torsdag 7 juni 2012

Recept på tortilla

Tortilla de patatas, potatisomelett, är en spansk klassiker. Spansk husmanskost. Gud vad mycket tortilla vi äter! När vi åker iväg på utflykt med kompisar är det alltid någon som har med sig tortilla. På fester och picknickar också. På fisketurerna med svärföräldrarna. På födelsedagskalas. Hemma till middag. Och, som J säger, det är alltid tortillan som går åt först. Hur mycket gott det än finns på knytkalaset eller middagsbordet, tortillan är det som försvinner före allt annat.
Tortilla är utmärkt utflyktsmat, för man behöver inte äta den varm. Åtminstone jag föredrar den kall.
Man kan äta den som den är, skära upp i tårtbitar eller fyrkanter. Eller lägga i en baguette. Eller äta med korv kanske, det har jag sett en som gör.
Om tortillan inte blir bra kan man dölja det värsta med majonäs. Men en riktigt lyckad tortilla är det helgerån att äta med majonäs.
Tortillan är egentligen väldigt enkel att göra. Enda ingredienserna är potatis, salt, ägg och olivolja (går absolut inte med annan olja!). Fast för att få den så där riktigt, riktigt god, då krävs lite till. Bra, god potatis, gärna färskpotatis. Bra ägg. Känsla för saltning och så klart för hur lång tid tortillan behöver tillagas.

Ingredienser:
Mycket potatis
3-4 ägg, helst sprättägg
Salt
Olivolja

Gör så här:
Skala potatisen och tärna den i små fina tärningar. Svårt att säga hur mycket potatis det behövs, men ta stekpanann som mått. Det kan vara ungefär en centimeter upp till kanten på en stekpanna av normalstorlek när man hällt i alla potatistärningarna. Rätt fullt med andra ord, men potatisen krymper till halva storleken under stekningen.
Stek potatisen i olivolja. Alltså stek, fritera inte!
Salta ganska mycket.
Låt steka på medelvärme i ungefär trekvart, eller tills potatisen fått fin färg; lite brun, och är mjuk. Rör om då och då.
Vispa upp äggen med en gaffel i en bunke. Häll i den f'ärdigstekta heta potatisen och rör om. Smaka av med salt. (Man vänjer sig vid att smaka på rått ägg.)
Ta en ny stekpanna. En liten en, ungefär 18 centimeter. Häll lite av oljan från andra stekpannan i den nya och hetta upp. Häll i potatis- och äggblandningen och platta till med en stekspade. Låt tillaga på medelvärme en stund. Kort stund om du vill ha en lös tortilla, lång stund om du vill ha en fast. (Men för lång stund så blir den torr). Ett par minuter kanske, ungefär. Sedan ska tortillan vändas. Ta då en tallrik av samma storlek som  lilla stekpannan, lägg den ovanpå stekpannan, pressa ihop och vänd pannan uppochned så att tortillan hamnar på tallriken (den råa sidan ska vara ned). Ta det försiktigt så du inte bränner dig på oljan som kan rinna ut. Låt tortillan glida tillbaka i stekpannan och stek en liten stund på den andra sidan också. Ta stekspaden och jämna till kanterna så att de blir runda och fina.


2 kommentarer:

 1. Men vad är det för skillnad på oliv- och annan olja vid stekning, annat än smaken?
  Jag försökte mej nyligen på att göra en tortilla på (billig oliv-) olja + smör i pannan. Den blev "så där", tråkig men ätlig, ser det som en övning. Lite hög värme för den blev mörkbrun på sina ställen... Hade lök i också, tydligen helt fel.
  Vad synd att jag inte hann smaka på din tortilla när jag var där.
  /Katrina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen annan skillnad än smaken, men smaken är nog så viktig! En del har lök i, andra har aubergine för att tortillan ska bli saftigare. Det behövs ingen dyr olja. Vi köper alltid en billig på femlitersdunk till matlagningen, och i Sverige blir det en rätt billig spansk olivolja av Icas märke.

   Radera

ny gadget

ny gadget