Jesús har bott på Tenerife under några sommarlov, och där åt han ibland den kanariska specialiteten papas arrugadas; skrynkliga potatisar. Potatisen brukar man dippa i den oerhört starka mojo picon-såsen.
Här i Sevilla har en del barer tagit efter det här, men det är aldrig den riktiga kanariska såsen som serveras till, utan en god sås som är bara lite stark.
Ibland gör vi den här rätten hemma, senast blev den ett tillbehör till det grillade köttet.
Potatisen blir skrynklig av att koka i mycket saltat vatten. Inte så skrynklig som de små svarta kanariska potatisarna som blir som russin, men ändå.
2 kilo små potatisar
5 nävar grovsalt
(1 kålblad)
Tvätta potatisen väl.
Koka potatisen i det salta vattnet. Eventuellt under ett kålblad.
Ånga av som vanligt när potatisen är klar.
Sås:
6 vitlöksklyftor
1 liten spansk peppar
1 msk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 skvätt olivolja
1 mindre skvätt vinäger
salt
(1 skalad, väl mogen, tomat)
Mixa ingredienserna i en mixer.
Tomaten är frivillig.
Smaka av och lägg till om något fattas.
Såsen kan spädas med vatten.
Älskar papas arrugadas. Jag ska helt klart testa detta recept.
SvaraRaderaGör det! Det trixiga är såsen, det handlar helt enkelt om att tålmodigt pröva sig fram tills den blir som man vill ha den.
SvaraRaderaAmen härregud! Liksom resfeber redan nu, ju? Gran Canaria i augusti! Dessa rara potäter bara tillhör resmålet. Och mojo förstås. Godis för kropp och själ!!
SvaraRaderaSannerligen! Har ett gäng överblivna i kylen just nu som jag går och nallar av...
Radera