måndag 11 juni 2012

Inte konstigt att nödlånet begärs under EM

Spanien har bett om hjälp för att undvika kollaps i banksektorn.
Nästan 900 miljarder kronor ska EU låna det krisdrabbade landet. Det är oerhört mycket pengar. Mer än svenska statens beräknade inkomster i år.
Spanien vill att EU:s nödlån går direkt till bankerna istället för omvägen via staten för att slippa hårda besparingskrav, som förmodligen följer med lånet i så fall.
Fredrik Reinfeldt undrar i en intervju varför Spanien väntade så länge med att be om hjälp.
Det kan vi svara på här. Ulrika i Segovia skriver om det, och naturligtvis har hon rätt.
Regeringen har väntat på rätt tillfälle. Rätt tillfälle är helgen då fotbolls-EM börjar, då Spanien spelar mot Italien, och uppmärksamheten är riktad åt annat håll.
(Det har hänt förr att upprörande nyheter släppts under stora fotbollsevenemang.)
I Spanien är fotboll, liksom religion, politik.
Jesús jämför fotbollen med underhållningen under romartiden. Då var det ett överflöd av cirkusar och underhållning för folket. De skulle underhållas för att glömma eventuella bekymmer, inte bry sig om politik och framtid. Enligt J är det samma sak med Spanien och fotboll.
Jag tror att politikerna är intresserade av att bygga på spanjorernas intresse för fotboll. Det är därför som det visas så oerhört mycket fotboll i tv till exempel, där varje nyhetssändning avslutas med en halvtimmes fotbollsprat (inte sport, utan enbart fotboll), oavsett om någon match har spelats eller inte. Det är därför som de stora fotbollslagen slipper betala skatt till staten. Så länge folk är underhållna med fotboll bekymrar de sig lite mindre för politiken och framtiden.
Det är ju ingen slump att premiärminister avslutade den framtvingade presskonferensen efter beslutet om nödlån med att berätta att han själv ska åka till Polen för att se Spanien och Italien spela.
Ulrika i Segovia och hennes sambo funderar på vad som mer kommer att hända under fotbolls-EM. Skattehöjningar?

Bild som cirkulerar på facebook

6 kommentarer:

  1. Och när pesten drog in över landet anordnades tjurfäktningar och baler för att hålla alla sysselsatta och glada. Inte mycket har hänt på alla dessa år.

    SvaraRadera
  2. Jag hörde att premiär ministern svischade iväg till Ukraina eller Polen för att titta på Spaniens match mot Italien... Är det sant är det ju förjäkligt!
    Hoppas att det kommer att vända nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst gjorde han det. Han var noga med att under presskonferensen tala om att han skulle åka klockan 14, se match under 2,5 timme och vara hemma igen klockan 21 (eller vilka tider det nu var) för att tona ner det hela och visa att det inte påverkar ordinarie arbetsvecka. Han påpekade också att de spanska spelarna är värda hans närvaro.
      Tydligen kommer allt att bli sämre och sämre i två år till, sedan vänder det och om ungefär tio år är Spanien på "normalnivå" igen.
      Har du läst den här artikeln om franska ex-presidenter? Den tycker jag är riktigt intressant! Man tänker att lönesänkningen var bra, men det finns mer att jobba med...
      http://www.dn.se/ekonomi/langt-ifran-kris-i-politiktoppen

      Radera
  3. Galenskaparnas film Monopol handlar om detta: underhållning för att undvika politiskt engagemang! och det farliga i detta... se den om du får tag i den!

    SvaraRadera

ny gadget

ny gadget