måndag 25 juni 2012

Eldarna på stranden

Vi flydde hettan och åkte till havet för att fira San Juán.
Åt frukost på baren i Las Pajanosas, köpte fikon och färskpotatis och åkte iväg


Vi anade att det skulle bli långa köer på motorvägen, så vi åkte på småvägar första biten, längs underbara solrosfält.
Jesús föräldrar har en sommarlägenhet i El Portíl nära Huelva. Inte så vacker, byn, mem den ligger vid havet så många har sommarlägenheter där. Under vintern står de tomma, de flesta av dem.
Först gick vi ner till baren vid poolen och åt grillade sardiner.


Sedan packade vi strandväskan och gick ned till stranden.


Vattnet steg och steg, och vi fick flytta parasollet och stolarna tre gånger. Vi satt i skuggan och läste, badade lite i det kalla vattnet och tog en tupplur på en handduk. Åt medhavda fikon och chokladkex och köpte kalla drickor av en försäljare.


Tillbaka i lägenheten duschade vi av solkräm, sand och salt, och sedan ringde det på dörren. Det var Jesús bror, som även han har lägenhet i El Portíl, som undrade om vi ville komma bort och se matchen Spanien - Frankrike.
Vi gillar inte fotboll någon av oss, men klart att vi gick dit.
Fast först efter en promenad i byn, då vi köpte krabbklor och camarones i en pappstrut och åt på en bänk.


Hos Jesús bror träffade vi hans fru, yngsta dottern (tre år) och broderns svärföräldrar. Vi fick tapas i pation och såg ointresserat Spanien vinna över Frankrike.
Framåt midnatt gick vi ut.
Det var mycket folk ute, och många kom från, eller gick till, stranden, dit vi var på väg. Vi tog med ett par trälådor som vi hittade utanför en butik
På San Juán tänder man eldar här på stranden och hoppar över dem enligt en urgammal tradition, för att lämna bekymmer och sorger bakom sig och börja om på nytt.
När vi kom till stranden möttes vi av en sådan vacker syn!
Eldar längs med hela strandremsan! Massor av folk. Vi slog oss ned, tände eld på våra trälådor och gick för att leta torra pinnar och annat att elda med. Bakom oss satt ett gäng med trummor och sjöng. Längre bort släppte några andra iväg ballonger. Vi såg bara de svävande eldkloten försvinna bortåt med vinden.
Det var lite kyligt i luften, men elden värmde skönt.
Vi stannade till två innan vi lämnade vår eld till ett eldlöst gäng.


Nästa morgon åt vi frukost på en bar och gick sedan en långpromenad i vattenbrynet. Massor av folk, massor av solparasoller.


Tillbaka i lägenheten bytte vi om för ett dopp i poolen.
Det är mycket svalare vid havet, så det var lite av en chock att kliva ur bilen hemma i byn. 39 grader  i skuggan klockan 18 på eftermiddagen. Inne, som tur är, tio grader svalare tack vare att vi hade stängt till nästan överallt och dragit ned persiennerna.

4 kommentarer:

 1. Vilken underbar helg! Konstigt det där med vädret. Aldrig är det lagom? Här i Sverige fryser vi som hundar efter flera dagars regn. Längtan efter den svenska sommaren är som vanligt alldeles för lång...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var underbart. Konstigt med den svenska sommaren. Det är så få fina dagar. Jag njuter av solskenet, det gör jag, men värmen här är jobbig.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, det var så fint med alla små eldar!

   Radera

ny gadget

ny gadget