torsdag 14 juni 2012

Vattenmelonen - en ört!

Visst gillar jag att ha rätt.
Och jag ger mig inte i dumma diskussioner som det här med ifall en vattenmelon är en melon; mitt och Jesús evighetskäbbel.
För mig är det självklart att en vattenmelon är en typ av melon. Det hörs ju på namnet om inte annat. Och titta på formen, titta på frukten. Det råder ingen tvekan.
Men i det löjliga spanska språket heter vattenmelon sandía. De andra sorterna är melón rätt och slätt. Och det har stört mig så in i bängen! Hitta på ett helt eget namn åt vattenmelonen?! Är de helt dumma? Eller gör de det bara för att krångla till det för folk som inte har spanska som modersmål?
- Men det är ju inte samma frukt, säger Jesús. Kolla kärnorna. Ser de likadana ut som melonkärnor? Sitter de på samma ställe som i en melon?
- Det kanske finns vissa skillnader mellan en vattenmelon och... ja, honungsmelon till exempel, det är väl helt naturligt, men sandía tillhör Familjen Melon!
Så, av en ren slump, hamnade jag på en sida på nätet som handlade om meloner. Och vad fick jag se?
Jo; att vattenmelonen egentligen inte tillhört arten melon, utan gurkväxterna! Vattenmelonen är en ört!

Det här kommer jag INTE att berätta för Jesús.


6 kommentarer:

 1. Vettenmelonen - en ört? Det var lite oväntat. Betyder det att gurkan också är en ört?
  Borde man veta detta?
  Världen är allt bra stor ibland :)

  SvaraRadera
 2. Hahaha, nej håll tyst om det! Man ska inte ge dem man älskar rätt i onödan!

  SvaraRadera
 3. Chatrin: Jag förmodar det. Bananen är också en ört, har jag för mig, visste du det? (Jesús påpekar det ofta och gärna när vi pratar om vilken frukt vi ska köpa.)
  K-L: Nej så sannerligen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lärt mig att bananen är ett bär men den är säkert en ört också.

   Radera
 4. Ja det händer ju mkt med språket. Som ajo (vitlök). Ingen spansktalande person jag känner ser den som en lök, mer som någon annan kryddväxt som ingefära eller muskot. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ifrågasätt det inte. Då kommer det fram att vitlöken egentligen är en laktosprodukt, eller en frukt, eller nåt annat mysko...

   Radera

ny gadget

ny gadget