måndag 14 maj 2012

Bruce Springsteen i Sevilla

Bruce Springsteen spelade i Sevilla igår.
Det hade väl passerat ganska obemärkt om det inte vore för artistens utropade medkänsla med de krisdrabbade spanjorerna. Ut och protestera! uppmanade Bruce.
Vet inte om det var en tillfällighet, men det var samma dag som demonstranterna kördes iväg av polisen från Puerta del Sol i Madrid. Minnesprotest av 15M förra året, då hundratusentals spanjorer över hela landet protesterade i nästan alla städer mot korrupta politiker, arbetslösheten och det orättvisa valsystemet som gynnar de två stora partierna och som inte släpper igenom de mindre.
Men som sagt, protestanterna kördes iväg. Regeringspartiet PP (höger) har dessutom gjort en lagändring så att det ska bli enklare att stämplas som terrorist. Protesterna i Madrid kan alltså ses som terrorhandlingar.

Men det var Bruce Springsteen det skulle handla om.
Från de stora svenska kvällstidningarna kördes det ned två hängivna Bruce-fan. Att de fick åka beror förstås på att de arbetar som nöjesskribenter och nöjesreportrar också.
Kan tyckas överdrivet att åka till Sevilla för att skriva om en konsert i svenska tidningar, men motivet var att det här är den första konserten i Europa under världsturnén.
De båda reportrarna uttryckte förvåning över att det var så lite publik. Inte mer än drygt 20 000 på olympiska stadion.
Vad de inte tänkte på är att Bruce Springsteen inte är lika populär i alla länder. I Sverige har det gått åt fanders för långt med Bruce-hysterin (man kan undra om det är musikrecensenterna som har drivit upp den). Det skrivs om Bruce flera månader i förväg. Konsert efter konsert i Europa recenseras. Man letar under kylskåpet efter nya vinklar, efter Brucerelaterat material.

Inte här.
Bruce Springsteen är en av många artister. Så är det med det.

4 kommentarer:

 1. Eller så har spanjorerna smak. Jag har aldrig förstått storheten med Springsteen. Faktiskt. Inte ens 1984, eller vilket år det var, när han gjorde sin legendariska spelning på Ullevi (eller om det var Scandinavium..) och min jobbarkompis kom hem och var förhäxad i tre veckor. Minst. Om det har släppt än. Inte ens då fattade jag. Men han var söt i videon dancing in the dark. I den syntes hans underbett nästan inte alls. Och så dansade han med en 20 år ung, oförstörd Courteney Cox. Oj, hon är bara ett år yngre än jag... Men det var i alla fall det enda bra med Bruce.
  Han ha borde lagt av då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanjorerna har smak.
   Bruce Springsteen är lika överskattad som Tommy Körberg.

   Radera
 2. Ouch! Bruce-sågning pågår. Ni är brutala :)
  Så det är spanjorernas goda smak som gör att de nobbar Bruce?
  Det argumentet hade funkat jättebra om du inte – gång på gång - kritiserat spanjorernas bristande engelskakunskaper – en sådan liten detalj kan vara en rätt avgörande faktor. Det är trots allt låttexterna som gjort Bruce till en av de stora rockikonerna. Han har gjort fantastiska låtar. Och han har förmågan att leverera dem live med rysningar (av det trevliga slaget) som resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mhm, så du säger det... Och vad tycker du om Tommy Körberg då?

   Radera

ny gadget

ny gadget