måndag 25 juni 2012

En förolämpning?

- Och det här? Vet du vad det här är? undrade jag och tog upp nästa sak som jag hade tagit med mig.
Det visste han inte, så jag svarade själv och skrev upp det på tavlan.
- Ett paket pappersnäsdukar.
- Vad heter moco på svenska, undrade eleven.
- Snor, sa jag och skrev upp det också.
- Snor som det rinniga när man är förkyld eller allergisk.
- Det här, fortsatte jag och skrev upp Snorkråka, kan man säga är snor i singular. Men det pratar man inte om.
- Varför inte det? Är det en förolämpning?
- Nejnej, sa jag och försökte låta bli att fnissa åt tanken att använda ordet snorkråka som förolämpning, man bara inte brukar säga ordet. En snorkråka är, tja, liksom... det som en unge får ut om han sticker in fingret i näsan.

5 kommentarer:

 1. Var har du dina lektioner? I Sevilla? eller i byn? Och vilka är det egentligen som vill lära sig svenska där? Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dem i Sevilla, i en kompis lägenhet. Tidigare var det personer som har en svensk partner som ville lära sig svenska. Nu är det arbetslösa som vill fly krisen och flytta till Sverige.

   Radera
  2. Ja, min spanjor håller på att lära sig. Vad har ni för böcker? Han har Rivstart och så har vi lånat en bok som heter Mål 1, den är lättare och långsammare än Rivstart (kanske hörs på namnet). Det finns ju också en bra grammtikbok, Gramatica Sueca http://www.casadellibro.com/libro-gramatica-sueca-svensk-grammatik-pa-spanka/9789127502550/819295
   men den kostar typ 60 euro... Sen är Berlitz helt tvåspråkiga ordbok att rekommendera, men den har jag inte hittat att köpa i Spanien.
   Men allt detta vet du kanske redan?

   Radera
  3. Min favoritbok är Rivstart. Jag använder Svenska i fokus rätt mycket eftersom den förklarar basgrammatiken på ett bra och enkelt sätt. Gramatica Sueca är en mycket torr och trist bok, omöjlig att ta sig igenom. Jag använder den ibland när den förklarar på ett bra sätt något som vi jobbar med. Mycket bättre är då Första övningsboken i svensk grammatik, som inte förklarar något men som innehåller bra övningsuppgifter för dem som har kommit en liten bit. Jag har Mål-böckerna men använder dem inte. Och På svenska. Har även diverse häften och lösa papper med bland annat partiklverb.
   Så han lär sig svenska? Bra gjort! Det krävs mycket självdiciplin att lära sig på egen hand. (Min novio har det inte.)

   Radera
  4. Ibland har han självdisciplin nog, men det är mest när han är i Sverige... då behöver han ju kunna svenska för att kunna prata med de flesta av mina kompisar och mina föräldrar.

   Radera

ny gadget

ny gadget