tisdag 19 juni 2012

Solkrämen

"Un guiri que está quemado pregunta a uno que cuál son las cosas que se dice a las mujeres. El otro contesta "¡La madre que te parió!"
Cuando ve a una tía buena le dice "¡Te ha parido una madre!"
Y la tía le contesta "¡Y a ti te parió una gamba!

Inte jätteskoj kanske, så jag översätter inte, ville bara ge exempel på att spanjorer kan tycka att det är lustigt med knallröda, brända turister. Tja, lustigt och lustigt... Men om man ser en rödbränd person brukar det vara en utlänning.
De flesta spanjorer har en vettig respekt för solen. Medan svenskar helst inte stryker på sig solskyddsfaktor alls är det inte ovanligt att spanjorer har faktor 50. Så även jag. Solen är verkligen stark här.
Jag blir röd varenda gång jag går ut. Ja, för vem stryker på kräm bara för att gå till turistbyrån 200 meter bort, även om det är mitt på dagen? (Resultat: Lätt röda axlar)
Eller vem tänker på att det kan vara för lång tid att stå i solen och lyssna på en enda låt under en konsert klockan fyra på eftermiddagen (Resultat: Lätt röda axlar samt röd halsringning)
Jesús har stor respekt för solen. Båda hans föräldrar har fått ta bort en mängd hudtumörer. Hans pappa har fått en massa sådana på sina händer, som utsatts för solen under alla år som han har åkt runt i Andalusien till och från målarjobb.
Hudcancer är för övrigt en av de vanligaste cancerformerna i Sverige (tillsammans med italienarna är svenskarna sämst på att använda solskyddsfaktor), och den cancerform som ökar mest, men för väldigt många är det viktigare att bli brun snabbt än att inte utsätta sig för risken att få cancer. Är det inte märkligt?
J vägrade under flera år att gå ut när det var ljust på sommaren efter att ha bränt sig riktigt illa. Han avskydde solkräm och vägrade använda den. (Jävligt envis.)
Jag gillar inte heller solkräm, tycker att det är kladdigt och äckligt, så därför tänker jag tipsa om en bra här. Inte menat som reklam, men när jag nu har hittat en verkligt bra måste jag ju tala om det!
Det är den ni ser på bilden. Faktor 50. Kladdar inte! Man sprayar ut den som vatten. Fantastiskt.
Testa den om ni tänker er hit.
La Madrileña har också skrivit om solskyddsfaktor i Spanien.


5 kommentarer:

 1. Jag använder solskyddsfaktor 70 på barnen och 50 på mig själv, även fast jag alltid sitter i skuggan. Tyvärr bränner sig min äldsta son väldigt lätt och det spelar ingen roll hur mycket jag smörjer honom. Det är ju inte lätt att säga åt en 10-åring att han inte får bada i poolen heller. Men vi går i alla fall inte ut förrän vid fem-sex-tiden.

  SvaraRadera
 2. Är glad att du hittar något som funkar. Använd den alltid. Solen är otäck.

  SvaraRadera
 3. K-L: Oj! Jag visste inte att det fanns högre än 50. Om inte ens 70 hjälper på tioåringen måste det vara svårt.
  Chatrin: Lovar.

  SvaraRadera
 4. Försökte översätta skämtet via Google översätt men det blev bara ännu konstigare? Hsh, jag har aldrig varit en som pressar i solen, inte sen min bror som tioåring fick stora gula vätskefyllda blåsor över hela ryggen efter en dag i solen. Det är så onödigt att bränna sig. Mycket solkräm ska det vara! :)

  SvaraRadera
 5. Hihi, det är inte särskilt roligt ens om man översätter! Det går ungefär så här: En turist frågar en spanjor vad man ska säga till snygga tjejer på spanska. Spanjoren svarar (ungefär) Leve din mamma (som födde dig till världen). (Lokalt uttryck). Turisten ser en snygg tjej och försöker sig på uttrycket, men kastar om orden, så att det blir ungefär Din mamma födde dig, varpå hon svarar, och du föddes av en räka.
  Här säger man röd som en räka när någon har bränt sig röd.
  Jag har heller aldrig varit för att pressa i solen, men i ditt fall förstår jag verkligen att du inte gör det. Så otäckt!

  SvaraRadera

ny gadget

ny gadget