lördag 5 maj 2012

Kranvatten eller flaskvatten i Spanien?

Det här med flaskvatten hörrni, vad tycker ni?
Här i Spanien säljs en hel del vatten på flaska och dunk. Jag tycker att det är onödigt. Kranvattnet är i regel gott att dricka, inget fel på det. Fast under den varma årstiden kan vattnet här smaka illa, och det finns ställen i Spanien, Cáceres till exempel, där vattnet smakar så illa att det faktiskt är odrickbart. Och då är jag inte kräsmagad, jag kan fylla en flaska med flodvatten utan att rynka på näsan.
Caséresvattnet som jag smakat är odrickbart.
Men alltså.
Köpa vatten? Varför? Utom när man är på resa eller ute och är törstig, varför?
Jag köpte en flaska vatten igår. Det kändes lite lyxigt att hälla från den blå glasflaskan. Fast det smakade likadant som vårt kranvatten.
Och jag köpte inte vattnet för vattnets skull, utan för att jag behövde flaskan.
Och det var då, i butiken, när jag tittade på alla flaskor med mineralvatten, som jag började undra vem som köper det. Vem köper allt det här vattnet? Och varför? Det där märkesvattnet som kostar tre euro flaskan?

Vi pratar vanligt vatten utan kolsyra.

Säkert trampar jag någon på tårna nu. Det är inte meningen. Inte meningen att kritisera. Undrar bara varför.

Det finns vatten som jag skulle betala för. Vattnet som vi drack hos min mormor när jag var liten. Mitt favoritvatten.
Fast det är inte bara vattnet jag skulle vilja köpa, utan hela huset. Hela Stenbacken.


3 kommentarer:

 1. Vi dricker vart kranvatten pa vintern, inte sommaren..det är sa mycket "cal" i det och det blir värre pa sommaren. Men jag köper aldrig vatten, vi hämtar fran byns "pilón", där vattnet kommer direkt i fran bergen i Sierra de Guadarrama :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du är turist på orter där vattnet inte är renat upp till drickbarhet och du inte vill riskera att bli liggande i dagar i kräksjuka, orsakad av nån amöba som du inte är van vid DÅ KÖPER DU vatten i plastdunkar om 5 liter, eller 10, för en spottstyver, och släpar hem till hotellet. Betydligt bättre är det förstås att känna till folk i byn som vet var man hämtar färskvatten från bergen. DET ÄR GOTT och "gratis".
   Kranvattnet du talar om som skulle vara både gott och rent är faktiskt lite nyheter för mej. Men även mina värdar i Malaga lovordade sitt kranvatten... Fast det blev inte många droppar druckna av det under den rätt kalla marsmånaden.
   /Katrina

   Radera

ny gadget

ny gadget