en kollega idag, antingen krympte de rackarns bitarna under smultäcket, eller så var ugnstrollen nyfikna. Mystiskt. Och syrligt!
SvaraRaderaDet stämmer nog att de krymper. Rabarberpaj, åh så gott!
RaderaTänkte vänligen be dig om ett tips beträffande olivolje-djungeln , hur hittar jag den mildast smakande olivoljan till dressing och stekning? Har lite svårt för den rätt kartongaktiga och tunga oljesmaken? Dagligen står James Oliver i TV och drizzlar olja i mängder över sina rätter, men brrr...
RaderaTack på förhand, Pia.
Att göra en glass är en pina. Gör Jamie Olivers semifredo i stället.
SvaraRaderaJätteenkel att göra och supergod (både neutral och med typ bär). Men man bör arbeta ihop den snabbt annars kan den skikta sig i frysen.
1 vaniljstång + 3 dl strösocker + 4 äggulor
vispa de tre ingredienserna tills det blivit ljust
------------------
4 äggvitor + en nypa salt
vispa ägg och salt tills fasta toppar bildats
------------------
5 dl vispgrädde
vispa grädden tills mjuka toppar bildas
------------------
Vänd slutligen ihop alltihop försiktigt och frys ned smeten.
Oops. Glömde skriva att du endast använder fröna från vaniljstången.
RaderaFröna?!? Vad ska jag göra med dem? Krossa dem eller använda som de är?
Radera/Hon-som-knappt-vet-hur-en-vaniljstång-ser-ut
Sprätta upp och skrapa ur innehållet. Det är enkelt. Säger hon som alltid låter sambon göra det :)
RaderaÅh, den goda semi-grejen som jag fick hos dig?! Ska testas!
SvaraRaderaMin egen glass blev så hård att varken jag eller J har ätit av den. Det finns risk för att man skadar tänderna om man försöker. Jag vill inte tro att det beror på min miss i första momentet, att vispa socker och äggulor. (Glömde att separera gulorna från vitorna.)
Svar ja. Det är den enda semifredon som serveras i mitt hem :)
RaderaOch ja, äggmissen kan eventuellt ha haft något att göra med slutresultatet :)
Mitt tips är att blanda i lite alkoholhaltiga drycker i glassen. Då behöver man inte röra och den fryser inte så hårt. Brukar använda persikolikör och apelsinlikör i min glass. Super gott och den blir lagom hård.
SvaraRaderaJaså, gör du också egen glass?
RaderaBra tips det där med alkoholen. Synd att jag inte gillar alkohol bara... Men bra tips som sagt, ska föra det vidare.